Tematska vjenčanja

Posljednjih se godina u svijetu, pa i u Hrvatskoj, sve više popularizirao trend organiziranja tematskih vjenčanja. Budući mladenci odlučuju  cijelo vjenčanje podrediti jednoj temi koja im je posebno draga, a iako se to možda na prvi pogled čini složenije nego organiziranje obične svadbe, to ima i svoje prednosti. Najveća od njih je to što kada odredite temu, sve ostalo jednostavno podređujete tome – od pozivnica, lokacije, vjenčanice i odijela, dekoracije, vjenčanog buketa pa do svih ostalih detalja koji čine vjenčanje.

Tematska vjenčanja nude Vam neograničene mogućnosti u kojima je mašta Vaša jedina granica. Dok se u svijetu može naći tematskih vjenčanja poput onih iz Ratova zvijezda, Alise iz zemlje čudesa, Simpsona, Igre prijestolja i brojnih drugih koje možda ne možete ni zamisliti, za Vas smo ipak odlučili izdvojiti ideje koje su primjerenije posebnom danu kao što je to dan vjenčanja. U nastavku donosimo nekoliko ideja koje Vam mogu poslužiti kao polazište za kreiranje Vašeg tematskog vjenčanja iz snova.

Veliki Gatsby

„Veliki Gatsby“ roman je američkog književnika F.Scotta Fitzgeralda, čija je radnja smještena u dvadesete godine dvadesetog stoljeća. Gatsby je bogataš koji je poznat po svojim raskošnim i ekstravagantnim zabavama za visoko društvo, a upravo je taj element podloga brojnim tematskim vjenčanjima posljednjih godina. Ako ste se odlučili organizirati upravo takvo vjenčanje, prije svega se dobro morate upoznati s razdobljem u koje je smještena radnja spomenutog romana. Dvadeseste godine 20. stoljeća posebno mogu doći do izražaja putem mode, a na vjenčanju će to najviše biti prikazano kroz Vašu vjenčanicu. U tim godinama moda doživljava pravu revoluciju, krojevi postaju sve opušteniji i ugodniji, kako za posao, tako i za zabavu. Večernje haljine bile su inspirirane grčkim i rimskim stilom, ravno krojene i vrlo udobne, najčešće od svile i viskoze, ali s obiljem resica, blještećih ukrasa i čipke uz niski struk. Upravo takvog kroja ili sličnog trebala bi biti i vjenčanica u tom stilu – ravna, ukrašena čipkom i drugim sitnim ukrasima te prije svega udobna, a možete je kombinirati s elegantnim dugačkim svilenim rukavicama.

Osim vjenčanice, cijela se svadbena svečanost može prilagoditi ovoj tematici.  To je pravi odabir za glamurozna i luksuzna vjenčanja. Gostima već pozivnicom možete naglasiti u kojem će stilu biti vjenčanje pa na nju aplicirati skicu starog automobila, para odjevenog u modu dvadesetih godina ili pak samo pero koje se tada često nosilo u kosi. To se može preslikati i na svu dekoraciju pa čak i tortu koja može biti ukrašena perjem te jestivim biserima i pozlaćenim listićima čokolade.

 

Bajke

Mnoge su djevojke i žene još kao djevojčice sanjarile o tome da budu jedna od princeza iz bajke, a vjenčanje je najrealnija prilika na kojoj se na jedan dan možete osjećati poput Pepeljuge, Jasmine, Snjeguljice, Trnoružice ili pak čak kao Wendy iz priče o Petru Panu. Tog dana sve može biti podređeno Vašoj omiljenoj junakinji, a evo i nekoliko zgodnih ideja kako to možete realizirati.

Jedan od najbajkovitijih elemenata, dakako, uz vjenčanicu, može biti vozilo kojim ćete stići na mjesto održavanja svadbe. Romantična kočija odlično se će uklopiti u bajkovitu temu, a ovisno o junakinji koju ste odabrali, to možete začiniti detaljima. Primjerice, uz Pepeljugu se vežu motivi ptica, kočije nastale iz bundeve, cipelica i otkucavanja sata u ponoć pa time možete ukrasiti pozivnicu, dekorirati stol pa čak i tortu. Na stolove možete poredati figurice Pepeljugine kočije, a sve ostalo mogu krasiti ukrasi u obliku ptica. Ako ste se odlučili za vjenčanje u stilu Petra Pana, boja koja bi trebala prevladavati je zelena. Vaša vjenčana kuma može biti odjevena u zelenu haljinu, mladoženja može imati zelenu kravatu, a Vi zeleni nakit ili ukrase u kosi. Za goste možete pripremiti zgodan kutak za fotografiranje s natpisom „Nigdjezemska“, a cijelu svadbu možete začiniti zelenom „čarobnom“ prašinom – šljokicama i konfetima.

Vintage i boho vjenčanja

Sve popularnija vinatge i boho vjenčanja idealna su ako ste svoj veliki dan zamislili kao opuštenu zabavu na livadi ili u vrtu tijekom proljeća ili ljeta.

U proljeće i ljeto možete iskoristiti poljsko cvijeće kao dekoraciju za stolove i ukras za kosu, isplesti vjenčiće i njima ukrasiti prilaz do oltara i stolove. Njih također možete ukrasiti tzv. shabby chic stvarima kao što su figurice starih automobila, bicikla… Kao vaze za cvijeće mogu Vam poslužiti staklenke nalik onima u koje se sprema zimnica, a dodatno ih možete ukrasiti ljepljenjem folije namijenjene staklenim površinama, ispisivanjem inicijala mladenaca i datuma na njih, također priborom namijenjenim za ukrašavanje stakla. 

Odabir vjenčanice bit će najlakši dio – važno je da bude što jednostavnija i od što prirodnijih materijala. Kosu možete raspustiti, blago nakovrčati ili pak isplesti pletenice i ukrasiti je cvijećem.

Vjenčanje na plaži

Ako ste jedna od onih sretnica koje svoje vjenčanje mogu organizirati tik uz plažu, najprikladnije je da u tom stilu bude i tema vjenčanja.

Svojim gostima kao pozivnicu na takvo vjenčanje možete uručiti pismo u boci, odnosno tekst poziva u staklenoj boci, nalik na ona koja se bacaju u more. Što se pak tiče same svadbe, morski se motivi mogu protezati uistinu posvuda. Osušene morske zvijezde mogu krasiti Vaš vjenčani buket, figure svjetionika mogu se naći kao centralni ukras na stolovima, a sve možete zaokružiti i ponudom jelovnika s morskim delicijama kao što su salata od hobotnice, morske ribe, razni rižoti uz plodove mora i slično.

Ako se obred održava na plaži na kojoj je nezgodno hodati u štiklama, zgodna ideja jest da u kantice, poput onih s kojima se igraju  djeca u pješčaniku, stavite nekoliko pari japanki različitih brojeva i ponudite ih gostima. Također im možete pripremiti i košare s malim suncobranima i sprejevima za zaštitu od sunca, a kao dio zahvalnice darujte im velike ružnike na plažu s ispisanim inicijalima mladenaca.

Putovanja kao inspiracija

Ako ste svog budućeg supružnika upoznali na nekoj zanimljivoj lokaciji, to Vam može biti polazište za organizaciju tematskog vjenčanja. Primjerice, ako ste se upoznali u Parizu ili nekom drugom poznatom gradu, njegove Vam znamenitosti mogu poslužiti kao inspiracija za dekoracijupa stolove možete ukrasiti umanjenim replikama poznatih građevina u određenom gradu. Ako ste puno zajedno putovali tijekom trajanja svoje veze, u to uključite sve destinacije koje ste posjetili.

U tom stilu možete napraviti i pozivnice, a na revere i narukvice možete smjestiti ukras u obliku zrakoplova ili nekog drugog prijevoznog sredstva kojim ste najčešće putovali.

Čak i vjenčane fotografije mogu biti inspirirane putovanjima pa se možete fotografirati u terminalu zračne luke, na željezničkom kolodovoru ili jednostavno na nekoj manje prometnoj cesti. Ujedno ćete tako simbolično označiti početak  zajedničkog putovanja koje je tek pred vama.

 

Ovo su samo neke od ideja koje Vam mogu poslužiti kao inspiracija u organizaciji dana iz snova. Razmislite o stvarima i mjestima koja su Vam najdraža, uključite u to uspomene iz djetinjstva i vrlo ćete brzo doći do ideje o svom idealnom tematskom vjenčanju. 

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader