Kako izgleda ceremonija vjenčanja?

Ako se pripremate za svoj najljepši dan, a niste imali prilike nedavno prisustvovati nečijem vjenčanju, zasigurno Vas zanima kako točno izgleda ceremonija vjenčanja. Iako se trendovi mijenjaju, okvirni obrazac uvijek ostaje isti. Bilo da se vjenčate samo kod matičara ili i kod matičara i u crkvi, postoji ustaljeni red kojim teče ceremonija.

Predstavit ćemo Vam redoslijed događanja na ceremoniji kod matičara te u crkvi. S obzirom da je Hrvatska najvećim dijelom kršćanska zemlja, zadržat ćemo se na ceremoniji vjenčanja u katoličkoj crkvi.

Vjenčani obred u matičnom uredu

Prije nego što odaberete matičara kod kojeg ćete sklopiti svoje svadbene zavjete, potrebno je dovoljno rano rezervirati datum, no imajte na umu da je prema zakonskom roku to moguće napraviti tek 45-30 dana prije planiranog datuma, a nikako ranije. Ako se odlučite vjenčati u prostorijama samog matičnog ureda, to će Vas stajati 300 kuna, no ako želite da matičar ili matičarka stignu na određenu lokaciju po Vašoj želji, trebate biti spremni izdvojiti još 2 tisuće kuna za njegov izlazak na teren.

Ako ste Vi i partner različitih nacionalnosti pa govorite različitim materinskim jezicima morat ćete izdvojiti i dodatnih 200-300 kuna za prevoditelja.

Dokumenti koji su Vam potrebni za sklapanje braka u Hrvatskoj su:

– izvadak iz matice rođenih (ne stariji od tri mjeseca)
– osobna iskaznica ili domovnica koje se daju na uvid kao dokaz o identitetu i državljanstvu
– potvrda o slobodnom bračnom stanju (ako je izvadak iz matice rođenih stariji od tri mjeseca)
– odluka suda o dopuštenju sklapanja braka (ako brak sklapa maloljetnik stariji od šesnaest godina, odnosno djeca braće i sestara te djeca polubraće i polusestara)
– ovisno o matičnom uredu, ponekad je potrebno donijeti kopije osobnih iskaznica za oba svjedoka.

Što se tiče same ceremonije, ona traje vrlo kratko – svega 10-15 minuta po paru. Na početku matičar pozdravlja sve prisutne, kaže nekoliko prigodnih riječi o današnjem okupljanju i sklapanju braka, citira dijelove Obiteljskog zakona, priupita Vas pristajete li dobrovoljno na brak, a tada dolazi trenutak za razmjenu prstena. Nakon toga proglašava vas mužem i ženom, potpisujete se u matičnu knjigu, poljubite i to je to. U situacijama kada je potreban prevoditelj ceremonija traje gotovo dvostruko duže, no u pravilu je to vrlo kratak obred.

Ako ste se odlučili za samo građansko vjenčanje pa Vam se ova forma čini prekratkom, upitajte matičara možete li sami napisati i izgovoriti svoje zavjete jedno drugome.

Vjenčani  obred u crkvi

Ako ste se odlučili za veliko crkveno vjenčanje, možete birati između dvije verzije obreda. Vjenčanje se može obaviti tijekom mise ili pak bez nje. U svakom slučaju potrebno je na vrijeme rezervirati crkvu te sa svećenikom dogovoriti pohađanje zaručničkog tečaja, a tek nakon njegovog završetaka moguće je crkveno vjenčanje.

Spomenuli smo da se ono može organizirati bez mise ili tijekom nje. Ako se organizira tijekom mise, obično se dolazi do propovijedi, nakon čega slijedi obred ženidbe.

Crkveno vjenčanje obično započinje vođenjem mlade do oltara od strane njezinog oca ili drugog muškog rođaka uz pratnju nota svadbenog marša.

Svećenik pozdravlja mladence i sve prisutne, kaže nekoliko prigodnih riječi o braku, a nakon toga slijedi Služba riječi u kojoj se čita tekst iz Starog zavjeta te psalami. Uvijek se odabire čitanje koje govori o ženidbi, a mladenci mogu i sami odabrati taj tekst te zamoliti nekoga iz svoje obitelji da čita. Nakon toga slijedi  čitanje Evanđelja te propovijed koja je vezana uz tematiku vjenčanja.

Poslije propovijedi napokon započinje sam obred vjenčanja. Mladenci ustanu, a njihovi se kumovi rasporede s njihovih strana. Slijedi obraćanje svećenika u kojem mladencima upućuje nekoliko riječi o današnjem danu, a nakon toga im postavlja pitanja o slobodi, vjernosti, prihvaćanju i odgoju djece na koja oni odgovaraju.

Slijedi dio obreda koji se naziva privola. Mladenci jedno drugome pruže desnu ruku i ponavljaju riječi za svećenikom.

Mladoženja kaže: Ja, XY., uzimam tebe, XY., za svoju suprugu i obećavam ti vjernost u dobru i zlu, u zdravlju i bolesti i da ću te ljubiti i poštovati u sve dane života svoga.

Mladenka kaže: Ja, YZ., uzimam tebe, YZ., za svoga supruga i obećavam ti vjernost u dobru i zlu, u zdravlju i bolesti i da ću te ljubiti i poštovati u sve dane života svoga.

Nakon prihvaćanja privole slijedi blagoslov i predaja prstenova. Mladenci izgovaraju riječi kojima potvrđuju svoju privolu, ovim ili sličnim riječima, te jedno drugome stavljaju prsten na prstenjak.

XY, primi ovaj prsten
u znak moje ljubavi i moje vjernosti.
U ime Oca i Sina i Duha Svetoga.
 

Tada orgulje zasviraju prigodnu, hvalidbenu pjesmu poput Ave Marija.

Nakon samog obreda slijedi sveopća molitva i molitva nad mladencima, a na samom kraju svećenik blagoslivlja mladence i sve prisutne uzvanike. Nakon blagoslova mladenci i kumovi, zajedno sa svećenikom potpisuju čin sklapanja ženidbe. Roditelji, kumovi i najbliža rodbina mogu zatim čestitati mladencima u crkvi. Potpisivanje i čestitanje prati tiha glazba, sve do svečanog svadbenog marša za izlaz mladenaca iz crkve.

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader