Djevojačka večer

Nekoliko tjedana prije velikog dana vjenčanja buduća se mladenka često skupi sa svojim najboljim prijateljicama na posljednjem službenom okupljanju na kojem će još uvijek biti djevojka, a ne još nečija supruga. Fenomen djevojačke večeri posljednjih se godina ušuljao i u hrvatske svadbene običaje iz američkih filmova, no dok su tamo one prikazane kao lude zabave s obaveznim striperima i litrima alkohola, mi vam predlažemo nekoliko sofisticiranijih, ali jednako tako zabavnih načina na koje svaka mladenka može označiti kraj jednog i početak novog razdoblja u svom životu.

Prije nego što se krene u organizaciju djevojačke večeri, važno je da se odluči tko će je organizirati. Iako možda svaka mladenka neće jasno dati do znanja da želi djevojačku večer, duboko u sebi zasigurno želi svoje posljednje djevojačke dane proslaviti s najbližim krugom prijateljica pa i ženske strane obitelji.

Gotovo je nepisano pravilo da će djevojačku večer uvijek organizirati vjenčana kuma. Često se to smatra i jednom od njezinih dužnosti, iako joj u tome mogu pomoći i druge mladenkine prijateljice i obitelj.

Bilo da ste kuma, jedna od mladenkinih prijateljica ili pak možda čak i sama mladenka, prije nego što se upustite u organizaciju djevojačke večeri, razmislite o tome što zapravo želite od te večeri. Razmislite o budžetu kojim ćete moći raspolagati, temi zabave, broju gostiju, lokaciji, dekoraciji i načinima zabave gostiju.

U nastavku vam donosimo savjete za što bolju organizaciju djevojačke večeri.

Odredite budžet i napravite popis gostiju

Ako ste mladenkina kuma, imate detaljan uvid u vjenčanje koje će slijediti nakon djevojačke večeri. Znate koliko su mladenci morali izdvojiti, znate hoće li vjenčanje biti glamurozno ili pak neformalno, dobro poznajete mladenku, a u skladu s time i znate je li ona više kućni ili zatvoreni tip koji će više uživati u mirnoj večeri ili pak je jedna od djevojaka koja voli izlaziti na mondena mjesta. U skladu s time moći ćete i odrediti budžet. Razmslite kakvu joj zabavu želite prisuštiti, a da ne bi bilo sve na Vama kao vjenčanoj kumi, ne lišite se moliti za pomoć uzvanice. Često je i mladenka ta koja plaća dio djevojačke pa se dogovorie s njom, osim ako ne želite da djevojačka večer bude iznenađenje za nju. Od velike vam pomoći može biti i mladenkina mama ili sestra pa ne zaboravite uključiti i njih. U budžet uključite hranu i piće, dekoraciju, eventualne poklone za mladenku ili gošće.

 

Važno je i na vrijeme odrediti popis gostiju kako bi se moglo utvrditi je li predviđeni budžet dovoljan. U stvaranju liste gostiju zamolite za pomoć i druge mladenkine prijateljice jer je moguće da one poznaju nekoga koga Vi ne poznajete. Mladenka možda ima bliske prijateljice iz djetinjstva, srednje škole, s fakulteta koje možda žive u različitim dijelovima Hrvatske i svijeta, s tečaja joge i slično. Dakako, pripazite da pozovete samo one do kojih je mladenki uistinu stalo. Djevojačka večer nije zabava na koju bi se pozivali površni poznanici.

Lokacija prije svega

Nakon što ste napravili popis gostiju i odredili budžet, trebali biste što ranije odrediti i lokaciju. Uzmite u obzir i posebne okolnosti jer ako je mladenka, primjerice, trudna i već u odmaklom stadiju, jasno je da je važno da joj bude što udobnije i da bude što bliže svog doma. Ako nema takve prepreke, možete razmisliti i o kratkom vikend-putovanju za vas najbliže prijateljice ili pak o wellnes tretmanu, zabavi uz plažu, možete iznajmiti restoran ili kafić…

Odaberite temu

Kao što su i vjenčanja posljednjih godina sve više tematska, isto je i s djevojačkim večerama. Iako to može biti i uobičajeni izlazak u grad, razmislite želite li se malo više potruditi pa mladenki priuštiti zabavu kakvu do sada još nije imala. S određivanjem teme lakše ćete organizirati i sve ostalo – dekoraciju, stil odijevanja uzvanica, hranu i piće.

U posljednje vrijeme, a posebno s izlaskom filma „Veliki Gatsby“, ta se tema sve češće javlja na djevojačkim večerima, a uključuje stil dvadesetih godina prošlog stoljeća, mnoštvo pera i šljokica. Za jednako zanimljiv, ali malo elegantiniji dojam možete odabrati temu iz filma „Doručak kod Tiffanyja“ – male crne haljine za sve gošće, duge satenske rukavice i prave ili umjetne bisere, kolačiće u obliku cipela, šminke i torbica, a sve dodatno možete začiniti odabirom plavo-zelene boje, zaštitnog znaka Tiffanyja. Jednako elegantna može biti zabava s tematikom francuskog šika – stol dekorirajte figurama Eiffelovog tornja, šarenim macaronsima, pijte rose vina i šampanjac, a sve to dodatno začinite prilagođavanjem pariškoj modi.

Za one koje su svoje najljepše dane djetinjstva provele u devedestim godinama prošlog stoljeća zanimljiva će biti zabava s tom tematikom, a ujedno će biti i zanimljiv oproštaj od bezbrižnih dana djetinjstva i mladenaštva. Nabavite sve što Vas podsjeća na to razdoblje – slatkiše, sladolede, piće, nakit koji podsjeća na tetovaže koji je nekada morala imati svaka djevojčica, podsjetite se glazbe tog razdoblja, nabavite tajice i traper i ludo se zabavite. Ako su sve uzvanice približno jednakih godina te su svoje djetinjstvo ili mladenaštvo provele u devedestima, nezaboravna zabava je zajamčena.

Također možete izabrati temu pidžama partyja, boho chica, mora i plaže, španjolske fieste i brojnih drugih. Temom se možete inspirirati i u mladenkinoj omiljenoj pjesmi, knjizi ili njezinim hobijima.

Osigurajte zabavu

Djevojačka večer je posebna zabava koja se razlikuje od svih ostalih, a često se vrijeme može upotpuniti i različitim zanimljivim igrama. To će ujedno biti i odličan način za probijanje leda i zbližavanje, posebno ako se sve gošće međusobno ne poznaju.

Neke od njih su izrada mladenkine haljine od toaletnog papira, izazovi koje mladenka mora ispuniti u određenom vremenu, kvizovi u kojem možete provjeriti koliko se dobro budući supružnici poznaju…

Da bi sve bilo zabavnije, nabavite rekvizite. Buduća mladenka najčešće će se istkanuti nošenjem vela i lente s natpisom „Buduća mladenka“, a uz to možete nabaviti i privremene personalizirane tetovaže s tematikom zabave ili pak identične majice za sve gošće.

Pritom ne zaboravite napraviti i mali photosession jer će vas fotografije zauvijek podsjećati na tu večer. Možete se pograti raznim rekvizitima kao što su papirnati brkovi, usne, naočale, kruna i slično, a ako volite retro, nabavite i danas opet popularne polaroid fotoaparate pa će uzvanice fotografije odmah moći ponijeti kući kao uspomenu.

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader