Tajne sretnih parova

Kada se postavlja pitanje o tome koje su to tajne sretnih parova, mnogi će slegnuti ramenima, no istodobno će s melankolijom gledati prema onima koje smatraju sretnima.

Kao i svaki drugi odnos, tako i ljubavna veza zahtijeva rad na njoj, a ako ste se našli u ozbiljnoj vezi, svakako pročitajte savjete koje donosimo u nastavku, a za koje stručnjaci kažu da su tajne sretnih parova.

Poštujte jedno drugo

U vezi ste se našli zbog zaljubljenosti, a u njoj ostajete zbog ljubavi, no ljubav je neodvojiva od poštovanja. Iznimno je važno da partneri međusobno poštuju jedno drugo, kako na početku veze, tako i nakon dugog niza godina. Dakako, nečije poštovanje treba i zaraditi pa se trudite da partner uistinu ima razloga poštovati Vas i Vaše mišljenje. Poštovati partnera znači uzimati u obzir njegovo mišljenje, držati se datih obećanja i ne raditi stvari koje bi mogle naštetiti bračnom odnosu.

Ljubite se

Na početku svake ljubavne veze hormoni i uzbuđenje čine svoje pa partneri vrlo često jedno drugome iskazuju svoju naklonost ljubljenjem. Osim toga, znanstvenici su dokazali da se tijekom ljubljenja izlučuje hormon dopamin koji utječe na zaljubljivanje i našu percepciju o partneru. Međutim, nakon nekog vremena, posebno u dugim vezama, partneri kao da se zaborave ljubiti, a to počinje utjecati i na druge aspekte veze pa kemija s početka veze počinje nestajati. Kako biste to izbjegli, što češće partneru poljupcem pokažite koliko Vam je stalo do njega / nje. Učinite to prije odlaska na posao pa čak i tijekom šetnje gradom. Ovakvi će znaci pažnje partneru, a u konačnici i vašoj vezi, mnogo značiti.

Komunikacija je ključ svega

Često se kaže da je dobra komunikacija temelj svakog kvalitetnog odnosa, a tako je i s ljubavnom vezom. Da bi veza potrajala, partneri moraju otvoreno komunicirati o svemu – od problema u svojem odnosu, izricanja mišljenja oko tuđih ili vlastitih postupaka, do raspravljanja o kupnji novog kreveta ili pločica za kupaonicu ako žive zajedno. Koliko se god neka tema činila prebanalna da bi se na nju uopće trošilo vrijeme, komunikacija oko čak i njamanjih sitnica ključ je dugotrajne i sretne veze. Čak i kada Vam se čini da je neke stvari bolje zadržati za sebe, razmislite ponovno koliko je to isplativo. Smeta li Vam nešto, to jasno recite partneru i porazgovarajte o tome kako ćete to riješiti. 

Zajedno se smijte

Smijeh je ključ zdravijeg života, a kako je ljubavni partner najčešće i osoba s kojom smo najbliskiji, posebno ako je riječ o dugoj i kvalitetnoj vezi, vrlo je važno smijati se zajedno s njome. Pogledajte dobru komediju, radite zajedno ono što vas veseli i smijte se.

U svakom danu izdvojite vrijeme za sebe kao par

Svakodnevni odlasci na posao, računi i problemi koji nikoga ne zaobilaze uzimaju svoj danak i u ljubavnim vezama, posebno ako partneri žive zajedno. Upravo je zato važno da čak i tijekom najstresnijeg dana Vi i Vaš partner / partnerica odvojite vrijeme za sebe te se barem pola sata posvetite jedno drugome. Porazgovarajte o tome kako ste proveli dan, kakvi su ga događaji obilježili, izmasirajte se, napravite planove za vikend.

Konstruktivno se svađajte

Činjenica je da će u svakoj vezi prije ili kasnije doći do svađa. Umjesto da tada napadate partnera, pokušajte to riješiti na što mirniji način i kroz tzv. konstruktivnu svađu. Nemojte jedno drugo optuživati zbog eventualnog razloga svađe, nego nastalu situaciju pokušajte što mirnije riješiti. Uspješna veza je kompromis pa neće uvijek biti onako kako Vi želite, no potrudite se da svaka nova svađa ne remeti sklad.  Stručnjaci su dokazali da oni koji više tijekom svađa koriste zamjenice u množini kao što su „mi“ i „naš“  svoje svađe završavaju pomirenjem te je njihova veza još čvršća nego prije.

Posvetite vrijeme sebi, svojim prijateljima i svojim hobijima

Vrlo se često dogodi da se pojedinci koji su se našli u novoj vezi djelomično odvoje od ostatka svojeg društva te najbližih prijatelja s kojima su dotad provodili mnogo vremena. Jasno je da je sada u Vašem životu nova, važna osoba, no to nipošto ne znači da ostale trebate zanemariti. Potrudite se da Vaš život teče što normalnije i nemojte svo moguće vrijeme provoditi samo s partnerom.

Dobro je da svaki od vas ima svoj hobi, da se bavi onime što voli jer je veza samo dio života uz koju ide i posao, vlastita očekivanja od života… Povremena udaljenost, barem na koji sat dnevno, činit će dobro vezi te je još više učvrstiti jer ćete oboje u vezi ostati svoje osobe.

Pokažite ljubav

Počeci svih veza su romantični i uzbudljivi, ljubav se pokazuje na svakom koraku, no nakon nekog vremena, posebno kod parova koji žive zajedno, moguće je da dođe do zasićenja te se uslijed svakodnevice osjećaji više ne pokazuju kao nekad. Na vezi je ipak potrebno svakodnevno raditi.  Prilikom odlaska na posao recite partneru / partnerici koliko je volite. Izricanje ljubavi nije rezervirano samo za godišnjice i posebne prilike. Ipak, ljubav se pokazuje i djelima, a ne samo riječima. Mali znakovi pažnje održat će iskru u vezi, a kada kažemo mali, to uistinu i mislimo. Ne morate svog partnera obasipati skupim poklonima, nego će i sitnice poput kupnje ulaznice za kino za omiljeni film ili pak omiljene čokolade, pripremljene večere kada je, primjerice, Vaša partnerica premorena od posla, pokazati koliko Vam je stalo do braka.

Zajedno učite i razvijajte se

Ako ste se oduvijek pitali kako bi to bilo da upišete tečaj stranog jezika ili tečaj plesa ili čak i dodatni izvanredni studij, a k tome još dijelite interese o tome s partnerom, zašto ne biste prestali pitati se i odmah upisali ono što želite?  Provest ćete kvalitetno zajedničko vrijeme, učiti nove stvari i nadograđivati svoj odnos. O partneru ćete saznati ponešto novo, primjerice kako se snalazi s učenjem novog jezika, a zajedničko učenje i pripremanje za pisanje ispita može biti jako zabavno te vas još više zbližiti.

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader