Vjenčanje: video i fotografije

Dan vjenčanja je dan kojeg ćete se zauvijek željeti sjećati i nebrojeno puta pregledavati fotografije i sminke tog dana. Upravo se zato morate na vrijeme pobrinuti da one budu uistinu sjajne.

Danas postoji pregršt fotografskih studija, ali i amatera koji se bave vjenčanom fotografijom i snimanjem vjenčanja pa imate veliki izbor. Okvirne cijene usluga fotografa kreću se između pet i deset tisuća kuna, ovisno o Vašim željama i potrebama.

Kako biste bili sigurni da će na dan vjenčanja nastati uistinu predivne fotografije, pripremite se na vrijeme, a mi ćemo Vas provesti kroz korake koje morate poduzeti.

Odaberite fotografa / snimatelja

U moru fotografskih studija nije lako odabrati onaj koji će Vaše zamisli pretvoriti u stvarnost. Srećom, mnogi od njih imaju svoje web-stranice na kojima imaju objavljen portfolio pa svoju potragu možete započeti internetom. Tako ćete dobiti uvid u stil pojedinog fotografa, njegov način rada pa ćete lakše odlučiti pristaje li njegov stil Vašem vjenčanju.

Prije konače odluke svakako morate porazgovarati s fotografom ili snimateljem. Upitajte ih kakav paket snimanja i fotografiranja nude, koji je njihov uobičajeni slijed fotografiranja, imaju li spremne ideje za slučaj kiše, u kojim tehnikama rade, koliko se dugo bave ovim poslom, a svakako tražite i da Vam još jednom pokažu svoje dosadašnje radove.

Uzmite u obzir i preporuke poznanika i prijatelja. Ako ste možda slučajno vidjeli nečije vjenčane fotografije koje su Vas oduševile, ne ustručavajte se pitati ih za kontakt  fotografa.

Odaberite željeni paket

Fotografski studiji nude mogućnost biranja između različitih kombinacija usluga. Moguće je da odaberete samo opciju fotografiranja, opciju fotografiranja i izrade foto-knjige, opciju fotografiranja i snimanja te izrade snimke.

Ovisno o tome koliko ste u mogućnosti izdvojiti, odlučite se za određeni paket. Dakako, opcija izrade fotografija i snimanja je najskuplja i za nju ćete u prosjeku morati izdvojiti i do deset tisuća kuna jer to i za fotografa predstavlja obilje posla i korištenje skupe opreme.

Ako niste u mogućnosti angažirati profesionalnog fotografa, razmislite poznajete li nekoga tko bi jednako dobro mogao napraviti vjenčane fotografije i snimku za daleko manje novca. Možda bi to mogao biti neki student snimanja i fotografije, koji je već upoznat s najrazličitijim tehnikama, a konačna će računica biti daleko manja nego kod već afirmiranih i razvikanih fotografa.

U obzir uzmite godišnje doba  

Fotografije i video ovise o trenutku u kojem su nastali pa veliku ulogu u nastanku vjenčanih fotografija i popratnih video uradaka ima godišnje doba. Upravo zato prilikom odabira fotografa razgovarajte s njim o svim opcijama koje nudi pojedino godišnje doba i na vrijeme se pripremite.

Proljeće je idealno ako imate sreće pa zasja sunce na dan vjenčanja. Tada možete iskorisiti sve blagodati proljetnog krajolika, proljetno cvijeće, ali i uživati u nešto nižim temperaturama nego ljeti. Kako su proljetni pljuskovi vrlo česti, imajte spreman plan B. Poigrajte se gumenim čizmama i kišobranima, svojim velom i kapljicama kiše. 

Zeleni ili pak morski ljetni krajolik idealna je podloga za nastanak vjenčanih fotografija.Imate li svadbu u kontinentalnom dijelu Hrvatske ili pak neke druge zemlje, kao dobra podloga mogu poslužiti i polja maka, žita ili suncokreta. Tijekom svadbe u primorskim krajevima nemojte propustiti romantične fotografije uz zalazak sunca uz more. Slobodno fotografu iznesete svoje ideje, ali pripazite da fotografiranje ne dogovorite u vrijeme najvećih podnevnih vrućina. Također se ne zaboravite zaštititi kremom za sunčanje jer opekline nisu ono što želite vidjeti na vjenčanim fotografijama.

Jesenske vjenčane fotografije mogu biti uistinu predivne, a na Vama je samo da u dogovoru s fotografom iskoristite ono što Vam je dano u određenom trenutku. imate li sreće s lijepim, sunčanim i suhim vremenom, pobrinite se da odaberete lokaciju za fotografiranje na kojoj će biti pregršt šarenog jesenskog lišća. Vas dvoje na dekici pod velikim hrastom okupanim jesenskim lišćem zasigurno će biti jedan od najljepših trenutaka uhvaćenih fotoaparatom. Iskoristite trenutke u kojima se sunce reflektira na zlaćano lišće te svakako pokušajte uhvatiti zalazak sunca. Odlična fotografija može nastati i ispred crkve ili matičnog ureda nakon samog čina vjenčanja gdje vas gosti umjesto rižom ili laticama ruža mogu zasuti raznobojnim jesenskim lišćem. Iznenadi li vas kiša, nemojte paničariti. Prije same svadbe nabavite ukrasne gumene čizme i prozirne kišobrane ili pak one u jesenskim bojama koji će postati predivan dodatak Vašim fotografijama. Fotografije na kiši ponekad mogu biti još romantičnije nego one bez kiše.

Zimski krajolik nudi magičnu scenografiju za nastanak vjenčanih fotografija, čak i bolju nego ljetno ili proljetno vjenčanje. Neodoljive će biti fotografije poljupca na snijegu, poljupca kroz zaleđeno i zamagljeno staklo, mladenke omotane mladoženjinim kaputom… Možete iskoristiti i božićne i novogodišnje dekoracije u gradu ili pak sami napraviti scenografiju s božićnim žaruljicama i lanternama. Gotovo je svaka mala djevojčica maštala o zimskoj vožnji saonicama ili kočijom s konjima, a vjenčane fotografije prava su prilika da to i ostvarite te zauvijek ovjekovječite svoje najljepše i najposebnije trenutke.

Imajte na umu i fotgrafije s gostima

Iako kada razmišljate o svojim vjenčanim fotografijama vjerojatno imate u mislima samo fotografije Vas i Vašeg partnera, ne zaboravite da se trebate fotografirati ne samo s kumovima i roditeljima, nego i sa svim ostalim uzvanicima. Možda Vam se dugotrajno smješkanje čini naporno, ali to je jedinstvena i u većini slučajeva neponovljiva prilika u životu. Svatko od gostiju će rado imati uspomenu na Vaše vjenčanje, a također im nemojte zaboraviti dostaviti fotografije kada budu gotove. Dobit ćete ih i u digitalnom obliku pa ih gostima pošaljite barem e-mailom.

Također možete za goste pripremiti poseban kutak za fotografiranje s raznim pomagalima kao što su kartonske maske, brkovi i slično, a na stolove im možete postaviti jednokratne ili polaroid fotoaparate. Na taj će način nastati mnoge zanimljive fotografije koje angažirani fotograf možda neće stići sve uhvatiti pa ćete povećati svoju zbirku vjenčanih fotografija i uspomena.

Ne zaboravite i na zahvalnice koje ćete uručiti svojim gostima. Naime, u većini slučajeva mladenci daruju kao zahvalnice svoje fotografije s kratkim tekstom, koje su obično u istom stilu kao i vjenčane pozivnice. Odaberite fotografiju koja će najviše izražavati vašu zahvalnost kao para.

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader