Kako održati govor na vjenčanju

Mnogi su se zasigurno našli u prilici kad se od njih očekivalo da održe svojevrsni javni govor. S tim će se zadigurno susresti osobe koje su odabrane da budu vjenčane kume ili kumovi. Jedna od zadaća kumova, odnosno gotovo nepisano pravilo, jest da održe govor na vjenčanju kojem kumuju. Isto se očekuje i od kuma i od kume. Od njih se očekuje da održe kratki, ali efektan govor, nazdrave mladencima i požele im sve najbolje u njihovom budućem zajedničkom životu.

Ako je pred Vama upravo takva situacija, u nastavku pročitajte naše savjete o tome kako se nositi s držanjem govora i kako ga učiniti što boljim.

Što je uopće govor i od čega se sastoji?

Govor je bio poznat još u antičkome Rimu i Grčkoj, kada se sposobnost držanja govora smatrala jednim od najvažnijih umijeća, posebno kod osoba koje su često javno nastupale. I u današnje vrijeme govor je vrlo bitan jer ćete njime prenijeti poruku određenoj publici i utjecati na njhovo mišljenje i emocije.

Umijeće pripreme i izlaganja govora pred publikom ima u načelu pet sastavnica. Iako će se govor na vjenčanju, dakako, razlikovati od govora u nekim službenijim prilikama, ipak treba imati na umu pet dijelova o kojima je govorio još i grčki filozof Aristotel, Prvi dio čini prikupljanje podataka. U toj fazi treba pronaći najprikladnije informacije o mladencima koje želite podijeliti sa svim gostima. Drugi dio čini raspoređivanje elemenata koje ste prikupili u prvom dijelu, odnosno informacija koje ste mislili iznijeti u svome govoru. U uvodu svakako želite privući pažnju, zanimanje i naklonost slušača, a nakon izlaganja i dokazivanja, govor trebate završiti zaključkom ili rekapitualcijom svega rečenoga te doprijeti do emocija onih koji Vas slušaju. Na vjenčanju svakako trebate završiti zdravicom mladencima.

Dakako, da biste sve to mogli besprijekorno izvesti, govor trebate sastaviti i uvježbati. Važno je da odaberete stil koji je primjeren vjenčanju, publici, ali i Vama kao govorniku. Ako se ne osjećate ugodno govoreći anegdote ili viceve, jednostavno izbjegavajte to. Također pripazite da govorite jednostavnim jezikom, bez pretjeranih kičenja i korištenja retoričkih figura. Iako Vam se možda čini da Vam je upravo to potrebno kako bi slušatelji imali dojam da ste obrazovani i kompetentni za takvo nešto, savjetujemo Vam da ipak odustanete od toga. Ipak je to dan kada u središtu svačije pozornosti trebaju biti mladenci, a ne drugi gosti.

Govorna izvedba posljednja je od sastavnica govora o kojima je govorio Aristotel. U toj je fazi važno da do izražaja dođe sve ono što ste pripremili i uvježbali, a također trebate pripaziti na to da gestikulaciju smanjite na minimum.

 

SAVJETI

Sada kada ste se nešto detaljnije upoznali s govorom i njegovim sastavnicama, donosimo Vam savjete uz pomoć kojih ćete zablistati kao izvrstan govornik i oduševiti sve prisutne.

Napravite podsjetnik

Kao što i nalaže pravilo retorike, svakako sastavite svoj govor, dobro ga naučite, no usprkos tome svakako sa sobom na vjenčanje ponesite i mali podsjetnik. Vjenčanje nije stresno samo za mladence, nego i za vjenčane kumove jer je osim u mladence, pozornost uperena i u njih. Kako se ne biste našli u situaciji da se zbunite i ne znate što morate reći, osigurajte se i napravite podsjetnik.  Važno je napomenuti da se podsjetnik mora razlikovati od originalnog teksta govora. U obilju teksta pisanog sitnim slovima nećete se dobro snaći kad budete držali govor pa zato napravite skraćeni podsjetnik. Na manji komad papira napišite samo natuknice koje će Vam poslužiti kao podsjećanje u slučaju da se smetete. Napišite ga nešto većim slovima kako biste bili sigurni da ćete  se moći služiti njime.

Ustanite i predstavite se

Svatko tko je ikada držao govor, zna da se govor ne može održati u sjedećem položaju. Svakako ustanite, uspravite se i predstavite se. Time šaljete pozitivnu sliku o sebi kao staloženoj i spremnoj osobi. Nikako ne zaboravite predstaviti se. Nemojte pretpostavljati da Vas svi poznaju ako imate ulogu vjenčanog kuma ili vjenčane kume. Ako je vjenčanje veliko, zasigurno ima gostiju koji ne znaju tko ste pa se prije nego što započnete s govorom svakako ukratko predstavite. Recite svoje ime i ulogu koju imate na vjenčanju.

Držite se zadane teme

Imajte na umu da je vjenčanje svečani događaj na kojem se slavi ljubav dvoje mladenaca koji stupaju u brak. U skladu s time mora biti i Vaš govor. Možete započeti humorom kojim ćete probiti led, ali pripazite da ne prijeđete granice dobrog ukusa te da na bilo koji način ne uvrijedite mladence ili bilo koga od gostiju. Rečenice birajte u skladu sa svečanim tonom vjenčanja, posebno ako je ono zamišljeno kao luksuzno i elegantno. Na manje formalnom vjenčanju i Vaš govor može u određenoj mjeri biti opušteniji, ali opet u granicama događaja kao što je vjenčanje.

Govorite o ljubavi među mladencima, spomenite moguće anegdote oko njihovog upoznavanja, napomenite ako ste ih možda Vi međusobno upoznali.

Ako se s mladenkom ili mladoženjom poznajete dugi niz godina, ispričajte kako ste se upoznali, što ste sve zajedno prošli, a na kraju svakako nazdravite mladencima uz čašu vina i poželite im

obilje sreće u novom životu.

Budite kratki

S obzirom da je cijelo vjenčanje unaprijed isplanirano i ima svoj određeni tijek događaja, držanje govora samo je jedan od brojnih dijelova. Upravo je zato jako važno da pripazite na dužinu trajanja svog govora. Neka on ne traje duže od 2-3 minute. Dužim govorima teško ćete zadržati pažnju uzvanika, a i na vjenčanju su svi oni uglavnom koncentirarni samo na zabavu i hranu. Također imajte na umu da Vi vjerojatno nećete biti jedini koji će održati govor, a previše dugačkih govora jedan za drugim svakako će utjecati na pad atmosfere.

Vježbajte i vježbajte

Iako govor na vjenčanju nije tako formalan kao govor na, primjerice, poslovnim sastancima, važno je da i njemu posvetite jednaku pažnju te pokažte poštovanje prema mladencima učenjem svog govora. Osmislite ga i vježbajte. Vježbajte njegov izgovor, a ako imate priliku uvježbajte ga i pred drugim ljudima, primjerice obitelji ili prijateljima. Poslušajte moguće savjete i spremite se najbolje što možete.

 

Nadamo se da smo Vam pomogli našim savjetima. Imajte na umu da je vjenčanje sretna prilika pa se što je moguće više zabavite, a svoj govor nemojte doživljavati kao nešto teško i nešto što Vam stvara pritisak. Spremite se i odradite to jer Vi to možete! 

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader