Odabir datuma i lokacije vjenčanja

Zaručili ste se? Čestitamo! Nakon što Vam je partner postavio sudbonosno pitanje ili pak ste zajednički odlučili da je vrijeme za ulazak u brak, postavlja se pitanje što slijedi dalje. Vrijeme zaruka jedno je od najromantičnijih razdoblja u životu svake buduće mladenke, a uz to je popraćeno i brojnim pitanjima okoline, ali i popisom obaveza koje se trebaju obaviti prije samog vjenčanja. Jedna od prvih kojom se trebate pozabaviti jest odabir datuma i lokacije vjenčanja pa Vam u nastavku donosimo savjete o tome što sve trebate uzeti u obzir kako biste odabrali datum i lokaciju koja Vam najviše odgovara.

Odabir datuma

Nakon što ste obavijestili rodbinu i prijatelje o svom novom statusu, zasigurno će Vam mnogi od njih postaviti pitanje o datumu vjenčanja. Neki parovi odmah određuju datum, dok drugi ipak žele 2-3 godine samo uživati u zarukama i ne se zamarati pripremama oko svadbe ili pak jednostavno žele uštediti novac tijekom tog razdoblja. Kako god bilo, odluka je samo na Vama. Ne dozvolite da Vas okolina pritišće jer pritisak okoline nikada nije dobar razlog za poduzimanje tako važnog koraka. Porazgovarajte s partnerom i zajednički odlučite hoćete li pričekati još neko vrijeme ili pak ćete odmah odrediti datum.

Ono što svakako morate uzeti u obzir prilikom odabira datuma jest godišnje doba, budžet kojim raspolažete, simbolizam te posebni dani u godini poput praznika.

  1. Godišnje doba

Iako mnogi budući mladenci kao godišnje doba u kojem žele organizirati svoje vjenčanje vid proljeće i ljeto, to ne mora nužno biti tako. Jesenska i zimska vjenčanja mogu biti jednako tako čarobna. U svakom se godišnjem dobu može izvući ono najbolje iz njega, a na Vama je da odlučite kojem ste godišnjem dobu najviše skloni. Ako nikako ne podnosite visoke temperature i vrućine koje Vam loše utječu na zdravlje, tada svakako izbjegavajte ljeto i okrenite se drugim godišnjim dobima. Proljeće se smatra najljepšim godišnjim dobom koje je kao stvoreno za svadbene svečanosti. Priroda se budi i počinje pokazivati svoje najljepše izdanje. Rađa se novi život i svi su nekako poletniji i veseliji. Imate li tu sreću da svoje vjenčanje organizirate u proljetnim mjesecima, maksimalno iskoristite sve njegove blagodati. Zimsko vjenčanje također ima svoje čari, a ako imate sreće pa Vam na dan vjenčanja padne snijeg, zagarantirane su Vam čarobne svadbene fotografije. Jesen je idealno godišnje doba za organiziranje vjenčanja. Temperature više nisu visoke kao ljeti, a ako planirate vjenčanje održati u ranu jesen, velike su šanse da imate i više nego odlično vrijeme. Uz to, priroda Vam nudi svoje promijenjeno ruho s mnoštvom plodova i boja koje možete iskoristiti kao nadahnuće za sve aspekte Vaše svadbene svečanosti.

 

  1. Budžet

Budžet kojim raspolažete za vjenčanje važna je stavka prilikom biranja i datuma i lokacije. Veliku ulogu u tome igraju već ranije spomenuta godišnja doba, ali i odabir dana vjenčanja. Naime, od svibnja do rujna traje vrhunac sezone vjenčanja te su svi vikendi odavno unaprijed rezervirani, a zbog toga je i cijena viša jer veliki postotak mladenaca želi svoje vjenčanje organizirati upravo u tome periodu. Ako želite uštedjeti ili Vam jednostavno budžet ne dozvoljava ljetne mjesece, uzmite u obzir zimsko vjenčanje. U zimskim mjesecima brojne agencije i restorani nude velike popuste od čak 20 do 40%, a to nikako nije zanemarivo.

Veliku ulogu igra i dan u tjednu koji odabirete za svoje vjenčanje. Dakako, većina mladenaca odabire vikend, odnosno subotu, no ako odaberete neki od radnih dana poprilično ćete uštdjeti. Ako se brinete da gosti neće radnim danom moći prisustvovati, odlučite se za zlatnu sredinu i odaberite petak.

 

  1. Simbolizam

Kada govorimo o simbolizmu u organizaciji vjenčanja, mislimo na posebne datume koji imaju određenu važnost za vas kao par. To možda može biti datum na koji ste se upoznali, prvi put izašli na spoj, prvi put se poljubili ili pak datum zaruka. To također može biti jedan od vaših rođendana, godišnjica braka Vaših ili njegovih roditelja, bake i djeda.

 Ako Vam datum možda ne pada na dan koji ste imali u mislima, primjerice pada na ponedjeljak, dovoljno je da bude smješten oko tih dana.

 

  1. Praznici

Ako želite spojiti određene praznike i svoje vjenčanje, pripazite da dobro razmislite o tome o kojem se prazniku radi i da vidite je li uopće moguće vjenčati se na taj dan. Ako planirate i crkveno vjenčanje i na umu imate ljetno vjenčanje, trebate znati da blagdani poput Velike Gospe nisu rezervirani za vjenčanja, a isto je i s vremenom korizme.

Na zimskom vjenčanju posljednjih se godina mnogi mladenci odlučuju svoje vjenčanje organizirati na Silvestrovo. Iako je to jedan od najljepših načina ulaska u novu godinu, prije samog rezerviranja termina raspitajte se o planovima Vaših uzvanika. Imajte na umu da većina uzvanika možda već ima svoje planove za taj dan pa se dobro informirajte kako ne biste bili razočarani malim brojem odaziva.

 

Odabir lokacije

Odabir lokacije jednako je važan kao i odabir datuma vjenčanja. Taj se zadatak obično nalazi pri vrhu liste prioriteta kad se krene u organiziranje vjenčanja. Poželjno je da lokacija  bude što bliže crkvi ili matičnom uredu, kako se gosti ne bi morali dodatno akomodirati,. Svoju potragu možete započeti Internetom, a možete i poslušati prijedloge prijatelja koji su se već vjenčali. 

Razmislite o lokacijama koje ste posjećivali tijekom godina. Možda ste na nekom kratkom izletu ili nečem tuđem vjenčanju zapazili predivan prostor koji kao da je stvoren upravo za vjenčanje. Pokušajte kontaktirati vlasnike i upitati ih  organiziraju li svadbene svečanosti pa Vam je već veći dio posla riješen.

Prilikom biranja lokacije na umu treba imati željeni broj gostiju, vremenske prilike koje Vas mogu zadesiti, je li vjenčanje religiozno ili ne te koliko ste truda spremni uložiti u to da odabrana lokacija izgleda kao Vaša lokacija iz snova.

  1. Broj gostiju

Sjednite s partnerom i neka svatko zapiše popis željenih gostiju sa svoje strane obitelji i prijatelja, a kasnije zajedno prođite kroz listu i odlučite koga ćete pozvati. Ako još niste odabrali lokaciju, napravite dva popisa: originalni popis A i rezervni popis B, kojem ćete se okrenuti budete li ograničeni brojem mjesta u restoranu ili drugom prostoru u kojem ćete održati vjenčanje.

Upravo zbog odabira lokacije morate znati barem okvirni broj gostiju kako biste ga mogli priopćiti vlasnicima restorana ili hotela u kojem planirate svadbu. Za iznimno velike svadbe možda je najbolja opcija najam šatora jer se on najbolje može prilagođavati potrebama broja gostiju.

 

  1. Vremenske prilike

Prilikom organizacije vjenčanja u bilo koje doba godine treba na umu imati rezervni plan u slučaju iznenadne kiše, vjetra i drugih vremenskih neprilika. Ako vjenčanje organizirate na otvorenom prostoru, nezoabilazno je da odmah odredite i prostor u koji ćete premjestiti cijelu svečanost u slučaju promjene vremena.

 

  1. Religiozno vjenčanje ili ne?

Ako se udajete u crkvi, morate imati na umu da dovoljno rano treba kontaktirati svećenika i rezervirati termin te ga uskladiti s terminom rezervacije prostora u kojem će se održati svadbeno slavlje.

 

  1. Koliko ste truda spremni uložiti?

Ako Vam je za oko zapeo nekonvencionalni prostor na kojem želite svoju svadbu, poput napuštenog imanja, razmislite koliko ste truda uistinu spremni uložiti kako bi na Vaš veliki dan sve blistalo punim sjajem. Na takvoj će lokaciji trebati zasukati rukave, čistiti i obaviti i druge radove. Ne sviđa li Vam se ta pomisao, možda biste ipak trebali igrati na sigurno i odlučiti se za svadbu u već uređenom prostoru kojem ćete svojim dekoracijama još samo dati završni dodir.

 
Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader