Kako se mladoženja priprema za vjenčanje?

Baš kao i mladenka, tako i budući mladoženja u mjesecima prije vjenčanja sudjeluje u pripremama kako bi na veliki dan sve zablistalo baš onako kako su zamislili.  Iako velik dio toga mogu obaviti zajedno, postoje i stvari u kojima se mladoženja ipak mora sam pripremiti.

Ako ste jedan od budućih mladoženja, svakako pročitajte naše savjete koje donosimo u nastavku. Pozabavit ćemo se time kako se mladoženja priprema za vjenčanje mjesecima i tjednima prije samog događaja, ponekad zajedno s mladenkom, no i dan prije te na sam dan vjenčanja.

Kupite vjenčano prstenje

U biranje vjenčanog prstenja mladenka i mladoženja kreću zajedno. Vrlo je važno da u potragu za vjenčanim prstenjem krenete na vrijeme te da se, prije svega, dogovorite kakvo prstenje želite. Konačnu ćete odluku donijeti vjerojatno tek u zlatarni, no prije polaska dogovorite barem okvirno kakvo prstenje želite – bijelo, žuto ili ružičasto zlato. Dakako, mladoženjin prsten obično se u nekim detaljima razlikuje od mladenkinog, no važno je odabrati one koji nose istu temu. Osim toga, razmislite i o budžetu. Mladenci obično sami plaćaju vjenčano prstenje pa imajte na umu i budžet, no također i kvalitetu. Vjenčani se prsten, u najboljem slučaju, nosi dugi niz godina pa je zato važno da je izrađen od kvalitetnog materijala.

U našem Centru vjenčanog prstenja možete pronaći povoljno, a kvalitetno vjenčani prstenje, a više o tome kako odabrati vjenčano prstenje možete pročitati na našim stranicama

Napravite listu gostiju

Još jedan zadatak u kojem mladoženja i mladenka trebaju zajedno surađivati jest sastavljanje liste gostiju. Pripremate li veliku svadbu, vjerojatno nećete poznavati sve goste koje Vaša buduća supruga namjerava pozvati, a isto tako ni ona Vaše. To je prilika da međusobno upoznate daljnju rodbinu i poznanike svog budućeg partnera, dakako, ako je riječ o velikoj svadbi.

Manja svadba zahtijevat će i manje gostiju te će zadržati obiteljsku atmosferu, no tada morate biti spremni na rezanje popisa gostiju. Iako će neki možda iskazati nezadovoljstvo time što nisu pozvani, objasnite im, ako saznaju za svadbu, da ste željeli intimno, malo vjenčanje samo s najbližim osobama.

Odaberite vjenčanog kuma

Barem nekoliko mjeseci prije vjenčanja razmislite o tome tko će Vam biti vjenčani kum. Vjenčani će kum vjerojatno sudjelovati i u nekim segmentima pripreme za vjenčanje, ovisno o vašem dogovoru, pa ga zato odaberite na vrijeme.

Razmislite o odabiru jer danas to više nije samo osoba koja će stajati kraj Vas tijekom obreda, nego je to i osoba s kojom će Vas kumstvo vezati cijeli život. To je također osoba koja će Vas smirivati prilikom čekanja mlade pri oltaru, organizirati Vam momačku večer i pobrinuti se da zajedno s mladenkinom vjenčanom kumom drže sve konce u svojim rukama u slučaju da dođe do nepredvidivih situacija.

Ne zaboravite dokumentaciju za sklapanje braka

Kako bi vjenčanje uopće bilo moguće i legalno, jedan od najvažnijih zadataka jest da pribavite svu potrebnu dokumentaciju koja je potrebna za sklapanje braka. Ovisno o tome  planirate li sklapanje braka u crkvi ili u matičnom uredu trebat ćete različitu dokumentaciju. Osim toga, odlučite li se za crkveno vjenčanje, morat ćete pohađati i zaručnički tečaj.

Isplanirajte medeni mjesec

Tijekom prošlosti je mladoženja bio taj koji je bio zadužen za planiranje medenog mjeseca, no ako smatrate da ćete lakše to izvesti u dogovoru s mladenkom, porazgovarajte o lokacijama koje biste zajedno željeli posjetiti. Voli li pak Vaša buduća supruga iznenađenja, tada svakako poradite na tome da medeni mjesec bude uistinu nezaboravan.

Odaberite vjenčano odijelo

Prije nego što uopće krenete u odabir odijela, razmislite o tome želite li odijelo unajmiti ili pak kupiti. Neke od posudionica vjenčanica u svojoj ponudi nude i mogućnost najma muških vjenčanih odijela, no ipak se većina mladoženja odlučuje na kupnju. Vjenčano odijelo trebalo bi biti uistinu posebno i po Vašoj mjeri, a s unajmljenim to možda neće biti slučaj. Ako ćete se odlučiti za kupnju, razmislite o mogućnosti šivanja po mjeri. Jedino tako možete biti u potpunosti sigurni da će odijelo biti kao saliveno, a i sami možete predložiti krojaču svoje ideje.Odabir boje neka bude u skladu s temom vjenčanja. Elegantna vjenčanja zahtijevat će uz sebe elegantna crna odijela uz bijelu košulju, dok će ona opuštenija s morskom ili pak ruralnom tematikom dozvoljavati i odabir drugih nijansi kao što su sive, plave ili čak i smeđe. Za koju se god boju odlučili, uskladite je s mladenkinom vjenčanicom, bojom cvijeća u njezinom buketu ili pak općom tematikom vjenčanja. Također je važno da odaberete kravatu ili leptir mašnukoje će odgovarati boji košulje i odijelu. Primjerice, ljubičaste i ružičaste kravate odlično se nadopunjuju sa sivim odijelima, a slično je i s plavim nijansama. Ako ste se odlučili za odijelo smeđe boje, najbolje će mu pristajati tamnoplava kravata ili leptir-mašna.  Uz crno odijelo pristaju gotovo sve boje, pa je tada najbolje boju kravate uskladiti s mladenkinim buketom ili tematskom bojom vjenčanja.

Uredite kosu

Vjenčanje je prilika u kojoj ćete biti mnogo fotografirani pa je jedan od važnih detalja i izgled Vaše kose. Odlučite se za klasičnu, kraću frizuru, a ako inače imate dužu kosu koje se ne želite odreći, zavežite je u rep.

Uredite bradu i nokte

Brijete li se redovito, tada ćete i na dan vjenčanja željeti biti svježe obrijani. Ipak, ako smatrate da ćete biti pod prevelikim stresom svega nekoliko sati prije vjenčanja, obavite to dan ranije ili pak zamolite vjenčanog kuma ili profesionalca da Vas obrije.

Imate li bradu, pripazite da ona bude uistinu uredno podrezana na dan vjenčanja. Isto je i s noktima na rukama. Iako možda mislite da tome nitko neće pridavati pažnju, upravo je suprotno. Tog ćete se dana rukovati s velikim brojem ljudi prilikom primanja čestitki, a u trenutku razmjene prstenja sve će oči bi uprte u Vaše i mladenkine ruke.

 
Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader