Vodič za mladenku

Dragi Vam je napokon postavio sudbonosno pitanje i od oduševljenja ste izvan sebe? Čestitamo! Ipak, ono što sada slijedi, Vaša svadba, zahtijeva puno planiranja unaprijed, snalažljovsti i promišljanja. Kada Vam se slegnu prvi dojmovi i dogovorite datum vjenčanja, krenite na planiranje. U nastavku Vam donosimo top 10 savjeta koje treba imati na umu prilikom planiranja vlastitog vjenčanja. Čak i ako ste odlučili angažirati profesionalnog organizatora vjenčanja, dobro je da i sami budete upućeni u sve njegove aspekte.

Nabavite planer

Kao prvo, vrlo je važno da nabavite planer jer je pred Vama mnogo posla i organizacije, a mudro je sve to zapisati, a ne samo pamtiti. Na tržištu postoje mnogi planeri specijalizirani upravo za planiranje vjenčanja pa time uključuju i sve aspekte organizacije vjenčanja. Služit će Vam kao dobar podsjetnik i s vremenom će Vam postati nezamjenjivi.

Odlučite kakvu svadbu želite

Iako Vam se možda čini da je vjenčanje još miljama udaljeno, vrijeme će jako brzo prohujati pokraj Vas, a prije nego što se uspustite u druge aspekte planiranja, trebate odlučiti kakvu svadbu želite. Nije svjedno hoće li to biti svadba za 50 ili 200 ljudi, a također nije svejedno hoće li to biti svadba uz more ili pak u nekom kontinentalnom dvorcu. Na umu trebate imati i godišnje doba u kojem se planirate udati. Iako većina budućih mladenki instinktivno poseže za proljećem ili ljetom, jesenska i zimska vjenčanja itekako imaju svojih čari, a ne treba ni zanemariti da su cijene najma prostora, ali i svih ostalih usluga koje se vežu uz vjenčanje, daleko jeftinije nego unutar sezone.

Odabir vjenčanice

Čim postanete zaručena žena, vjerojatno ćete odmah početi razmišljati o haljini. Haljina je svakoj budućoj mladenki vjerojatno najvažniji dio vjenčanja, dakako, uz  pravog mladoženju. Haljina je ta koja će tijekom cijele svadbe biti u središtu pozornosti i koja će definirati i sve ostale elemente svadbe, od Vašeg nakita pa sve do mladoženjinog odijela i dekoracija prostora.

Iako ste o tome maštali još kao djevojčica, možda ćete shvatiti da su se sada Vaše želje promijenile. Razmislite u kojem smjeru želite ići s odabirom vjenčanice, biste li se ugodnije osjećali u krinolini ili pak jednostavnijoj haljini. Pravu ćete haljinu vjerojatno prepoznati kada je vidite i odjenete, ali dobro je razmisliti o željama prije odlaska  u salon kako biste tamošnjim djelatnicima mogli preciznije iznijeti svoje ideje. Također razmislite i o tome želite li haljinu kupiti ili pak samo unajmiti.

Rezervacija prostora

Rezervacija restorana ili sale za vjenčanje mora se u večini slučajeva rezervirati čak i do godinu dana unaprijed. Broj gostiju moći ćete još naknadno mijenjati, ali prostor se djelomično mora i unaprijed platiti prilikom rezervacije. Razmslite o lokaciji na kojoj biste htjeli proslaviti svoju svadbu, ali prije konačne odluke razgledajte nekoliko različitih prostora, koji će Vam nuditi različit raspon cijena, ali i različitih ugođaja. Nakon posjete nekoliko različitih lokacija lakše ćete odlučiti što su uistinu Vaše želje.

Planirate li crkveno vjenčanje, također morate rezervirati i termin u crkvi, a svakako se on mora rezervirati i kod matičara. Pripazite da sve dijelove dobro uskladite.

Tema vjenčanja

Zadnjih je godina sve popularnije da budući mladenci biraju tematska vjenčanja. Razmislite u koje biste se prošlo vrijeme voljeli vratiti, što je ono što Vam pruža najveće veselje i što je ono što Vas posebno zanima.  Sve svoje zamisli vrlo lako uz malo mašte možete pretvoriti u realnost. Primjerice, ako Vas fasciniraju dvadesete godine 20.stoljeća  nema razloga zašto vjenčanica, frizura i sva ostala dekoracija ne bi bila u tom stilu. Važno je da Vi i Vaš partner uskladite svoje želje, a potom možete početi razmišljati o njihovoj realizaciji. Tematska vjenčanja imaju jednu veliku prednost, a to je što je mnogo lakše sve podrediti određenoj temi. Imate određeni fokus kojem težite pa ćete znati na što se morate koncentrirati kako biste postigli ono što ste i zamislili.

Dekoracije i pozivnica

Nakon što ste konačno odredili datum svog vjenčanja i kada se taj datum već bliži, a najmanje 3 mjeseca prije samog čina, vrijeme je da svojim gostima uputite pozivnice.  Danas se može birati između uistinu velikog broja dizajna gotovih pozivnica, no dobra je ideja da sami napravitesvoje pozivnice. Osim što ćete uštediti pravo bogatstvo, nije loše prihvatiti se toga, posebno ako imate talenta za dizajn. Ako ga nemate, možda ima netko od Vaše rodbine ili prijatelja pa je to dobra prilika da udružite svoje snage i napravite pozivnicu po svojim idejama. Pozivnica je zapravo uvod u samo vjenčanje i najavljuje gostima kakvo će vjenčanje biti.

Osim o pozivnici, nekoliko mjeseci prije samog vjenčanja trebate početi razmišljati i o dekoraciji koja će krasiti prostorije sale ili restorana, ali isto tako i crkve ili matičnog ureda. Dok će u crkvi i matičnom uredu jedina dekoracija zapravo moći biti cvijeće i svijeće, u samom prostoru svadbene svečanosti imate puno više mogućnosti. Razmislite koji stil dekoracije želite, koja Vam je tema vjenčanja, a također razmislite i o tome što možete sami napraviti.

Odabir vjenčane kume

U svom  organiziranju i planiranju dobro će Vam doći pomoć pa što prije razmislite o tome kome ćete postaviti pitanje o kumstvu. To može biti Vaša najbolja prijateljica, sestra, sestrična ili pak netko drugi, no najvažnije je da toj osobi u potpunosti vjerujete i da znate da se na nju u svakom trenutku možete osloniti.

Glazba

Nakon odabira mjesta vjenčanja i datuma vrijeme je da razmislite o odabiru glazbe jer i glazbenike treba  angažirati čak i mjesecima unaprijed. Razmislite želite li živu glazbu ili pak DJ-a, a u dogovoru s budućim suprugom odaberite i pjesmu za Vaš prvi ples kao supružnika.

Fotograf

Dan vjenčanja željet ćete zauvijek zabilježiti na predivnim i romantičnim fotografijama, a kako biste u tome uspjeli važno je na vrijeme angažirati fotografa. Svi oni imaju svoj portfolio pa detaljno pregledajte njihove radove kako biste vidjeli odgovara li Vam njihov stil. Imate li u obitelji ili među prijateljima profesionalnog fotografa ili pak amatera kojem fotografiranje ide odlično od ruke, svakako uzmite i njega u obzir jer biste mogli uštedjeti pravo bogatstvo.

Biranje vjenčanog prstenja

Iako smo ga ostavili za kraj, biranje vjenčanog prstenja itekako je bitno. To su prsteni koje ćete Vi i Vaš budući suprug nositi čitav život pa je važno da Vam u potpunosti odgovaraju.  Naši Vam djelatnici mogu pomoći ako ste u nedoumici, a svako se prstenje može prilagoditi u potpunosti Vašim željama.

 
Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader