Kako očuvati vezu tijekom priprema za vjenčanje

Planiranje vjenčanja čini se kao jedan od najuzbudljivijih događaja u životu, no prije ili kasnije svi mladenci dosegnu određenu razinu stresa, ponajviše zato što pokušavaju udovoljiti mnogim nepisanim pravilima te na taj način zapravo zadovoljiti goste, a ne sebe. Trebaju razmišljati o pozivnicama, jelovniku, mogućim alergijama ili drugm zdravstvenim problemima gostiju pa prilagoditi tome hranu, bore se s cvjećarima, glazbenicima, cateringom, biranjem vjenčanice, odijela, frizure te vjenčanih kumova. Iako na kraju na dan vjenčanja obično sve na ovaj ili onaj način sjeda na svoje mjesto, važno je ostati smiren tijekom planiranja vjenčanja i ono najvažnije – ne se posvađati s partnerom.

Iako su svi mladenci pod stresom, to se ne bi smjelo reflektirati na partnera. Na kraju krajeva, on ili ona je taj ili ta s kojom sve ovo prolazite zajedno i za koga se udajete ili ženite, osoba s kojom planirate provesti cijeli svoj život. U konačnici, zato ste i odabrali tu osobu. Dakako, organizacija vjenčanja i najsmirenijim parovima prije ili kasnije donese određenu dozu stresa, posebno ako je organiziraju sami, bez profesionalnog organizatora vjenčanja. Upravo Vam zato u nastavku donosimo savjete koji će Vam pomoći da ostanete smireni prema partneru i izbjegnete fatalne svađe.

Slušajte se

Međusobno razumijevanje i slušanje ključ je svakog odnosa, posebno u periodu velikih priprema za promjene koje slijede, a jedna od najvećih zasigurno je stupanje u brak.

Već od samih zaruka nužno je da slušate jedno drugo i međusobne želje, počevši od planiranja datuma, odabira pozivnice, pjesme za prvi ples, dekoracije, jelovnika, popisa gostiju. Iako će se vjerojatno mladenka više posvetiti planiranju vjenčanja nego budući mladoženja, ipak je važno da o svemu porazgovarate. Mladoženju sigurno neće zanimati hoće li cvijeće na stolu biti svjetloljubičaste ili tamnoljubičaste boje, no svakako će htjeti sudjelovati u odabiru svog odijela, stvaranju popisa gostiju, a posebno u biranju hrane i glazbe.

Slušajte se i uvažavajte jer je uz ljubav upravo to i temelj braka u koji se spremate stupiti. Stresna situacija poput ove u kojoj se nalazite ili koja vam tek prethodi bit će dobar pokazatelj toga kako zajedno funkcionirate kao par u nepredvidivim situacijama.

Budite iskreni

Ako Vam se ne sviđa to što se, primjerice, njegova majka miješa u planiranje vjenčanja, recite mu to. Nemojte sve držati za sebe jer ćete tako samo nepotrebno povećavati svoj stres, a on će misliti da je sve u redu.  Vi ste partneri pa se tako morate i ponašati jedno prema drugome. Također jedno drugome jasno izrecite svoje želje. Jedno drugome recite što Vam se sviđa, a što ne sviđa u potencijalnom odabiru detalja za vjenčanje. Posebno to vrijedi za stvaranje liste gostiju. Kako ne bi došlo do svađe, neka svatko od Vas prvo napravi svoj popis gostiju, a potom ih zajedno prođite i sastavite zajednički popis te prodiskutirajte o svakome uzvaniku oko kojeg se eventualno ne slažete treba li biti pozvan ili ne na vjenčanje.

Objektivno sagledajte potencijalnu svađu

Ako dođe do svađe tijekom priprema za vjenčanje, objektivno sagledajte zašto se svađate. Razmislite je li uzrok vaše svađe stres, želja za kontrolom ili jednostavno različito mišljenje. Nemojte dopustiti da zbog odabira tematske boje vjenčanja ili pak boje njegove kravate dođe do svađe epskih razmjera. To je vaša zajednička svadba i tako joj se treba i pristupiti. Porazgovarajte o svojim eventualnim različitim mišljenjima i pronađite kompromis. Ako ste pod prevelikim stresom, recite to jedno drugome.

 

Odmah dogovorite budžet

Pitanje novca je najčešći uzrok svađa kod svih parova, a posebno kada je u pitanju planiranje nečeg potencijalno velikog kao što je vjenčanje. Najčešće se tema novca ignorira, no neophodno je u ozbiljnom stadiju veze razgovarati o novcu, iako je to ljudima ponekad neugodno, posebno ako oni sami nemaju novca.

Sjednite s partnerom i zajedno prodiskutirajte različite mogućnosti vjenčanja i različite budžete koje biste mogli izdvojiti. Imajte na umu da cilj vjenčanja nije potrošiti životnu ušteđevinu ni dizati kredite, nego proslaviti svoju ljubav.

Ako imate tu sreću pa vam roditelji pomažu s plaćanjem vjenčanja, porazgovarajte čiji će roditelji što platiti. Najbolji način podjele bio bi da svaka strana obitelji plaća večeru za svoje goste. Tako će se izbjeći sve daljnje svađe i nepotrebne tenzije.  I u tome svi zajedno dogovorite limite jer će biti vrlo nezgodno bude li jedna strana plaćala sve, a druga ništa ili pak ako obje strane obitelji nemaju jednake mogućnosti.

Ipak, možda je najbolji način da vi kao par potrošite onoliko koliko uistinu možete. Mnogi mladenci planiraju velika vjenčanja, svjesni da ih ne mogu odmah platiti, no računaju na to da će od svojih gostiju dobiti novac za vjenčani dar. S obzirom da nikad ne možete sa sigurnošću znati koji ćete iznos uistinu dobiti, budite pažljivi kod određivanja budžeta.

Izdvojite vrijeme za sebe

Planiranje vjenčanja iziskuje mnogo uloženog vremena i energije, posebno ako nemate angažiranog profesionalnog organizatora vjenčanja. Upravo je zato važno stati s vremena na vrijeme i izdvojiti vrijeme za sebe  i partnera. Organizirajte kratki izlet u obližnje krajeve, priuštite si odlazak na more za vikend, posjet bližoj metropoli ili pak odlazak u prirodu. Prisjetite se početaka vaše veze, što ste sve proživjeli tijekom zajedničkih godina… Smijte se zajedno i ono najvažnije, ostanite  onaj par koji je i počeo organizirati vjenčanje. Nemojte dopustiti da stres utječe na kvalitetu veze tik pred tako važan dan. Recite partneru koliko ga volite i zajedno izdržite tijekom svih izazova koje će Vam donijeti planiranje vjenčanja. 

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader