Unajmiti ili kupiti vjenčanicu?

Vjenčanica je svakoj mladenki gotovo najvažniji dio  svadbenog slavlja, uz pravog mladoženju, dakako. Uz prelistavanje kataloga i ophodnju salona svaka buduča mladenka treba razmisliti o tome hoće li svoju haljinu kupiti ili pak unajmiti. Saloni nude obje opcije, no želite li ipak dizajnerski komad, tada Vam preostaje samo kupnja jer oni obično ne nude najam vjenčanica.

I kupnja i najam vjenčanice imaju svoje prednosti i mane. U nastavku donosimo pregled obje opcije, zajedno s uključenima prenostima i nedostacima, a na Vama je da odlučite što Vam u ovome trenutku najviše odgovara te što je u skladu s Vašim trenutnim  željama i mogućnostima.

Najam haljine

Vjerojatno gotovo svaka mladenka u početku sanja o vlastitoj haljini, no kako se sve više bliži sudbonosni dan vjenčanja, treba se susresti sa svojim stvarnim mogućnostima i odabrati ono što je najbolje u danom trenutku.

Najam haljine nikako ne podrazumijeva da trebate pristati na nešto lošije ili manje kvalitetno, Štoviše, unajmiti možete uistinu predivne vjenčanice na kojima  će Vam mnogi pozavidjeti, a najam ima i svoje prednosti.

U današnje vrijeme mnogi se mladi parovi bore s podstanarstvom i tek štede za kupnju svojeg prvog doma. Ako ste vi jedan od takvih parova i još nemate vlastiti dom, lakše će biti vratiti unajmljenu vjenčanicu nakon same svadbene svečanosti, nego je nositi sa sobom iz stana u stan.  Također, uprljate li unajmljenu vjenčanicu, ne morate brinuti o njezinom čišćenju jer je cijena čišćenja već bila uključena u njezin najam.  Što se tiče cijena najma, one se kreću već od 1500 kuna nadalje u cijeloj Hrvatskoj, a cijena ovisi o složenosti modela, o tome je li haljina već nošena te o evenutalnim sitnim prepravcima. Ako ste Vi prvi koji nosite određenu haljinu, njezin će najam porasti na i do 5 tisuća kuna, ovisno o modelu. Ako ste druga osoba koja ju nosi, cijena se spušta za oko 1000 kuna, a još se prepolovljuje ako je haljinu prije Vas nosilo čak nekoliko mladenki. Prednost najma vjenčanice je i ta što u mnogim salonima za tu cijenu dobivate i haljinu za djeverušu, a uz dodatan popriličan popust i večernju haljinu u koju se možete preodjenuti tijekom svadbe.

Dakako, uz navedene prednosti postoje i nedostaci. Unajmljenu haljinu možete dobiti tek do maksimalno tri – četiri dana prije same ceremonije, a na njoj nisu mogući ni veći prepravci. Dakako, moguće je da Vam se haljina dodatno  proširi ili stegne u struku ili oko grudiju, ali nešto više od toga ne može se očekivati jer ta haljina mora odgovarati i najrazličitijim potrebama mladenki koje će je odjenuti nakon Vas.  Unajmljena se haljina također odmah mora vratiti pa ako idete na medeni mjesec netom nakon svadbe, nemojte zaboraviti zadužiti mamu ili prijateljicu da je vrati u Vaše ime. Pripazite da to svakako bude osoba od Vašeg najvećeg povjerenja jer se svako kašnjenje dodatno naplaćuje pa bi cifra nakon Vašeg povratka s medenog mjeseca mogla biti uvećana čak i za do 50% u odnosu na ranije dogovoreni i plaćeni iznos. 

Svaka mladenka želi biti jedinstvena, a čini se da to neće moći biti s haljinom koju je nosilo već nekoliko njih. Brine li Vas to, svakako zatražite haljine koje još nisu nošene (a zahtijevajte i potvrde o tome) te je učinite još posebnijom uz pomoć dodataka kao što je veo, tijara, nakit i slično, s obzirom da na unajmljenoj haljini veće intervencije nisu moguće.

 

Kupnja haljine

Većini mladenki san je imati jedinstvenu i neponovljivu haljinu u kojoj će se osjećati poput princeze pa imate li mogućnosti posegnuti duboko u džep za svoj najposebniji dan, ne ustručavajte se. Cijene kupnje haljina u salonima kreću se u prosjeku od 4-5 tisuća  do 7-8  tisuća kuna. Ako pak želite dizajnersku haljinu hrvatskih dizajnera, iznenađujuće je da ćete za jednostavnije haljine izdvojiti upravo identičan iznos. Dakako, one bogatije ukrašene, s dodatnim našivenim perlicama i kamenčićima i svime što zahtijeva dodatni ručni rad, stajat će Vas dvostruko skuplje, a cijena se može popeti i do vrtoglavih 15 000 kuna.

Želite li haljinu svjetskih dizajnera više od svega, ali si je ne možete priuštiti, predlažemo posjet jednome od outleta diljem Europe. U  našoj su blizini to outleti u Italiji i Sloveniji koji vrlo često nude vjenčanice renomiranih svjetskih dizajnera, ali i po do 70 % nižim cijenama jer se, dakako, radi o haljinama iz prošlih sezona. Ipak, trendovi u svijetu vjenčanica nisu tako primjetni kao kod svakodnevne odjeće pa možete biti uvjereni da Vaši gosti neće primijetiti je li Vaša vjenčanica iz nečije najnovije kolekcije ili pak stara dvije – tri godine.

Prednost kupnje vlastite vjenčanice je i ta što je možete u potpunosti prilagoditi sebi, u suradnji s pouzdanom krojačicom.  Primjerice, ako Vam ne odgovara donji dio haljine, ali Vam je njezin gornji dio nalik onoj haljini iz snova, moguće je da redizajnirate određeni dio. Haljina je Vaše vlasništvo pa na njoj možete raditi sve zamislive preinake. Također, haljinu koju ste kupili nećete dobiti tek tri do četiri dana prije vjenčanja, nego je Vaša čim je kupite pa možete u nedogled eksperimentirati s njom i modnim dodacima kojima je želite nadopuniti. Haljinu ne morate nikome vratiti pa neće biti potrebe za paničarenjem dogodi li se da se haljina potrga ili pak uprlja.

Dakako, i kupnja haljine ima svoje nedostatke. Iako mnoge mladenke koje se odluče na kupnju, možda već i razmišljaju da će se jednoga dana njihova buduća kćer udati u njoj, realnije je da do toga ipak neće doći. Za dvadesetak godina trendovi će se promijeniti, vjenčanica će vjerojatno zahtijevati temeljito čišćenje pa i izbjeljivanje ako je sada u potpunosti bijele boje, a problem je i njezino skladištenje. Krinolina će u ormaru zauzeti poprilično mjesta, a morate i pripaziti da vjenčanicu držite na suhome i čistome mjestu, daleko od svih mogućih vanjskih utjecaja koji bi je mogli uništiti, čak je morate udaljiti i što dalje od pogleda svoje buduće djece.

 

Neovisno o tome razmišljate li o kupnji ili najmu, upamitite da je najvažnije da haljina odgovara Vašim stvarnim mogućnostima  i potrebama.  Na kraju krajeva, fotografije i onaj osjećaj prilikom izricanja sudbonosnog da zauvijek će ostati u Vama, a haljina je samo materijalni dodatak priči.

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader