Kada je riječ o planiranju svadbe, jedna od najvažnijih stavki o kojima mladenci moraju što prije odlučiti jest kakva će biti svadba – velika ili mala, odnosno koliki će biti broj pozvanih gostiju.

Dok je u Europi i svijetu često običaj da su neki gosti pozvani samo na obred, ali ne i na svadbeno slavlje, to u Hrvatskoj nije slučaj. Poziv gostiju znači da će oni biti prisutni i na obredu, ali i cijelom svadbenom slavlju, što uključuje plaćanje večera za njih i svega ostaloga što je potrebno.

Hrvatska tradicionalna vjenčanja uključivala su velik broj gostiju koji se u prosjeku kretao oko brojke 200, a u Slavoniji čak i do 400. Međutim, uglavnom su takva vremena postala dio prošlosti. Mladi se sve češće odlučuju na manje svadbe koje u prosjeku broje od 50 do 100 gostiju. Dakako, ta brojka ovisi i o budžetu kojim mladenci raspolažu, ali i o osobnim željama. Prilikom odluke o broju gostiju razmislite koga sve želite na svojoj svadbi. Neku rodbinu možda niste vidjeli godinama ni ne osjećate nikakvu bliskost s njima pa tada nema razloga da ih pozovete na vjenčanje. S druge strane, neki upravo u tome vide priliku za okupljanje obitelji i šetnju kroz uspomene. Nekima je važno da pozovu samo ljude s kojima se svakodnevno druže i s kojima su uistinu bliski, dok drugi pozivaju i kolege s posla, djevojke iz teretane, prijateljice iz djetinjstva i slično. Na  vama kao paru jest da odlučite što je više u vašem stilu. O svojim željama porazgovarajte i s roditeljima da ne bi bilo neugodnih iznenađenja. Jasno je da će vaši roditelji vjerojatno htjeti cijelom svijetu objaviti vaše vjenčanje, no ako ne želite veliku svadbu, nego samo ljude s kojima se najbliskiji, objasnite to roditeljima. Ne dopustite da vas oni pritišću ili pak bilo kako utječu na odluku. To je ipak samo dan mladenaca, a ne i njihovih roditelja. Ako Vaši ili partnerovi roditelji ipak plaćaju vjenčanje, dogovorite se s njima kolika je brojka gostiju maksimalna. Najbolje bi bilo kad bi, ako već roditelji plaćaju, svaka strana platila za svoje goste. Naime, često je slučaj da je s mladenkine ili pak mladoženjine strane svega jedna trećina gostiju, a sa strane drugog partnera svi ostali gosti. U takvim situacijama nije prihvatljivo da samo jedni roditelji plaćaju hranu za sve goste.

Da biste lakše odlučili  želite li za sebe malu ili veliku svadbu, u nastavku donosimo prednosti i nedostatke svake od njih.

Mala svadba

Najveća prednost male svadbe jest manje potrošenog novca. Svadbe znaju biti vrlo skupe pa se cijena velikih u prosjeku kreće od 50 do 80 tisuća kuna, ovisno o lokaciji i dobu godine. Brojni mladenci čak ni ne raspolažu tom svotom u trenutku planiranja vjenčanja, no računaju na to da će taj novac dobiti kao vjenčani poklon. Odlučite li se za manje vjenčanje, troškovi će biti daleko manji, a novac možete uložiti u svoju budućnost, primjerice kao polog za kupnju stana, kupnju automobila ili pak dugoželjena putovanja.

Osim toga, male svadbe su daleko osobnije od velikih. Tijekom svadbe ćete moći popričati sa svim gostima, a vjerojatno ćete se i osjećati ugodnije okruženi samo Vama najvažnijim osobama. Vladat će obiteljsko ozračje, a to i je bit svadbe – proslava ljubavi s najvažnijim i najbližim osobama.

Na to se nadovezuje i odabir prostora koji će, ako prima manji broj gostiju, biti daleko osobniji i zanimljiviji. Primjerice, manji broj gostiju može sudjelovati na ceremoniji na plaži, livadi, šumi, ispod slapa i slično, dok je s velikim brojem gostiju to jako teško izvedivo, prije svega zato jer ćete mnogo teže moći pronaći takve unikatne prostore  koji bi primili mnogo gostiju.

Manja svadba zahtijeva i manje priprema, odnosno organiziranja. Nećete se morati zamarati odabirom jelovnika koji će pogodovati velikom broju gostiju, unajmljivati velik broj stolica za slavlje u šatoru.. Moći ćete se koncentrirati samo na bitne stavke svadbe. Dakako, to automatski za sobom povlači i manje stresa. Na velikoj svadbi treba zadovoljiti ukus velikog broja ljudi i to prvenstveno u hrani i odabiru glazbe, no na manjoj svadbi moći ćete odabrati ono što se baš Vama sviđa.

Na maloj svadbi moći ćete više potrošiti na ono što Vam je uistinu važno. Primjerice, kako nećete morati izdvajati enormne svote novca za hranu i cvijeće za brojne stolove, taj novac možete uložiti u bolju vjenčanicu, boljeg fotografa ili pak najam kočije, ako Vam je to oduvijek bio san.

Dakako, kao i sve ostalo, tako i mala svadba ima i svoje nedostatke. Prije svega, postoji mogućnost da će se neki vaši poznanici ili pak daljnja rodbina uvrijediti što nisu bili pozvani. To je nešto s čime ćete se tada jednostavno morati nositi te im odgovoriti da ste uistinu htjeli intimnu svadbu samo s najužom obitelji. Osim toga, na manjoj će svadbi manje biti prisutan osjećaj zabave. To nipošto ne znači da se gosti neće zabavljati, jednostavno će osjećaj biti više domaći, obiteljski, mirniji, a ne onaj na kojem se možete maksimalno opustiti i zabavljati kao nikad u životu uz velike količine pića i hrane.

Velika svadba

Kao jedna od prednosti organiziranja velike svadbe svakako se ističe činjenica što neće biti stresa oko stvaranja popisa gostiju. Pozvat ćete svoju bližu i daljnju rodbinu, prijatelje, poznanike i sve koje želite na vjenčanju bez obaveze “kresanja liste”.

Naravno, veći broj gostiju podrazumijeva i veći broj primljenih poklona, a to je ono što veseli velik broj mladenaca. Kako se danas u najvećem broju slučajeva mladencima daruje novac, lakše ćete skupiti veliku svotu novca kojom čak i potpuno možete otplatiti svadbu.

Za razliku od male svadbe, na velikoj će veći broj gostiju doprinijeti i zabavnijoj atmosferi. To ne znači da male svadbe nisu zabavne, no veći broj različitih karaktera, zabavna glazba te velike količine hrane i pića pripomoći se većem osjećaju „partijanja“.

Ono zbog čega neki mladenci odustaju od velike svadbe jesu veliki troškovi. Kao što smo spomenuli u uvodu, prosječna svadba s oko 100 – 150 gostiju stajat će nekoliko desetaka tisuća kuna. Dakako, možete računati na roditeljski novac ili pak novac dobiven na poklon, no ako želite uložiti u svoju budućnost umjesto u samo jedan dan zabave, tada svakako zaobiđite veliku svadbu.

Velika svadba donijet će i više stresa, više obaveza i planiranja. Ako tome pridodate i svadbene običaje kojima hrvatski krajevi obiluju, jasno je da će planiranje takvih svojevrsnih protokola zahtijevati puno više vremena. Osim toga, morat ćete zadovoljiti velik broj gostiju što se tiče hrane, pića, glazbe i zabave općenito, a to stavlja dodatan stres  na leđa mladenaca.