Mladenkina mama: Što odjenuti na kćerino vjenčanje?

Vjenčanje nije samo veliki dan za mladence, posebno za mladenku, nego i za njihove roditelje. U tome najviše dolazi do izražaja mladenkina mama.

Baš kao i mladenka,  mladenkina mama također treba biti skladno i reprezentativno odjevena. Ona na neki način simbolizira spajanje dviju različitih obitelji te je uz mladence i kumove ona osoba koja najviše dolazi do izražaja. Upravo je zato važno da izgleda što je bolje moguće, no to ne znači da to zahtijeva i duboko posezanje u džep. I uz manji budžet može se izgledati odlično, samo treba pripaziti na nekoliko stvari koje donosimo u nastavku.

Ako ste Vi jedna od mama budućih mladenki, svakako pročitajte na što trebate obratiti pozornost prilikom odabira svoje toalete.

Odabir boje

Nepisano je pravilo da se navjenčanje ne dolazi u bijelim bojama pa čak ni nijansama koje su joj nalik. Te su boje rezervirane samo za mladenku, a vjerojatno nipošto ne želite da Vas drugi gosti percipiraju kao onu koja je htjela zasjeniti mladenku pa se pojavila u bijeloj haljini. U današnje vrijeme mladenke se više ne odlučuju samo za bijelu vjenčanicu, nego za čitavu paletu od bijele pa sve do puderaste i bež boje, stoga su i takve boje nepoželjne. Dakako, to ne znači da ne možete imati torbicu, cipele ili nakit u tim tonovima, ali haljina ili drugi odjevni predmet za koji se odlučite ipak ne bi trebao biti u tim bojama. Iako mladenkina mama ima ponešto drugačiji status nego ostali gosti, nikako ne bi smjela zasjeniti svoju kćer. 

Sve su ostale boje dopuštene, no treba krenuti od slike same sebe. Razmislite u čemu se vidite i u kojoj se boji najugodnije osjećate. Ako ste pomislili na crnu, razmislite opet. Iako crna boja nije zabranjena za toalete ostalih gošća, mladenkina bi mama ipak trebala biti u veselijim i vedrijim tonovima. Ponekad će mladenka možda htjeti da haljina njezine mame bude u tematskim tonovima samog vjenčanja, što će Vama barem smanjiti stres oko biranja boje, no o tome svakako porazgovarajte sa kćeri.

Godišnje doba

Svoju toaletu za kćerino vjenčanje također birajte u skladu s godišnjim dobom. Pravilo o tzv „zabranjenoj“ boji vrijedi za vjenčanja u svim godišnjim dobima okolnostima, no zato se druge odjevne kombinacije drugačijih boja i materijala mogu uskladiti s konkretnim godišnjim dobom. Iako mnogi zaziru od zimskih vjenčanja, za što nema potrebe jer zimska vjenčanja imaju neku posebnu čaroliju u sebi, jasno je da tada nećete odjenuti lagane lepršave haljine s cvjetnim uzorcima ni sandale otvorenih prstiju. Odlučite se za deblje i svečanije materijale poput brokata ili baršuna. Na tržištu se može naći uistinu prekrasnih haljina od navedenih materijala, a ako se vjenčanje održava u predblagdansko vrijeme, dozvoljeni su Vam čak i raskošniji  i blistaviji materijali, pomalo nalik božićnim, što nije praksa za vjenčanja u svim ostalim godišnjim dobima. Proljetno ili pak ljetno vjenčanje nalaže i drugačiji pristup odabiru odjevne kombinacije. To je vrijeme kada možete birati laganije materijale i lepršavije krojeve, ali uvijek u skladu sa svojim statusom majke mladenke.

Dužina i kroj

S obzirom da nijedna mama mladenke više nije u svojim dvadesetima, također treba pripaziti i na dužinu i kroj haljine.

Haljina nikako ne bi smjela biti kraća od dužine koljena, a isto tako ni previše otvorena. Ako čak i razmišljate o elegantnijim naramenicama na haljini, svakako uz to ponesite pašminu ili sako da se njime ogrnete tijekom službenog dijela fotografiranja te tijekom obreda. Dekolte nije nešto što bi trebala pokazivati bilo koja gošća na vjenčanju, a posebno ne mladenkina mama.

Građa tijela

Neki modeli  haljina  i materijali ne djeluju nimalo laskavo na figuru tijela pa treba dobro razmisliti o eventualnom materijalu svoje haljine. Saten i svila pristajat će samo onima besprijekorne linije jer otkrivaju i najmanju nesavršenost. Ako imate problema s   viškom kilograma, nipošto ne bi trebali posezati za takvim materijalima, nego će  puno bolji odabir biti haljine koje kombinraju til s nekim drugim materijalom. Til je vrlo zahvalan jer može u kombinaciji s nekim dodatnim materijalom prikriti eventualne nedostatke, a maštovitim preplitanjem može i vizualno povećati grudi. Ipak, s obzirom na zrelu dob i svečanu priliku, ne treba pretjerivati s isticanjem dekoltea.

Haljina ili hlače?

Ako se nekako niste pronašli u svim našim savjetima o odabiru haljine, razmislite o tome da imate elegantne hlače u kombinaciji sa svečanom bluzom ili košuljom. Mnoge se žene puno ugodnije osjećaju u hlačama, nego u haljini, a u krajnjem slučaju možete se odlučiti za oboje pa se nakon formalnog dijela vjenčanja, obreda i fotografiranja preodjenuti u svečanu varijantu hlača da bi Vam bilo ugodnije.

Traperice su apsolutno zabranjene na vjenčanju, pa čak i ako su crne boje. Umjesto toga se odlučite za materijale poput viskoze. Svilene hlače su također elegantan izbor, ali će se vrlo lako zgužvati pa neće djelovati nimalo lijepo.

Uz tamnije hlače možete kombinirati košulje i sakoe vedrih boja, a sve možete podići na višu razinu začinite li sako povećim brošem u vedroj boji ili pak lagano prebačenom maramom.

Nakit, cipele i šminka

Haljina ili sako mladenkine mame trebao bi biti u središtu pozornosti, a nikako njezin upadljiv nakit.  Stilisti predlažu da haljina ima što više materijala, a što manje pripadajućeg nakita. Kao što je samo vjenčanje izuzetno svečan i poseban događaj, takav bi trebao biti i styling mladenkine mame pa se tu svakako treba prisjetiti pravila Coco Chanel i imati na umu da je manje zapravo više.  Neka nakit bude jednostavan, u skladu s bojama haljine, cipela i torbice, a nikako napadan.  Također treba pripaziti i kako se kombinira nakit. Stilisti i ovdje predlažu da se kombinraju naušnice i narukvica ili pak ogrlica i prsten, a nipošto sve zajedno jer Vam zasigurno nije cilj izgledati nakićeno, već profinjeno i elegantno, kako i doliči prilici.

Što se tiče cipela, nije nužno da one budu u istoj boji kao i torbica i odjevna kombinacija Štoviše, zanimljiv kontrast može postići još i bolji efekt. Dakako, treba imati na umu da će vjenčana svečanost zahtijevati puno plesa pa nema smisla odabrati previsoke pete koje jedva da dopuštaju mirno stajanje, a kamoli tek da se i pleše u njima. Ako pak ipak ne želite odustati od visokih potpetica za formalni dio vjenčanja, ponesite sa sobom još jedne cipele niže pete u kojima ćete moći komotno izdržati cijeli dan ili cijelu noć.

Šminka mladenkine mame također mora biti vrlo decentna, baš kao i šminka njezine kćeri. Predlažemo Vam što prirodnije tonove, kako na očima, tako i na usnama. Također odaberite i što prirodniji puder te rumenilo koje je najbliže Vašem prirodnom crvenilu.

 

Nadamo se da smo Vas ovim savjetima usmjerili korak bliže prema odabiru toalete za vjenčanje Vaše kćeri. Ako imate još neduomica, svakako porazgovarajte i s njom, a prije svega, ne zaboravite uživati u svakom trenutku priprema s njom te na ceremoniji kojom je šaljete u novi život.

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader