Vjenčanje na otvorenom

Ako svoje vjenčanje organizirate u kasno proljeće ili ljeto, zasigurno ste razmišljali o tome da svoje svadbeno slavlje organizirate vani na otvorenom. To je svakako odlična ideja, ali pri organizaciji svečanosti na otvorenom treba na umu imati sve moguće situacije koje Vas mogu zadesiti na dan vjenčanja i unaprijed se pripremiti kako bi se izbjegla neželjena iznenađenja.

Kao prvo, prilikom organiziranja vjenčanja na otvorenom uvijek treba na umu imati i plan B. Naime, proljeće je vrlo promjenjivo pa je vrlo lako moguće da će Vas na dan D zahvatiti kiša. Iako će ona vjerojatno biti kratkog vijeka, i to je dovoljno da pokvati slavlje ne pripremite li se unaprijed. Uvijek je dobro u blizini imati prostor u koji se svečanost može premjestiti dođe li do iznenadne promjene vremena. Predlažemo možda najpraktičiniju varijantu – slavlje pod velikim bijelim šatorom. Njegove se stranice mogu otvoriti pa ćete biti u neposrednom dodiru s prirodom posluži li Vas vrijeme, ali se isto tako vrlo lako taj prostor može pretvoriti u potpuno zatvoren u slučaju vremenskih nepogoda. 

Kada birate lokaciju za vjenčanje na otvorenom morate imati na umu i sve što ide pod ruku s prirodom. Vjenčanje na otvorenom u proljetnim ili ljetnim mjesecima bez sumnje je čarobno i doima se kao iz najljepših snova, no ne zaboravite na vanjske utjecaje poput komaraca, mogućeg naglog zahlađenja ili pak velike sparine. Upravo zato morate svojim gostima i sebi osigurati zaštitu od sunca, ali i dekice za moguće hladne večeri.  Nema li direktne hladovine od šatora ili okolnog drveća, osigurajte svojim gostima male papirnate suncobrane, zaštitnu kremu za sunčanje pa čak i simpatične sunčane naočale u obliku srca koje možete smjestiti u košarice. U predvečerje će vas zasigurno posjetiti i komarci pa osigurajte na stolovima svijeće specijalizirane za to da odagnaju komarce, a predlažemo i da nabavite nekoliko sprejeva protiv komaraca koje opet možete smjestiti u simpatične košare.

Prednost vanjske lokacije je ta što Vam može pružiti magičnu večer ispunjenu pogledima na zvijezde, na  lampione sa željama poslanima u nebo ili pak vatromet. Gostima možete pripremiti prskalice pa će taj dojam biti još ljepši.

Gosti svim mladencima moraju biti važni, iako je to dan namijenjen njima. Kako biste u potpunosti mogli uživati u svojem danu, na vrijeme pripremite sve za goste. Zadese li vas visoke vanjske temperature, gostima će od neprocjenjive pomoći biti vodica za lice kojom se mogu osvježiti, a zgodne će biti i male lepeze ili pak džepni ventilatori koji se mogu nabaviti već za nekoliko kuna i u hrvatskim dućanima. Ako je sam obred organiziran tako da gosti moraju sjediti na drvenim ili pak metalnim stolicama, nabavite im jastučiće u tematskoj boji vjenčanja.  Imate li na umu neformalno i opušteno vjenčanje u prirodi, gostima biste mogli organizirati i razne društvene igre na travi poput kuglanja, Twistera i sličnog.  Zasigurno ćete ih oduševiti takvim idejama koje vjerojatno nisu očekivali.

Veliku pozornost treba posvetiti i hrani. S obzirom da se vjenčanja na otvorenom najviše organiziraju u ljetnim mjesecima, vrućina će biti važan faktor utjecaja prilikom odlučivanja o hrani koja će biti posluživana.  Svakako izbjegavajte sve mliječene proizvode, pa čak i sušeni i dimljeni sir jer su to vrlo lako kvarljive namirnice. Odlučite se za kolače koji imaju što manje kreme, a ako je moguće, u potpunosti izbjegnite kremaste kolače. Pripazite i s tortom. Do samog trenutka njezina donošenja i rezanja, neka bude smještena u hladnom prostoru daleko od sunca i kukaca koji bi mogli sletjeti na nju.  Odlučite se za mnogo voća koje se može servirati i na štapiće za sladoled ili pak kao voćni ražnjići. Zgodna ideja je nabava automata za sladoled, tako da se gosti u bilo kojem trenutku mogu sami poslužiti i osvježiti sladoledom.

Vanjsko vjenčanje omogućava Vam vrlo maštovitu dekoraciju. Upravo jetakvo vjenčanje prilika da što više iskoristite materijele i scenografije koje nam je dala priroda.  Oko debla drveća mogu se namotati žaruljice, u krošnje drveta mogu se postaviti svjetla i lampioni, a to će posebno efektno izgledati organizirate li obred tek u predvečerje kada će se ta svjetila stopiti s igrom sunca u zalasku i oblacima.  Navečer će se stvoriti posebna atmosfera upotrijebite li baklje i poigrate li se svijećama. Dakako, pripazite da plameni budu na primjerenoj visini, što dalje od djece da biste izbjegli nepoželjne scenarije.  Svijeće također možete koristiti za dekoraciju stolova. Drveće se  osim žaruljicama i lampionima također može ukrasiti bijelim balonima  i trakama  kojima će se povjetarac moći pogravati i tako čitavo vrijeme stvarati zanimljivu promjenjivu dekoraciju.  Kako je jedan od simbola ljeta već spomenuti sladoled, možete se poigrati njegovim motivom pa jelovnike tiskati na papirima u obliku sladoleda dodajući im drveni štapić kao dršku sladoleda.  Ideja za dekoreaciju vanjskih prostora uistinu ima pregrešt, a na vama je da odaberete ono što Vam se najviše sviđa i što Vas najviše opisuje.

Nimalo manje nebitne nisu ni fotografije. Zbog dopiranja prirodnog svjetla fotografu će itekako biti olakšan posao na vjenčanju na otvorenom. Sva ranije spomenuta dekoracija bit će vrlo idilična scenografija za nastanak vjenčanih fotografija, no pripazite da termin za fotografiranje pojedinačnih slika mladenaca ne dogovorite za samo podne kada je sunce najjače.

Ne zaboravite ni na vrijeme u kojem planirate početak svojeg vjenčanja. Ako ste svoju ceremoniju namjeravali započeti oko podneva, razmislite još jednom. U to je vrijeme sunce u najvišem položaju na horizontu pa će svima prisutnima biti vrlo vruće, a tijekom srpnja i kolovoza i gotovo nepodnošljivo.

Na kraju ne zaboravite na sebe, svoju šminku i toaletu. Mladenka bi za ljetne mjesece, a posebno za vjenčanja na otvorenom, morala birati jednostavnije krojeve vjenčanica sa što lakšim materijalima. Frizura bi zbog vrućine trebala biti podignuta, a treba pripaziti i sa šminkom. Da biste izbjegli njezino topljenje, odaberite prirodne, mineralne šminke, a na kraju ih svakako učvrstite fiksatorom za šminku jer će Vam to pružiti mnogo bezbrižnije provedeno vrijeme.

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader