Kako izbjeći stres tijekom planiranja vjenčanja

Suočavanje sa stresom je nešto s čime se susreću gotovo svi parovi koji pripremaju vjenčanje. Stres obično izazivaju sitnice poput odabira pravilnog cvijeća, cipela, odijela, nakita i slično, a sve to zbog želje da se udovolji svim društvenim i osobnim očekivanjima. Ono što mnoge mladence dovodi do ruba stresa jest to što pokušavaju isplanirati svoje savršeno vjenčanje, ali se pritom istodobno trebaju držati određenih nepisanih pravila. Tome nimalo ne pogoduje pritisak okoline, prijatelja i obitelji koji  nude svoje savjete i svoja viđenja vjenčanja.

Prije nego što uopće krenete u planiranje vjenčanja, postavite si realna očekivanja. Nijedan događaj, pa tako ni vjenčanje, neće uvijek zadovoljiti sve strane. Ne morate udovoljiti baš svakome gostu, posebno onima zahtjevnima, i uzeti u obzir baš sve prijedloge koje Vam drugi nude. To je Vaš dan i iako gosti imaju važnu ulogu jer bez njih ne bi ni bila održana svadba, svoje vjenčanje planirajte onako kako Vama najviše odgovara. Dakako da se morate pobrinuti za jelovnike i zabavu gostiju, no neke stvari kao što su odabir vjenčanice, cipela, buketa, pisanje zavjeta i slično samo su Vaše pa ne dopustite drugima da se miješaju u Vaše odluke i već ste na dobrom putu minimiziranja stresa.

U nastavku Vam donosimo savjete koji Vam neće možda u potpunosti ukloniti stres tijekom planiranja vjenčanja, ali ga svakako mogu smanjiti pa vrijedi pokušati.

Prije svega, organizacija i samo organizacija na prvom je mjestu. Na tržištu (svjetskom i hrvatskom) postoji pregršt planera koji Vam mogu pomoći u tome, a namijenjeni su upravo mladenkama. U njima je dat popis svega što bi Vam moglo zatrebati tijekom planiranja vjenčanja, sadrže posebne rubrike za svaki aspekt vjenčanja – sve od angažiranja cvjećara, stvaranja liste gostiju, odabira kolača, vjenčanice, frizure do nakita, a uz to imaju i predviđena mjesta za sve moguće telefonske brojeve i e-mailove koji bi Vam mogli zatrebati. Danas su raširene i brojne mobilne aplikacije koje vrlo lako možete instalirati na svoje mobitele i tablete, pa čak na njima možete i uključiti opciju odbrojavanja preostalih dana do vjenčanja, zajedno s obavezama koje u određenom tjednu prije vjenčanja morate napraviti.

Kad već govorimo o mobitelima i tehnologiji, predlažemo Vam i da napravite svoju playlistu glazbe za opuštanje. Neka to bude Vaša omiljena glazba koja će Vas smiriti kada sve ne bude išlo po planu i napuniti Vas pozitvnom energijom.

Svaki dan odvojite  i vrijeme za sebe. Prije ili kasnije vjerojatno ćete doći u poziciju kada će Vam glava pucati od brojnih zadaća koje morate još obaviti, čak i ako imate angažiranog organizatora vjenčanja. Barem 20 minuta dnevno usred tog stresnog razdoblja odvojite samo za sebe. Prošećite prirodom sa psom, vježbajte pilates ili yogu, uzmite svoju omiljenu knjigu, priuštite si toplu, mirisnu kupku ili bilo što drugo što Vas smiruje. Važno je da tijekom planiranja vjenčanja ne budete 24 sata dnevno uronjeni u to, nego da i dalje nastavite sa što normalnijim životom, svojim uobičajenim ritmom i priušite si trenutke opuštanja.

Ostanite foukusirani na ono najvažnije, a za sve ostalo angažirajte pomoć. Bilo da se radi o profesionalnom organizatoru vjenčanja ili nekome od Vaših prijatelja i rodbine, morate potražiti pomoć. Organizacija vjenčanja prevelik je posao za samo jednu osobu jer uključuje nebrojeno sitnica koje Vam možda ne bi ni odmah pale na pamet.  Angažiranje osobe koja će Vam zapravo osmisliti cijelo vjenčanje i misliti na sve ono što Vama možda ne bi odmah palo na pamet čini se idealnim potezom, a on to svakako i može biti ako si možete to priuštiti. Računajte na to da ćete za agenciju morati izdvojiti nekoliko tisuća kuna, a iznos varira ovisno o tome radi li se o poznatoj agenciji s brojnim referencama ili pak o tvrtci koja je tek u svojim začecima.

Dakako, angažiranje organizatora vjenčanja ne znači da Vi nemate pravo glasa u kreiranju svoje svadbe. Štoviše, organizaotori vjenčanja će puno više cijeniti kažete li mi sve svoje želje i prohtjeve jer će lakše znati na što se moraju usmjeriti. Ono što je njihova prednost je to što će oni znati najbolje lokacije koje Vas mogu zanimati s obzirom na Vaš budžet, znaju sve eventualne zamke najma restorana i mogućih naknadnih troškova. Oni će za vas organizirati apsolutno sve – od pozivnica i zahvalnica, preko jelovnika, rezervacije lokacije, pripreme poklona za uzvanike, pa čak Vam mogu preporučiti i najbolje salone, vizažiste i stiliste. Mogu Vam dati i zanimljive prijedloge kojih se Vi možda ne biste odmah sjetili kao npr. vjenčanje u balonu, na seoskom imanju, u restoranu na vrhu nebodera i slično.

Nemate li tu mogućnosti, okupite svoje prijateljice, mamu i rodbinu i zajedno osmislite podjelu poslova.

Kada Vam se čini da je sve krenulo naopako, znajte da niste jedini. Upitajte svoje bližnje o njihovim svadbenim katastrofama. Gotovo svatko tko je prošao kroz planiranje i samo vjenčanje ima neku priču u kojoj je nešto pošlo po zlu, bilo da je pala kiša, da je djeveruša pala u štiklama hodajući prema oltaru, torta se počela topiti ili pak jelovnik nije bio onakav kakav je zamišljen. Sačuvajte svoj smisao za humor u takvim situacijama i ne brinite se previše. Sve će te sitne pogreške jednog dana biti Vaše uspomene koje ćete prepričavati djeci i unucima.

Nemojte samo juriti kroz pripreme, nego se posvetite i svome partneru. Prisjetite se vaših prvih zajedničkih izlazaka, vašeg smijeha i svih proživljenih trenutaka. Prisjetite se kako Vas je zaprosio i zašto se uopće udajete. Ne dopustite da okolni stres utječe na vaš odnos. Iako se partneri zbog pritiska i stresa znaju i posvađati tijekom priprema, imajte na umu da nije vrijedno svađati se s osobom s kojom namjeravate provesti cijeli život zbog krive vrste cvijeća, nejednolikog oblika svijeća, cipela ili jelovnika. Od svega je najvažnija vaša ljubav i činjenica što stupate u brak.

Također je važno da sve što imate u planu pripremite na vrijeme kako biste se dan prije vjenčanja mogli opustiti i posvetiti sebi. Pripremite si opuštajuću kupku, na vidljivo mjesto spremite sve što bi Vam sutradan moglo zatrebati i dobro se naspavajte. Pred Vama je dugačak dan ispunjem brojnim aktivnostima i emocijama. Sretno!

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader