Tečaj plesa za mladence

Kada kao mladenka ili pak mladoženja počnete razmišljati o prvome plesu kao supružnika na vjenčanju, a da prije toga gotovo nikad niste plesali, zasigurno mislite da Vam nema pomoći, no tomu ipak nije tako. Ono što Vas može spasiti svakako je pohađanje tečaja plesa.

Upravo budući mladenci čine najveći dio polaznika tečajeva plesa, dakle, niste sami u tome. Mnogi se mladenci nađu u problemima ako ne znaju plesati ili pak ako samo jedan od partnera nije sklon tim vještinama. Zato su tu instruktori plesa koji će vam prenijeti svoje umijeće i usmjeriti vas prema  usvajanju barem osnovnih koraka.

Prilikom planiranja pohađanja tečaja plesa važno je da se na taj korak ne odlućite prerano. Mjesec-dva prije vjenčanja idelano je vrijeme jer ćete u suprotnome vjerojatno već i zaboraviti naučene korake. Neki se parovi na to odlučuju čak i do šest mjeseci prije vjenčanja, a tada najčešće postignu upravo suprotan učinak jer prođe period nevježbanja pa nerijetko tjedan dana prije svadbe shvate da ne znaju sve korake.

Prije nego što se odlučite za određenu školu plesa i instruktora, razmislite o tome kojim smjerom želite ići, žellite li pohvatati samo osnovne korake valcera, koji se najčešće pleše na vjenčanjima, ili pak u mislilma imate cjelovitu koreografiju za određenu pjesmu. U skladu s odlukom i dogovoru s instruktorom poradit ćete na točno određenim aspketima.

Ako ste odlučili svoj tečaj plesa usmjeriti prema određenoj pjesmi i zajedno s instrukturom poraditi i na koreografiji, vjerojatno želite da ta koreografija bude namijenjena vašem prvom plesu kao muža i žene. Prije nego uopće krenete u osmišljavanje koregorafije, instruktora morate upoznati s pjesmom koju ste odabrali.

Prije svega s partnerom porazgovarajte i dogovorite u kojem će smjeru teći odabir pjesme. Odaberite žanr prema kojem oboje imate afiniteta, ali pripazite da on ipak ostane u okvirima svadbene svečanosti. Svakako pripazite i da odaberete plesnu pjesmu. Vjenčanje je radostan događaj pa neka takva bude i pjesma za prvi ples. Melankolične pjesme ostavite za neke druge prilike te odaberite neku za koju ćete lako naučiti koreografiju. Mnogi parovi odabiru koreografiju iz svjetski poznatog filma „Prljavi ples“ na pjesmu „Time of my life“, no to ne mora biti i vaš izbor. U dogovoru s instruktorom odaberite koreografiju koja vam neće biti prezahtjevna. Ako vam je za oko zapela pjesma koja vas savršeno opisuje kao par, ali se na nju ne možete plesati ili pak je ritam možda prebrz, nemojte se ustručavati dogovoriti s glazbenicima koje ste odabrali plesniju verziju pjesme.

U nastavku Vam donosimo popis nekoliko stranih i domaćih pjesama koje Vam mogu poslužiti kao nadahnuće:

 

Lista domaćih pjesama

 1. Slađana Milošević i Dado Topić – Princeza
 2. Jacques Houdek – Stotinama godina
 3. Klapa Cambi – Samo jubav ostaje
 4. Oliver Dragojević – Trag u beskraju
 5. Doris Dragović – Ti si čovjek za mene
 6. Vinko Coce – Vilo moja
 7. Tony Cetinski i Ivana Banfić – To je vrijedilo čekati
 8. Tony Cetinski – Kad žena zavoli
 9. Nina Badrić – Čarobno jutro
 10. Boris Novković – U dobru i zlu
 11. Crveni koralji – Mnogo, mnogo značiš za moj život, draga
 12. Lea Dekleva i TBF – Dogodila se ljubav
 13. Kristijan Rahimovski – Sto godina
 14. Neno Belan – Ljubav postoji zbog nas
 15. Latino – Divno je biti nekome nešto
 16. Bojan Jambrošić – Bolji od ljubavi
 17. Zlatko Pejaković – Samo jednu želju imam
 18. Gibonni – Lipa moja
 19. Lana Jurčević i Luka Nižetić – Prava ljubav
 20. Bosutski bećari i Klapa Cambi – Sad kad došla si

Lista stranih pjesama

 1. John Legend – All Of Me
 2. Etta James – At Last
 3. Bill Medley i Jennifer Warness – (I had) The Time of My Life
 4. Newsong – When God Made You
 5. Boyzone- Every Day I love you
 6. Joe Cocker i Jennifer Warness – Up Where We Belong
 7. Paul McCartney – Maybe I’m Amazed
 8. Diana Ross i Lionel Ritchie – Endless love
 9. Celine Dion – Because You Loved Me
 10. Frank Sinatra – Moon River
 11. Whitney Houston – I Will Always Love You
 12. Ben E.King – Stand by Me
 13. Percy Sledge- When a man loves a women
 14. Elton John – Your Song
 15. Justin Timberlake – Mirrors
 16. Joe Cocker – You’re So Beautiful
 17. Norah Jones – Come Away With Me
 18. Eric Clapton – Wonderfull Tonight
 19. Christina Perry – A Thousand Years
 20. Celine Dion – My Heart Will Go O

Nakon što ste odabrali pjesmu i instruktoru iznijeli svoje želje, važno je da i kao mladenka na vrijeme uzmete u obzir svoju vjenčanicu. Naime, bogate i dugačke vjenčanice vrlo će vjerojatno sputavati Vaše kretnje pa možda neće ni u obzir dolaziti koreografija koju ste ranije zamislili. Ako na umu imate vrlo plesnu pjesmu koja od vas zahtijeva nešto složenije korake, porazgovarajte s instrukturom biste li ih mogli izmijeniti i pojednostaviti.  Ako pak nikako ne želite odustati od zacrtane pjesme i koreografije, razmislite o tome da se iz vjenčanice preodjenete u drugu haljinu, što je zapravo čest slučaj kod mladenaka.

Osim vjenčanice, morate misliti i na cipele. Cipele odaberite što ranije i ponesite ih sa sobom na tečaj plesa da biste vidjeli možete li se u njima kretati i izdržati koreografiju. Pripazite da peta bude što niža, a isto će Vam zasigurno savjetovati i instruktor. Imajte na umu da ćete osim prvog plesa vjerojatno morati izdržati i još brojne plesove tijekom noći.

Ako i sami primjećujete da ili Vi ili Vaš partner imate loše držanje, potrudite se da i to ispravite na tečaju. Vjenčanje je posebna prilika za koju se vrijedi potruditi.

Prilikom trenutka u kojem će do izražaja doći svo vaše vrijeme uloženo u instrukcije imajte na umu i to da ranije upozorite goste da prvi ples plešete samo vi kao novopečeni bračni par, pogotovo ako imate spremnu posebno zahtjevnu koreografiju. Naime, često je običaj da članovi benda nakon 1-3 minute pozivaju i sve ostale goste da se pridruže podiju, krenuvši od roditelja mladenaca nadalje.

Za kraj Vam savjetujemo da svakako razmislite o tečaju plesa prije svadbe. Ako nemate savršene vještine plesa, svakako vrijedi poraditi na njima. Na koncu, prvi će ples biti zabilježen na fotografijama i snimkama, a ipak je i to poseban trenutak za koji se vrijedi potruditi jer ćete se svojeg prvog plesa kao muža i žene sjećati cijeloga života.

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader