Vjenčanje u restoranu ili na otvorenom prostoru

Dragi Vam je napokon postavio sudbonosno pitanje i počeli ste razmišljati o datumu na koji ćete uprilićiti svoju svadbenu svečanost?  Osim što trebate odlučiti u kojem će mjesecu biti vjenčanje, također trebate razmisliti i o tome hoćete li vjenčanje organizirati u restoranu ili sali nekog hotela ili pak na otvorenom. Dakako, organizacija vjenčanja na otvorenom dolazi u obzir samo u kasno proljeće, ljeto te u ranu jesen, dok su svi ostali periodi ipak rezervirani za zatvorene prostore. 

Ako se vaš odabrani datum poklapa s navedenim periodima godišnjih doba, pred Vama je odluka o vanjskom ili unutarnjem prostoru koji će biti podloga Vašem najposebnijem danu. 

Kako  zatvoreni prostor restorana, tako i otvoreni prostor imaju svoje prednosti i nedostatke. U nastavku ćemo predstaviti sve ono što morate uzeti u obzir odlučite li se za jednu ili drugu opciju, a na Vama je da odaberete ono što je u skladu s Vašim željama.

Vjenčanje na otvorenom

Vjenačanja na otvorenom daju Vam mogućnost biranja između predivnih lokacija u Hrvatskoj i svijetu. Možete birati između prekrasnih vrtova, plaža, krajolika okupanih brežuljcima i vinogradima, kao i terasa dvorca ili hotela.

Međutim, prilikom organiziranja vjenčanja na otvorenom uvijek treba na umu imati i plan B. Naime, proljeće je vrlo promjenjivo pa je vrlo lako moguće da će Vas na dan D zahvatiti kiša. Predlažemo možda najpraktičiniju varijantu – slavlje pod velikim bijelim šatorom. Njegove se stranice mogu otvoriti pa ćete biti u neposrednom dodiru s prirodom posluži li Vas vrijeme, ali se isto tako vrlo lako taj prostor može pretvoriti u potpuno zatvoren u slučaju vremenskih nepogoda. 

Kada birate lokaciju za vjenčanje na otvorenom morate imati na umu i sve što ide pod ruku s prirodom. Nikako nemojte zaboraviti na vanjske utjecaje poput komaraca, mogućeg naglog zahlađenja ili pak velike sparine. Upravo zato trebate svojim gostima i sebi osigurati zaštitu od sunca, ali i dekice za moguće hladne večeri. Nema li direktne hladovine od šatora ili okolnog drveća, osigurajte svojim gostima male papirnate suncobrane, zaštitnu kremu za sunčanje pa čak i simpatične sunčane naočale u obliku srca koje možete smjestiti u košarice. U predvečerje će vas zasigurno posjetiti i komarci pa osigurajte na stolovima svijeće specijalizirane za to da odagnaju komarce. Ipak, prednost vanjske lokacije je ta što Vam može pružiti magičnu večer ispunjenu pogledima na zvijezde, na lampione sa željama poslanima u nebo ili pak vatromet. Gostima možete pripremiti prskalice pa će taj dojam biti još ljepši.

Veliku pozornost treba posvetiti i hrani. S obzirom da se vjenčanja na otvorenom najviše organiziraju u ljetnim mjesecima, vrućina će biti važan faktor utjecaja prilikom odlučivanja o hrani koja će biti posluživana.  Svakako izbjegavajte sve mliječene proizvode i ostale lako kvarljive namirnice. Odlučite se za kolače koji imaju što manje kreme, a ako je moguće, u potpunosti izbjegnite kremaste kolače. Pripazite i s tortom. Do samog trenutka njezina donošenja i rezanja, neka bude smještena u hladnom prostoru daleko od sunca i kukaca koji bi mogli sletjeti na nju.  Odlučite se za mnogo voća koje se može servirati i na štapiće za sladoled ili pak kao voćni ražnjići. Zgodna ideja je nabava automata za sladoled, tako da se gosti u bilo kojem trenutku mogu sami poslužiti i osvježiti sladoledom.

Dakako, prednost vjenčanja na otvorenom je i neprestano uživanje u pogledu na prirodu i mogućnost njezina korištenja kao najljepše moguće scenografije za događaj vjenčanja. Iskoristite materijale koje vam daje priroda u dekoriranju odabranog vanjskog prostora i stolova.

Vjenčanje u restoranu

Odlučite li se za  proslavu vjenčanja u restoranu, možete biti sigurni da nikakve vremenske prilike neće utjecati na događanja, no treba imati na umu sve druge aspkete koji su važni prilikom odabira restorana.

Lokacija restorana jedna je od najvažnijih stavki  u odabiru. Poželjno je da restoran bude što bliže crkvi ili matičnom uredu. Razmislite o lokacijama koje ste posjećivali tijekom godina. Možda ste na nekom kratkom izletu ili nećem tuđem vjenčanju zapazili predivan prostor koji kao da je stvoren upravo za vjenčanje. Pokušajte kontaktirati vlasnike i upitati ih  organiziraju li svadbene svečanosti pa Vam je već veći dio posla riješen.

Veličina restorana vrlo  je bitan faktor, neovisno o broju uzvanika. Ako je prostor premalen, morat ćete smanjiti broj uzvanika, ako pak je prostor prevelik te nema mogućnost pregrade pokretnim vratima ili zidovima, gosti se također neće osjećati dobro u tom velikom prostoru. Ne zaboravite da restoran koji ste odabrali mora imati i prostor za plesanje, ali i prostor u koji će se smjestiti bend. Iako je u mnogim dijelovima Hrvatske običaj da se mladencima pokloni donose kući prije samog vjenčanja, vjerojatno to neće biti uvijek slučaj pa razgovarajte s vlasnicima restorana i o mogućnosti korištenja prostora u koji ćete moći odložiti pokloneAtmosfera sale ili restorana koji želite za svoju svadbenu svečanost mora odgovarati tipu vjenčanja kakvo želite priprediti. Teško je izvedivo, a zapravo i nefunkcionalno, da formalno vjenčanje priredite u restoranu ili sali opremljenoj rustikalnim elementima, a također u formalnim i skupocjenim prostorima ne možete održati vjenčanje s elementima rustikalnih krajeva.

Odlučite li se vjenčanje u restoranu, nećete morati toliko paziti na skladištenje hrane kao kada se vjenčanje organizira na otvorenom. Zbog toga si možete dopustiti poigravanje jelovnikom.  Raspitajte se u restoranu o jelovnicima koje nude za vjenčanja, a ako nikako niste zadovoljni ponudom, provjerite može li se u restoran dovesti svoj catering ili pak catering koji će organizirati sam restoran ili hotel. 

Dakako, cijena najma restorana možda će igrati presudnu ulogu. Usporedimo li cijene najma restorana ili pak bijelog šatora,  dolazimo do gotovo istih brojki. Finalna cijena na koncu ovisi o broju gostiju i površini šatora, ali nikako nemojte uvijek prihvatiti prvu ponudu. Raspitajte se nude li se kakvi popusti za gotovinsko plaćanje.

Prije nego što odlučite o tome gdje želite organizirati svoje vjenčanje, još jednom dobro razmislite što Vam je važnije. Ako vam je važnija komocija i sve njezine prednosti, svakako ste tip koji više naginje odabiru proslave vjenčanja u restoranu. Želite li pak biti bliže prirodi, unijeti je na poseban način u svoj najljepši dan i spremni ste imati u rezervi plan B u slučaju vremenskih nepogoda, vjenčanje na otvorenom svakako je više  a Vas.

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader