Kako odabrati tematsku boju za vjenčanje

Jedna od prvih zadaća pred kojom se nalazi svaka buduća mladenka prilikom organiziranja svog vjenčanja jest odabir boja koje će prevladavati u dekoru, vjenčanici i svemu vezano uz vjenčanje, odnosno odabir tematske boje vjenčanja.

Iako se na prvi pogled čini da je jednostavno odabrati jednu boju, kada se nađete pred brojnim mogućnostima odabira palete boje, uvjerit ćete se da to baš i nije najjednostavniji zadatak. To je važna odluka jer o njoj ovisi cijela atmosfera vjenčanja, a i sve će biti podređeno toj boji – od pozivnica, haljina djeveruša, mladoženjine kravate, cvijeća, Vaše šminke pa do odabira stolnjaka na stolovima. Upravo je zato važno da budete sigurni u odabir određene tematske boje. U nastavku Vam donosimo savjete pomoću kojih ćete lakše odabrati boju, a pritom imati na umu i sve što uvjetuje određena boja.

Lokacija

Prije nego što odaberete tematsku boju, najvažnije je da pronađete savršenu lokaciju, odnosno salu, restoran ili neki drugi prostor u kojem će se održati Vaše svadbeno slavlje.

Ovisno o tome kakvu ste lokaciju odabrali, tome ćete morati prilagoditi i tematsku boju vjenčanja, a u nekim slučajevima čak i napraviti kompromis pa ili odabrati savršenu lokaciju ili pak savršenu boju jer je lako moguće da Vam se zamišljena boja neće uklapati u odabrani interijer.  Srećom, većina prostora namijenjenih organizaciji vjenčanja neutralnih su boja uz koje ide gotovo sve, a ponekad se može bijelim ttkaninama vrlo vješto prekriti, primjerice, drveni zid ili pak neki drugi element koji Vam nikako ne odgovara.

Razmislite o lokacijama koje ste posjećivali tijekom godina. Možda ste na nekom kratkom izletu ili nećem tuđem vjenčanju zapazili predivan prostor koji kao da je stvoren upravo za vjenčanje. Pokušajte kontaktirati vlasnike i upitati ih  organiziraju li svadbene svečanosti pa Vam je već veći dio posla riješen.  

Kada obilazite određene lokacije, pokušajte zamisliti koje bi boje pristajale u taj prostor. Možda pak prostor ima veliki stakleni prozor s pogledom na jezero ili livadu pa Vam to također može poslužiti kao inspiracija za ideju unošenja boja iz prirode u interijer.

Atmosfera i stil

Ono što je vrlo važno jest to da atmosfera sale ili restorana koji želite za svoju svadbenu svečanost mora odgovarati tipu vjenčanja kakvo želite prirediti. Teško je izvedivo, a zapravo i nefunkcionalno, da formalno vjenčanje priredite u restoranu ili sali opremljenoj rustikalnim elementima, a također u formalnim i skupocjenim prostorima ne možete održati vjenčanje s elementima rustikalnih krajeva.

Prije obilaska sala i restorana dobro razmislite kakvo vjenčanje želite da biste i sebi i drugima olakšali posao. Želite li otmjeno i skupo vjenčanje, za obilazak birajte upravo takve prostore, a želite li u svoje vjenčanje unijeti elemente prirode i rustikalnosti, pripazite da upravo takve prostore i odaberete za prvo razgledavanje.

Kada birate boje u skladu  ozračjem koje želite postići imajte na umu ove savjete: eleganciju ćete najlaške postići ako prevladava bijela boja ili pak neka od brojnih nijansi bijele u kombinaciji sa srebrnim ili zlatnim elementima. Dramatično ozračje postići ćete odabirom tamnih boja kao što su tamnoplava, siva, bordo, tamnoljubičasta i slčne nijanse, dok ćete vedrinu i lepršavost postići pastelnim tonovima kao što su nježne nijanse ružičaste, svjetloplave i svjetlozelene boje.

Godišnje doba

Prilikom odabira boje nije loše na umu imati i godišnje doba u kojem planirate organizirati vjenčanje. Boje kojima obiluje priroda u pojedinom godišnjem dobu mogu biti izvrsna inspiracija.

Proljetno vjenčanje bit će još čarobnije obojite li ga nježnim, pastelnim bojama poput lagano žute, nježnjih nijansi ružičaste i zelene te boje breskve. Dašak ljeta na vjenčanju doći će do izražaja uz plave i zelene nijanse te žarko žutu boju, a jesenski eksterijer izvrsno će se preslikati odabirom crvenih, zagasitih nijansi i bojom fuksije. Zimska vjenčanja također uz sebe traže jake boje poput tamnoljubičaste, boje tamne čokolade ili pak srebrnih i zlatnih nijansi.

Dostupnost boja

Pri odluci o odabiru boje imajte na umu i to koliko je određena boja dostupna na tržištu, odnosno koliko je jednostavno pronaći dekorativne predmete i odjeću u određenoj nijansi. Možda Vam je za oko zapela neka određena nijansa, primjerice boja ljuske pačjeg jajeta, ali ponekad je može biti teško pronaći. Započnite svoju pretragu putem Interneta, potražite dekorativne predmete u određenoj boji i svakako se raspitajte je li dostava predmeta, primjerice ukrasa za stol, moguća u željenoj nijansi i još ono najbitnije – je li dostava uopće moguća u Hrvatsku. Ako je odgovor negativan, zadržite se unutar iste palete boja, ali odaberite drugu nijansu.

Kombiniranje boja

Kada odaberete određenu boju, jasno je da ćete teško pronaći apsolutno svaki, pa i najmanji detalj u točnoj određenoj nijansi. Zbog toga, ali i zbog dojma sklada, potrebno je posegnuti za kombinacijom nekoliko boja. Stručnjaci za dekoraciju predlažu kombiniranje maksimalno 4 boje na vjenčanju. Sve više od toga može odavati dojam neurednosti, neprimjerenosti i kiča, a vjenčanje nikako nije prilika u kojoj bi nešto takvo trebalo doći do izražaja.

Prilikom kombiniranja boja možete se odlučiti za dvije varijante: kombinirati kontrastne boje ili pak one koje su slične jedna drugoj. Odabirom kontrastnih, komplementarnih boja postići ćete veću dramatičnost, dok ćete kombinacijom sličnih tonova postići smireniji, nježniji dojam. Odlučite li se kontrastne boje, možete kombinirati ljubičastu sa tirkiznom, žutu sa zelenom, tamnoplavu s bijelom. Kombinacija sličnih boja podrazumijeva da ćete, primjerice, kombinirati različite nijanse ljubičaste – od svjetlije do tamnije, ali ne zaboravite se zadržati na maksimalno četiri nijanse.

Ono što bi trebala biti podloga svakom kombiniranju boja jest jedna neutralna boja kao baza. Pod neutralnom se bojom podrazumijeva bijela ili bež boja (ili neka njihova varijanta) uz koju pristaju baš sve ostale boje.

Kod kombinacije boja važno je misliti na sve što vjenčanje uključuje: haljine djeveruša, Vašu vjenčanicu, šminku, cvijeće, buket, dekoraciju stola pa čak i pozivnice. Pozivnice su te koje gostima najavljuju  vjenčanje i koje su svojevrstan uvod u cijelu proslavu pa zato one moraju biti reprezentativne i izrađene tek nakon što ste u potpunosti sigurni u svoj odabir tematske boje.

 

Nadamo se da su Vam ovi savjeti otvorili put prema lakšem biranju tematske boje za vjenčanje. Pritom imajte na umu i svoju omiljenu boju, ali budite i otvoreni prema svemu što Vas može snaći putem, a posebno prema lokaciji. Također, na internetu postoje brojni testovi koji će Vas kroz pitanja o lokaciji, godišnjem dobu i svim Vašim ostalim željama dovesti do odgovora na pitanje o odabiru boje pa za početak pokušajte riješiti jedan od njih. 

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader