Momačka večer

Baš kao što mladenkine prijateljice i vjenčana kuma žele budućoj mladenki priuštiti provod za pamćenje prije ulaska u bračne vode, jednako je i s mladoženjinom stranom prijatelja. Budući se mladoženja također na neki način želi oprostiti od samačkog života, a najčešće je na njegovom vjenčanom kumu zadaća organiziranja momačke večeri.

Međutim, momačka je večer nešto drugačija od djevojačke. Na njoj se neće naći kolači i torte niti će se paziti na dekoraciju i društvene igre jer je to jednostavno muškarcima nebitno. Na momačkoj večeri će naglasak biti na muškom druženju, ispijanju pive, pričama o sportu ili pak samačkim danima. Iako na prvi pogled možda zvuči kao da to zahtijeva manje posla od pripremanja djevojačke večeri, to nije u potpunosti tako. I za momačku je večer, prije svega, potrebna dobra organizacija.

Nemate li iskustva s organiziranjem momačke večeri, pročitajte naše savjete koji će Vam poslužiti kao glavne smjernice.

Odredite lokaciju i vrijeme održavanja

Prije nego što krenete u planiranje momačke večeri za svog prijatelja, razmislite kakvu biste mu zabavu voljeli priuštiti pa u skladu s time odaberite lokaciju.

Ako vaše društvo čine muškarci koji su predani sportu, možda opijanje u lokalnom kafiću do jutarnjih sati ipak nije najbolji odabir, posebno ako je i sam budući mladoženja sportski tip. U tom slučaju posegnite za nečim drugačijim kao što je, primjerice, paintball. Veći broj sudionika je upravo ono što treba za paintball, igru u kojoj se sudionici natječu u timu s ciljem izbacivanja jednog ili više protivnika, gađajući ih i označujući ih kuglicama iz paintball markera koje sadrže boju. Gotovo svaka županija u Hrvatskoj ima barem jedan paintball klub, a svu potrebnu opremu možete dobiti na mjestu igre.

Jednako uzbudljiv može biti i rafting, primjerice, rijekom Cetinom, Mrežnicom, Dobrom, Zrmanjom, Kupom, Krkom ili Koranom. Nisu li svi potencijalni uzvanici jedanko oduševljeni ekstremnim sportovima, i za to ima rješenja jer u svakome klubu koji vam može iznajmiti čamce i svu dodatnu opremu, možete birati između 6 klasa – prva klasa označava mirne dijelove rijeke sa sporim tokom, dok šesta klasa podrazumijeva velike valove, opasne stijene i hridi te brojne zamke. S obzirom da se radi o proslavi, birajte manje opasne klase kako ne bi došlo do neželjinih posljedica u slučaju nepromišljenosti. Također je važno napomenuti da prilikom odabira ovakvog sporta ili bilo kojeg drugog izbjegavate alkohol. Njega ostavite za kraj večeri kada ćete zaokružiti momačku večer.

Ako uzvanici mogu izdvojiti jedan cijeli vikend, razmislite o kampiranju koje može uključivati i ribolov, penjanje po stijenama ili pak bungee jumping.

Dakako, ako vaše društvo nije zainteresirano za navedene sportske aktivnosti, uvijek vam ostaje provjerena formula izlaska u grad. Tada taj izlazak začinite odlaskom na neko mjesto koje inače ne posjećujete, počastite se nekim boljim pićem, a možete i zajednički skupiti novac za šampanjac ili viski iz godine u kojoj je mladoženja rođen ili pak skupiti novac za koncert omiljenog mladoženjinog benda.

Iako američki filmovi uvijek uz momačke večeri vezuju striptizete, razmislite ponovno o tome jer bi nešto takvo možda moglo povrijediti mladenku, a zasigurno ne želite biti uzrokom svađa između mladenaca nekoliko dana prije samog termina vjenčanja.

Osim o lokaciji, važno je razmišljati i o terminu održavanja momačke večeri. Nikako se ne preporučje da to bude večer prije samog vjenčanja jer su mladenci već dovoljno nervozni i bez dodatnih obaveza koje podrazumijeva prisustvovanje na momačkoj ili djevojačkoj večeri. Najbolje je to organizirati dva tjedna prije vjenčanja jer kako se bliži vjenčanje, tako i kod mladoženje raste nervoza, a i povećava se broj obaveza mladenaca kako bi bili sigurni da će na njihov dan sve biti u najboljem redu.

Razmišljate li o nekoj od gore navedenih opcija zabave koje uključuju cijeli vikend, tada goste i mladoženju o tome morate obavijestiti još i ranije i na vrijeme sve organizirati.

Popis gostiju i budžet

Nakon što ste odlučili gdje ćete i kada svome prijatelju organizirati momačku večer, vrijeme da napravite popis gostiju koje želite pozvati. Važno je da ih sve obavijestite na vrijeme, a ne svega dva-tri dana prije jer tada postoji velika mogućnost da određen broj gostiju neće biti u mogućnosti pristustvovati momačkoj večeri. Iako se nekako momačka večer obično vezuje samo uz mladoženjine mlade prijatelje, slobodno pozovite i mladoženjinog oca i budućeg punca.

Kao i za svaku drugu zabavu, tako je i za organiziranje momačke večeri potrebno izdvojiti određenu količinu novca. Dakako, ako ćete se odlučiti samo za običan izlazak u grad, tada će troškovi biti manji nego kada planirate cijeli muški vikend. Nipošto nemojte sami kao vjenčani kum podmirivati sve troškove. To se od Vas ni ne očekuje. Ravnopravno podijelite troškove hrane, pića, organizacije i poklona za mladoženju među svim gostima.

Hrana i piće

Hrana i piće na momačkoj će se večeri vjerojatno uvelike razlikovati od one na djevojačkoj večeri. Umjesto da se zamarate kupnjom kolača, razmislite što je vama dečkima uistinu bitno. Dostava pizze uvijek garantira da nijedan gost neće ostati gladan. Također si možete priuštiti i odlazak u nešto bolji restoran na odreske ili pak na meso s roštilja. Razmislite što najčešće jedete na vašim muškim druženjima i držite se provjerenog recepta. Ako je netko od gostiju vegetarijanac ili ima zdravstvenih problema, nemojte zaboraviti njegove potrebe.

Iako su momačke večeri nezamislive bez barem malo alkohola, nemojte pretjerati u njemu. Razmislite koliko će uistinu biti potrebno svakome gostu. Nema potrebe za velikim troškovima ako znate da će na kraju velika većina toga ostati neotvorena.

Pobrinite se za goste

Ako imate sreće pa će Vam u organizaciji pomoći i drugi mladoženjini prijatelji, veći dio posla lako ćete riješiti, no uvijek je moguće da na samoj momačkoj večeri dođe do nepredvidivih situacija. Primjerice, pod utjecajem pića muškarci koji još nisu uplovili u bračne vode ili pak uopće ni nemaju partnerice mogu zadirkivati mladoženju, a to mu zasigurno neće biti ugodno. Iako su šale česte u muškom društvu, upozorite sve goste da ipak ne pretjeraju.

Mladoženja je najvažniji gost i cijela je ova zabava organizirana njemu u čast. Zato se kao vjenčani kum pobrinite da se i on zabavlja.

Također se pobrinite da svi gosti imaju prijevoz kući, posebno ako su popili čašicu previše.

Zabavite se

Nakon organizacije cijele momačke večeri, nemojte se zaboraviti i sami zabaviti. Ponesite fotoaparat i zabilježite svoje mladenačke trenutke, slušajte dobru glazbu i jednostavno se lijepo provedite.

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader