Kako ostati smiren na vjenčanju

Vjenčanje je jedan od najuzbudljivijih događaja u životu budućih supružnika, a posebno mladenke. Kako se često naglašava da je to najljepši dan, mladenke su bez iznimke pod pritiskom da na taj dan uistinu sve mora biti savršeno do najmanjeg detalja, a to zahtijeva brojne fizičke i psihičke pripreme pa se nerijetko dogodi da su na sam dan vjenčanja mladenci pod velikim stresom.

Ako ste Vi jedna od budućih mladenka koje uskoro očekuje taj dan, u nastavku pročitajte kako ostati smiren na vjenčanju. Savjeti će jednako dobro doći i budućim mladoženjama jer su i oni na dan vjenčanja nerijetko uspaničeni, iako to pokušavaju sakriti.

Održite svoju jutarnju rutinu

Dan vjenčanja ni po čemu ostalome neće biti jednak Vašim uobičajenim danima, no ono što možete održati jednakim kako biste imali osjećaj da je sve uobičajeno jest da se držite svoje jutarnje rutine. Ako svakog jutra vježbate yogu ili pilates ili pak trčite u kvartovskom parku, nema razloga zašto to ne biste napravili i rano ujutro na dan vjenčanja. Čini li Vam se to prezahtjevnim na taj dan, barem si osigurajte toplu kupku ili barem topli tuš i tih nekoliko minuta pokušajte srediti svoje misli. Nemojte od jutra razbijati glavu svime što Vas čeka taj dan i na što sve morate paziti, nego idite kroz dan korak po korak.

 

Pojedite kvalitetan doručak

Dan vjenčanja ispunjen je brojnim emocijama i događajima kao što su odlazak na frizuru, šminkanje, fotografiranje i slično pa se nerijetko dogodi da mladenke zaborave sjesti i na miru pojesti kvalitetan obrok. Prije ručka ili večere u restoranu koji ste unajmili slijede brojni događaji pa je upravo zato važno da ujutro pojedete dobar i obilan doručak koji će sadržavati proteine i ugljikohidrate za osiguravanje energije tijekom nekoliko narednih sati.

Uz to ne zaboravite piti vodu, no ne u prevelikim količinama kako biste izbjegli dodatnu nervozu i stalni odlazak do toaleta. Sa sobom na šminkanje i pravljenje frizure također ponesite vodu i pokoji mali obrok kako biste nešto pojeli barem kada je frizer zabavljen Vašom kosom.

 

Pripremite se za neočekivano

Iako ste vjenčanje planirali do najmanjeg detalja, uvijek postoji mogućnost da neće sve ići prema zamišljenom planu. Možda će Vam planove djelomično poremetiti vremenske neprilike, no i za takve slučajeve unaprijed imajte spreman plan B. Isto tako ako će kuma kasniti 5 minuta, ne paničarite. Možda je jednostavno zapela u prometu.

Također imajte spremnu jednu manju torbu sa svime što bi Vam moglo zatrebati tijekom dana. Neka se tu nađu konac i igla, pribadače, rezervne najlonke, energetska pločica, dodatna šminka, vlažne maramice, sprej za kosu, tamponi i slično. Jasno je da Vi kao mladenka nećete moći tu torbu nositi svugdje sa sobom pa zamolite mamu ili svoju vjenčanu kumu da pripazi na to. Iako Vam se to možda čini kao gnjavaža, ta će Vam priprema sačuvati poveću dozu stresa.

 

Budite organizirani

Za sve se događaje u životu najbolje unaprijed dobro pripremiti, pa tako i za vjenčanje. Već prilikom samog planiranja vjenčanja budite organizirani. Zapisujte sve što mislite da bi Vam moglo zatrebati: telefonske brojeva cvjećara, frizera, stilistice, članova benda ili DJ-a… Na dan vjenčanja ti će Vam zapisi pomoći da sve držite pod kontrolom. Na tržištu postoji cijeli niz planera za mladenke koji su namijenjeni upravo vjenčanjima. Nabavite ga što ranije jer će Vam njegova tematska podijeljenost na sve aspekte vjenčanja i dodatni podsjetnici omogućiti da što lakše klizite kroz pripreme.

Nekoliko dana prije same svadbe napravite vremenik, odnosno zapišite u koje vrijeme što morate napraviti. Zapišite kada morate krenuti kod frizera, kada na šminkanje, kada se točno očekuje dolazak gostiju, kada počinje svadbena ceremonija, za koliko sati je predviđen polazak u restoran i posluživanje večere, kada se reže torta, kada slijedi zdravica kumova i slično. Dakako, ne morate se toga slijepo držati točno u minutu, no svakako će Vam pomoći da ostanete smireniji budete li znali sve svoje aktivnosti.

 

Krenite na vrijeme

Često se može čuti kako mladenka uvijek mora barem malo kasniti, no za to uistinu nema razloga. Dobro se organizirajte i krenite na vrijeme na frizuru i šminku, a posebno u crkvu, kod matičara ili na drugo dogovoreno mjesto. Ako s Vama idu i Vaša kuma, mama ili djeveruše, računajte na to da i njih treba našminkati i stilizirati frizure, a to zahtijeva određeni vremenski period. Iako ste vjerojatno već isplanirali koliko Vam je potrebno, dajte si barem jedan sat duže od predviđenog. Dodatan stres oko šminke i firzure izbjeći ćete ranijim dogovaranjem detalja, a mnogi saloni u svojoj ponudi sređivanja mladenke imaju uračunato i probno šminkanje, odnosno stiliziranje frizure pa obavezno iskoristite tu prednost.

 

Angažirajte pomoćnika

Organizacija cijelog vjenčanja definitivno je prevelik posao za jednu osobu, a to posebno dolazi do izražaja na sam dan vjenčanja kada na površinu izlazi nakupljeni stres i emocije. Iako ključ svega leži u Vašoj dobroj organizaciji, ipak se nemojte lišiti zamoliti za pomoć. Ako imate profesionalog organizatora vjenčanja, bit će Vam neopisivo lakše jer će ta osoba umjesto Vas paziti na svaki, pa i najmanji detalj. Ona će se pobrinuti za jelovnik, za dostavu torte, za to da svaki dio dekoracije bude na svome mjestu i slično. Ako ipak nemate tu mogućnosti, zamolite za pomoć nekoga tko Vam je blizak, a za koga znate da ima jako dobre organizacijske sposobnosti. Najvažnije stvari kao što su podizanje prstena iz zlatarne, podizanje vjenčanice ili osiguravanje dostave torte ipak obavite sami kako biste bili mirni, no za pomoć oko rasporeda sjedenja gostiju, postavljanja dekoracije ili pak manjih poteškoća do kojih može doći na svadbi svakako potražite pomoć. Bit će Vam lakše budete li znali  da se možete osloniti još na nekoga osim na sebe.

 

Koncentrirajte se na ono što je uistinu važno

Najvjerojatnije je da na vjenčanju neće sve proći upravo onako kako ste mjesecima zamišljali, no ne dopustite da Vam to pokvari raspoloženje. Ovo je Vaš poseban dan i najvažnije je da ste pronašli osobu s kojom planirate provesti cijeli svoj život. Znate da se volite i poštujete i to je ono što je važno – početak vašeg zajedničkog putovanja kao novopečenih supružnika.

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader