Kako odabrati frizuru za vjenčanje

Uz odabir vjenčanice, ali i svih ostalih detalja koji čine vjenčanje, odabir frizure nalazi se pri samom vrhu. Mladenkin frizura mora biti postojana jer mora izdržati sve od najčešće jutarnjih sati u kojima se izrađuje na dan vjenčanja pa sve do kasnih noćnih sati. Kada mladenka odlučuje o odabiru frizure za svoje vjenčanje, u obzir bi trebala uzeti nekoliko stvari, kao što su njezina dužina kose, oblik lica, godišnje doba u kojem se organizira vjenčanje, stil vjenčanja i činjenica nosi li veo ili pak krunu ili tijaru te planira li imati dodatne ukrase u kosi. Također je važno svakako imati probnu izradu frizure kako bi na sam dan vjenčanja stilstica ili frizerka koja Vam izrađuje frizuru točno znala što joj je raditi i kako biste Vi bili pod manjih stresom te sigurni da će Vam odabrana frizura pristajati.

U pravilu bi mladenkina frizura trebala biti jednostavna i decentna, u skladu sa svečanom prilikom pa zato tu nema mjesta prevelikom eksperimentiranju. Mladenke se najčešće odlučuju za elegantne punđe, raspuštenu kosu ili pak podignutu te lagano razbarušenu.

 

Dužina kose

Frizura za vjenčanje najvećim dijelom ovisi o dužini kose. Iako mnoge mladenke puštaju kosu da raste sve do vjenčanja, možda ipak neće uspjeti postići željenu dužinu.

Dakako, duga kosa nudi najviše mogućnosti za različite frizure. Može se nositi raspuštena, blago nakovrčana, potpuno ravna ili pak podignuta u laganu punđu, isprepletena valovima i pletenicama.

Poluduga kosa, otprilike dužine do ramena već nudi ograničeni broj mogućih kreacija, no i u toj situaciji možete igrati na sigurno pa na zatiljku smjestiti malu punđu.

Kratka kosa također se može donekle stilizirati, a to ćete najlakše postići feniranjem i umetanjem sitnih ukrasa poput decentnih cvijetova u boji vjenčanice ili nakita koji nosite.

Oblik lica

Oblik lica igra veliku ulogu u stvaranju konačnog dojma mladenkine pojave pa na vrijeme razmislite o šišanju. Nikako to nemojte ostaviti za kraj, samo nekoliko dana pred vjenčanje, nego se time pozabavite barem nekoliko mjeseci ranije kako biste se privikli na novi izgled i kakao bi Vam kosa stigla narasti u slučaju da niste zadovoljni poslom koji je obavio frizer ili frizerka.

Postoji nekoliko tipova oblika lica prema kojem možemo odrediti kakva frizura najviše pristaje osobi da bi bila naglašena njezina ljepota. To su ovalni, srcolik, okrugli, četvrtasti i trokutasti oblik lica.

Svoj ćete oblik lica najlakše odrediti pogledate li se u zrcalo, a ako Vam ni to ne pomaže, predlažemo da snimite svoju fotografiju (a kosu prethodno zavežete u rep)  te na njoj flomasterom pokušate povući glavne crte lica kako biste odredili kojem od navedenih oblika lica Vaš odraz najviše sliči.

Žene ovalnog oblika lica imaju čelo i predio čeljusti približno iste duljine.  Ovalni je oblik lica vrlo zahvalan jer njemu pristaje uistinu sve. Dozvoljava poigravanje bojama, teksturama i dužinom kose. Srcolik oblik lica zapravo je oblik obrnutog trokuta lica koje se vidljivo sužava prema čeljusti.  Takvom će obliku lica odlično pristajati duga i poluduga kosa, a predlaže se da se prilikom izrade frizure pramenovi uviju prema vanjskoj strani. Okrugli oblik lica oblik je bez oštrih uglova, a obično je  najširi u predjelu jagodica te zaobljen duž čela i čeljusti.  Uz takvo lice najbolje pristaju frizure do ramena, a svakako treba izbjegavati kratku kosu jer ona lice čini još širim.  Četvrtasti oblik, koji karakteriziraju visoko četvrtasto čelo i čeljust, najbolje će se stopiti sa šiškama kojima ćete prekriti čelo. Trokutasti oblik najlakše će se prepoznati po specifičnom uskom čelu i uskim jagodicama, a uz njega će pristajati duga i kratka kosa.

 

Godišnje doba

Kada odabirete frizuru za vjenčanje, nemojte smetnuti s uma i godišnje doba u kojem planirate svadbu.

Povećana vlaga u zraku tijekom zime nalaže i drugačiji pristup frizuri koju treba dodatno učvrstiti da se ne bi izgubila odabrana forma. Možete se i poigrati zimskim ukrasima u svojoj kosi pa tako u nju staviti bijele ukrase koji će odavati dojam pahuljica ili pak bijele cvjetove koji će se doimati kao da su posuti snijegom. Ako vjenčanje organizirate na vrhuncu ljeta, pazite i da dovoljno vremena posvetiti odabiru pravilne frizure.  Vjenčanjima uz more više pristaje raspuštena kosa (a i morski povjetarac će olakšati teret dugačke kose), no u kontinentalnim krajevima gdje osvježenje nije na vidiku birajte podignute frizure u obliku različitih varijanta pundži i pletenica.

Veo ili tijara?

Prilikom razmišljanja o frizuri morate imati na umu i činjenicu planirate li uz vjenčanicu nositi veo, tijaru ili pak možda neki Vama posebno dragi ukras, kao primjerice ukosnicu koja je dio obiteljskog naslijeđa.

Željeni odabir morate uskladiti s frizurom. Uz podignute frizure najčešće se nosi tijara, a ako postoji i veo on je tada pričvršćen nisko uz samu punđu. Ako želite imati raspuštenu dugu kosu, tada s time morate uskladiti i dužinu vela jer će on tada morati biti pričvršćen na višoj razini na glavi.

Probna frizura

Nipošto odabir frizure za vjenčanje nemojte ostaviti za posljednji dan jer ćete tada biti pod prevelikim stresom. Na taj će Vam se dan skupiti emocije i užurbanost pa to nikako nije dobra ideja. Barem tjedan ili dva ranije rezervirajte termin kod frizera, porazgovarajte s njime o svojim željama, ali poslušajte i njegove stručne savjete. Neka Vam napravi nekoliko probnih frizura koje ćete fotografirati, a kada ustvrdite koja Vam najbolje pristaje, nje se i držite.

Stil vjenčanja

Mladenkina bi frizura trebala pristajati stilu vjenčanja, a time i vjenčanci. Primjerice, ako ste se odlučili za elegantno i sofisticirano vjenčanje, neka takva bude i frizura. Ako na umu imate danas popularna boho vjenčanja, koja su daleko opuštenija, neka se to vidi i u Vašoj kosi. Raspustite je i prošarajte cvijetovima i pletenicama.

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader