Vjenčani buket

Odabir vjenčanog buketa mnogim je mladenkama jedan od najljepših dijelova biranja detalja koji će upotpuniti njezino vjenčanje. Cvijeće zasigurno voli svaka buduća mladenka pa je upravo stoga proces biranja buketa, ali i ostale dekoracije koja mora biti u skladu s buketom, zabavan, ali i pomalo zbunjujuć proces. Naime, može se birati između uistinu brojnih varijanti pa se nerijetko buduće mladenke nađu u dilemi.

Kako biste se što lakše snašli u odabiru svog vjenčanog buketa, u nastavku donosimo popis onoga što morate imati na umu prilkom planiranja njegovog izgleda.

Na prvom je mjestu svakako godišnje doba u kojem se udajete.  Ponuda cvijeća većim dijelom ovisi o godišnjim dobima. Iako se cvijeće kao što su primjerice ruže mogu dobiti tijekom cijele godine, većina mladenki ipak nekako naginje biranju sezonskog cvijeća. Osim što je takvo cvijeće jeftinije, ujedno izgleda i efektnije kada je ono u skladu s vanjskim godišnjim dobom.

Upravo sada s proljećem počinje i vrhunac sezone vjenčanja, a sve blagodati koje proljeće daje  prirodi svakako treba uzeti u obzir. Proljeće je vrijeme cvjetanja ljubičica, tulipana, tratinčica, božura, narcisa, zumbula, đurđica i mnogog drugog predivnog cvijeća. Tulipani su vrlo zahvalni kao cvijeće za mladenkin buket jer dugo mogu izdržati bez vode, a da pritom ne izgube svoju formu. Božuri, kao simbol prosperiteta i sretnog braka, idealni su ako ste se odlučili za ružičaste i bijele nijanse dekoracija. Tratinčice i ivančice simboliziraju nevinost, a osim u buket, odlično će se uklopiti i u kosu mladenke i djeveruša. Udajete li se u rano proljeće, zanimljiv izbor za Vaš buket mogu biti narcise. Osim što su simbol novog buđenja i rađanja novog života, njihov neodoljiv miris zasigurno neće goste ostaviti ravnodušnima. Jedno od najljepših proljetnih cvijeća zasigurno su zumbuli, koji se mogu pronaći u crvenoj, narančastoj, žutoj, ljubičastoj, plavoj i bijeloj boji. Simboliziraju vjernost, a krasi ih i opojan miris, baš kao i đurđice – bijelo zvonoliko cvijeće u kiticama koje može biti odličan izbor za minimalistička vjenčanja i elegnatna vjenčanja.

Što se tiče ljetnih vjenčanja, mladenke najčešće posežu za ljiljanima, kalama, gerberima, ružama, hortenzijama. U posljednje se vrijeme sve više mladenki odlučuje i za suncokrete te poljsko cvijeće u svojim buketima, posebno ako se organizira opuštenije, neformalno vjenčanje, dok će se ljiljani kao  elegantno cvijeće opojnog mirisa koje imbolizira čistoću i sreću, odlično uklopiti u elegantno, klasično vjenčanje. Slično je i s kalama kao simbolom snage i zajedništva, koje su uz to i vrlo izdržljive pa će satima izgledati nepromijenjeno u mladenkinom buketu. Hortenzije su vrlo zanimljiv i povoljan odabir jer osim što dolaze u predivnim pastelnim nijansama, izgledaju vrlo raskošno, a simboliziraju i mir u kući, što je idealan izbor za početak novog životnog putovanja.

Mnogi mladenci zbog nižih temperatura biraju jesen za svoje vjenčanje. Jesen je po pitanju dekoracije i cvijeća vrlo zanimljiva jer tada pririda nudi obilje plodova, ali i mijenja svoje boje.

Pravu čar jeseni dočarat će crvene i narančaste ruže, dalije, crvene, narančaste i žute orhideje te isto takvi gerberi. Također kao dekoracija može poslužiti i pomalo neobičan dodatak za bukete – ukrasni kupus, a i jesensko lišće te žirevi na žici mogu biti sastavni dio mladenkinog buketa.

Uz zimsku vjenčanu priču obično se veže pojam tajnovitosti i čarobnosti, a iako se na prvi pogled čini da je taj period vrlo ograničen cvijećem koje bi mladenka mogla iskoristiti, stvarnost je upravo suprotna. Dobro pogledajte što sve možete naći u svome okruženju. Češeri mogu biti vrlo zanimljiva nadopuna buketu, a također se u njega mogu uplesti i gole grančice. One će posebno lijepo izgledati uz cvijeće koje možete naručiti u cvjećari, kao što su bijele ruže, kale ili pak bijeli amarilis. Svakako ne zaboravite na vrijeme rezervirati svoj buket i cvijeće pitrebno za ostalu dekoraciju jer ono zimi ipak mora narasti u posebnim uvjetima.

Osim na godišnje doba u kojem se udajete, pozornost morate posvetiti i tematskoj boji vjenčanja. Mnoge se mladenke odlučuju za jednu vodeću boju koju kombiniraju s bijelom bojom ili nekom od nijansi bijele pa sve do tonova bjelokosti i puderastih nijansi, a to ponajviše ovisi o boji odabrane vjenčanice. Ta odabrana vodeća boja ujedno postaje i tematska boja kojoj se sve podređuje. Ipak, nije nužno  držati se samo jedne nijanse odabrane boje, nego se možete koristiti cijelom paletom nijansi. Primjerice, ako ste kao tematsku boju odabrali ružičastu, Vaša dekoracija može biti u tonovima  od baby pink pa sve do zagasito tamno ružičaste. Isto pravilo vrijedi i za mladenkin buket. Temeljni elementi buketa (a to je obično cvijeće koje je ujedno i svojom površinom najveće) neka budu što uočljiviji i neka pripadaju tamnijoj nijansi, a svi ostali slobodno mogu biti u svjetlijim tonovima. 

Prilikom odabira vjenčanog buketa pripazite i na ugođaj vjenčanja. Naime, neko se cvijeće, kao što su primjerice suncokreti, bolje uklapa u neformalnija i rustiklanija vjenčanja, dok će bijele ruže, kale, tuplipani i bijeli amarilis biti rezervirani za elegantnija i profinjenija vjenčanja.

Ako imate djeveruše, nemojte zaboraviti da i one moraju imati svoje bukete. Dakako, oni će biti manji od onog mladenkinog i manje raskošni, ali odabranim cvijećem i paletom boja trebali bi biti sukladni mladenkinom vjenčanom buketu.

Na mnogim je vjenčanjima običaj da mladenka baca buket na čiji lov kreću sve neudane djevojke i žene. Ipak, nekim je mladenkama žao odreći se svog buketa pa ako ste jedna od njih, a ne želite propustiti tradiciju bacanja buketa, razmislite o tome da nabavite dva identična buketa – jedan koji će poslužiti za bacanje  kao dio običaja, a drugi koji ćete zadržati za sebe kao uspomenu.

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader