Tekst na pozivnicama za vjenčanje

Gotovo se svi budući mladenci drže tradicije pozivanja gostiju posebnim tiskanim pozivnicama, bez obzira na svoje afinitete prema tradicionalnom ili pak modernom vjenčanju. Iako još možda nisu ni odlučili žele li tradicionalno ili pak moderno vjenčanje, slanje ili osobno nošenje pozivnica još je uvijek neodvojivi dio svakog vjenčanja.

Za mnoge je mladence to uvod u njihovo vjenčanje  i spoznaja da se sudbonosni dan sve više bliži. Dok se neki drže ustaljenih tiskanih pozivnica među kojima samo odabiru predložak, drugi se ne boje stilskih intervencija kako bi pozivnice prilagodili svojem stilu i osobnostima. Biranju pozivnica obično se više posvećuju mladenke, dok mladoženja obično samo sudjeluje u kreiranju popisa gostiju kojima će se pozivnice uručiti.

Osim što treba odabrati dizajn pozivnica, važan je i tekst koji će biti ispisan na njima.  Bez obzira na to na kakve se pozivnice odlučili, svima je njima zajedničko da moraju biti informativne, odnosno moraju sadržavati podatke o tome tko se ženi, kada se i gdje održava obred, a gdje svadbeno slavlje.

Što se tiče načina ispisanog teksta, pozivnice za  vjenčanje mogli bismo podijeliti u nekoliko kategorija. Prije svega, tu su one klasične, potom romantične, pozivnice pisane u stihovima te tematske pozivnice koje bi se načinom izlaganja teksta i općom prezentacijom trebale nadovezati na temu vjenčanje.

Redom ćemo predstaviti svaki od navedenih tipova tekstova te dati svoje prijedloge konkretnih tekstova.

Klasični tekstovi

Kada kažemo as u neke pozivnce ispisane klasičnim tekstom, mislimo na one koje šalje većina mladenaca, a sadrže samo osnovne informacije o održavanju vjenčanja, bez osobnih nota mladenaca.

Nina Ninković i Mario Marić

svoju će ljubav okruniti brakom
1. 09. 2017. Godine
u crkvi Sv. Jeronima u 17.30 sati.

Pozivamo Vas da svojom nazočnošću uveličate ovaj dan i prve trenutke
našeg bračnog života i budete nam dragi gosti
na prigodnom svadbenom veselju,
koje će biti upriličeno u restoranu “Mjesečina.”.

 

Iako u ovakvim pozivnicama nema ništa loše, one s osobnom notom mladenaca bile bi ipak posebnije.

Romantični tekstovi

S obzirom da je vjenčanje jedan od najromantičnijih trenutaka u životu svakog zaljubljenog para, to bi se trebalo očitovati i na pozivnicama. Možete se poslužiti citatom poznate osobe koja Vam puno znači te ne početku iznijeti njezin / njegov stav o ljubavi , a potom se nadovezati time koliko Vama znači ljubav te nastaviti s informativnim dijelom teksta.

„Kad pripadam tebi, tada konačno pripadam i samome sebi“

( Michelangelo Buonarotti)

Naša srca pripadaju jedno drugome, a kako biste bili uz nas u našem najvažnijem trenutku, pozivamo vas  na naše vjenčanje koje će se održati 6. lipnja 2016.godine u crkvi Sv.Jakova u Opatiji u 17 sati.

Svadbeno ćemo slavlje nastaviti do ranih jutarnjih sati u restoranu hotela Kristal.

Veselimo se vašem dolasku!

Nina Ninković i Mario Marić

 

Pozivnica sa stihovima

Svoju pozivnicu možete započeti citiranjem svog najdražeg pjesnika, književnika ili bilo koga tko Vam je drag. Primjerice, Pablo Neruda pisao je jedne od najljepših ljubavnih stihova u povijesti pa Vam on može poslužiti kao izvor motivacije. Zapišite nekoliko njegovih stihova, a nakon toga informativni dio teksta. Također Vam kao inspiracija mogu poslužiti stihovi omiljene pjesme ili pak pjesme koju ste odabrali za prvi ples. Tako će se pozivnice i prvi ples mladenaca lijepo povezati, a cijela će svadba dobiti notu zaokružene cjeline.

Međutim, stihovi Vam također pružaju priliku da budete duhoviti i kreativni pa ako Vam stvaranje rimovanih stihova ide od ruke, evo ideje kako to možete napraviti.

Koncentrirajte se malo i primite na znanje,
Ana i Ivan vas pozivaju na svoje vjenčanje!
Ne glumite iznenađenje, sve ste odavno znali,
što smo do sada čekali.
Gušta nismo dali! Sada smo odlučili!
Nek u kući bude mir, ajmo se vjenčati i napraviti pir!
Da bi sve bilo kako treba, evo našeg voznog reda:
16:00 okupljanje ispred crkve Sv. Jakova u Opatiji
18 :00 obred vjenčanja u crkvi Sv. Jakova u Opatiji
20:00 udri na račun mladenaca u restoranu hotela Ambasador.
P.S. Tko sa pira trijezan ode, plaća pir!

(Izvor: https://www.vjencanica.net)

Tematski tekstovi

Kako su posljednjih nekoliko godina tematska vjenčanja postala popularna i u našim prostorima, pozivnica je prva prilika kojom ćete uzvanicima predočiti kako će izgledati svadba. Primjerice, jedna od vrlo popularnih tema je Veliki Gatsby (prema romanu F.Scotta Fitzegeralda) odnosno slavlje u stilu dvadesetih godina prošlog stoljeća. Ako ste se odlučili za takvu temu, prenesite to i na pozivnice, kao u našem primjeru:

 

„Naš je život definiran prilikama, čak i onima koje smo propustili.“

(F.Scott Fitzgerald: Veliki Gatsby)

Mi smo blagoslovljeni prilikom što smo prepoznali ljubav koja se našla pred nama.

Svakog je dana želimo slaviti, a kako biste je i vi proslavili s nama,

pozivamo Vas da uljepšate naš svadbeni dan 5. svibnja 2017. Godine.

Svadbena će ceremonija započeti u crkvi. Sv.Nikole u Čakovcu,

a nastavit će se u restoranu Tartorria u kojem ćemo u stilu dvadesetih godina prošlog stoljeća

dočekati jutarnje sate.

Nina Ninković i Mario Marić

Za kraj, kada pozivnice budu tiskane i spremne za goste, ne zaboravite zadržati i nekoliko primjeraka za sebe. Nerijetko se dogodi da mladenci naruče tiskanje ili izradu onoliko pozivnica koliko planiraju imati gostiju, odnosno onoliko koliko će obitelji biti na vjenčanju. U toj strci nerijetko zaborave naručiti nekoliko primjeraka viška koje bi mogli zadržati za sebe. Svakako se pobrinite da Vam ne promakne taj korak, a nakon vjenčanja sačuvana će pozivnica biti vječna uspomena. Izgledat će posebno efektno ako je uokvirite u elegantan okvir za slike i tako je zauvijek sačuvate.

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader