Kako se mladenka priprema za vjenčanje?

Pripreme za vjenčanje najslađi su dio predbračnog života svake buduće mladenke. Iako iziskuju podosta vremena, financija pa i spremnosti na kompromise, gotovo svaka mladenka  tome pristupa s velikim veseljem.

Iako sve češće i mladoženje sudjeluju u pripremi vjenčanja, ipak još uvijek najveći dio posla otpada na mladenku. Mladenka najčešće odabire dekoraciju, pozivnice i zahvalnice, a tu je i odabir vjenčane kume, buketa, vjenčanice, frizure, šminke, nakita, cipela i još pokoje sitnice.

Ako se spremate na organizaciju vjenčanja, pročitajte naše savjete koje donosimo u nastavku, a  koji će Vam približiti ideju o tome kako se mladenka priprema za vjenčanje.

Odaberite  lokaciju i datum vjenčanja

Najčešće lokaciju biraju budući supružnici zajedno, no ipak je to jedna od zadaća koje i mladenka mora proći tijekom priprema. Razmislite o tome kakvu svadbu želite pa u skladu s njome i birajte lokacije. Rustikalni prostori bit će izvrsna kulisa za ljetna, opuštena vjenčanja, dok će skupocjeni hoteli biti jedno s elegantnim  i raskošnim vjenčanjima. Prije konačne odluke o najmu, svakako pogledajte različite lokacije te se raspitajte o mogućim dodatnim troškovima.

 

Odlučite o dekoraciji prostora i vjenčanome buketu
Dekoraciju pokušajte uskladiti s temom vjenčanja pa i godišnjim dobom u kojem se održava vaša svadba. Ako želite proći što jeftinije, ne morate angažirati dekoratera, nego se odvažite na samostalni projekt. Pogledajte što se u određenom godišnjem dobu nalazi oko Vas u prirodi i neka Vam posluži kao nadahnuće.

Važna stavka dekoracije nisu samo aranžmani i buketi za stolove, nego i cvijeće koje će biti u mladenkinom buketu.

Prilikom odabira vjenčanog buketa pripazite  ne samo na vjenčanicu koju ćete imati, nego i na ugođaj vjenčanja. Naime, neko se cvijeće, kao što su primjerice suncokreti, bolje uklapa u neformalnija i rustiklanija vjenčanja, dok će bijele ruže, kale, tulipani i bijeli amarilis biti rezervirani za elegantnija i profinjenija vjenčanja.

Svakako imajte na umu i godišnje doba u kojem se udajete.  Ponuda cvijeća većim dijelom ovisi o godišnjim dobima. Iako se cvijeće kao što su primjerice ruže mogu dobiti tijekom cijele godine, većina mladenki ipak nekako naginje biranju sezonskog cvijeća. Osim što je takvo cvijeće jeftinije, ujedno izgleda i efektnije kada je ono u skladu s vanjskim godišnjim dobom.

Ako se odlučite za djeveruše, bilo da su one male djevojčice ili pak prijateljice i rodbina Vaših godina, razmislite o tome želite li da i one imaju svoje bukete. Odlučite li se za njih, pripazite da ih uskladite sa svojim buketom. Dakako, mladenkin buket bi trebao biti raskošniji i više se isticati, no u principu bi buketi trebali biti izrađeni od istog cvijeća, ali samo na drugačiji način.

Odaberite vjenčanicu

Odabir vjenčanice za mnoge je mladenke najvažniji dio priprema za vjenčanje. S obzirom na broj dostupnih modela na tržištu, nije lako odabrati onu pravu. Prilikom odabira vjenčanice važno je razmisliti o modelu i kroju, svojoj figuri tijela, materijalu, cijeni, ali i trenutačnim trendovima te dodatnim ukrasima koje ćete uklopiti uz vjenčanicu. 

Više savjeta o tome kako odabrati vjenčanicu možete pronaći na našim stranicama.

Razmislite o nakitu koji biste željeli nositi

Iako se mnoge mladenke u strci oko priprema možda i ne sjete odmah odabrati nakit za svoje vjenčanje, nakit je ipak važan dio cjelovitog izgleda, posebno na tako važan dan.  Na taj se dan ne bojte se miješati staro i novo. Imate li obiteljski nakit ili pak nakit koji Vam predstavlja veliku sentimentalnu  vrijednost, vjenčanje je prava prilika da ga pokažete i njime upotpunite svoj svadbeni stil. Prije vjenčanja svakako isprobajte cijeli zamišljeni outfit te ne posežite za prvim nakitom koji vidite. Dobro razmislite  o tome kakva je Vaša haljina te kakav nakit traži uz sebe. Razmislite koji dio sebe želite naglasiti pa se ravnajte prema tome želite li da vaš glavni  komad nakita,  uz vjenčanu burmu, dakako, bude tijara, ogrlica ili pak naušnice. Uvijek pri odabiru nakita ostanite vjerni sebi. Ne osjećate li se ugodno u bogato ukrašenom nakitu, odaberite onaj decentniji. Vjenčanje nije prilika u kojoj bi se mogli tolerirati kompromisi koji će učiniti da se osjećate nelagodno. Upamtite da je manje uvijek više, a posebno na dan Vašeg vjenčanja. Dvoumite li se između nošenja tijare, bogate ogrlice ili pak narukvica, odaberite samo ono što Vam je najdraže i što Vam je prvo zapelo za oko. Kako ćete tijekom svadbene večere vjerojatno ćete mijenjati toaletu, za svaku toaletu odaberite onaj nakit koji uz nju pristaje.

Donesite odluku o šminki i frizuri

Šminka i frizura važan su dio priprema za vjenčanje. Na kraju krajeva, zauvijek će ostati zabilježene na fotografijama pa se stoga vrijedi potruditi.  Najbolji je savjet da za vjenčanje angažirate profesionalnog vizažista, čak i ako Vam šminkanje savršeno ide od ruke. Naime, na sam dan vjenčanja bit ćete preuzbuđeni da biste se mogli kontrolirati prilikom šminkanja, a svaka moguća pogreška samo će produbiti nervozu. No angažiranje vizažista ne znači morate dati njemu potpuno u ruke i da ne smijete sami dati ideje za svoj make–up. U dogovoru s osobom koja će Vas šminkati, bio to profesionalni vizažist ili pak prijateljica kojoj šminkanje ide odlično od ruke, dogovorite što želite naglasiti. Mnoge se mladenke odlučuju za jednostavan, nježan make-up, koji zagovaraju i vizažisti jer će biti najpostojaniji, no to ne znači da ne možete odabrati jače naglašene oči ili pak usne. Nikako ne smije biti naglašeno oboje jer jača šminka je ipak za neke druge prilike, a ne za romantični događaj poput vjenčanja.  Želite li naglasiti oči, najbolja varijanta je lagani smokey eyes u različitim varijantama boja, dok je za dramatični ruž najbolje odabrati onaj zagasito crveni.

Što se tiče frizure, priprema je pola odrađenog posla. Prije vjenčanja dogovorite s frizerom probni termin na kojem ćete moći isprobati barem nekoliko frizura te odlučiti koja Vam najbolje pristaje. Nikako nemojte tu odluku ostaviti za sam dan vjenčanja. Mnogi saloni uslugu probnog friziranja ubrajaju u paket usluga za mladenke.

Biranje vjenčanog prstenja

Zaručnički ste prsten vjerojatno dobili na dan kada Vas je budući suprug zaprosio, no prije sudbonosnog da potrebno je odabrati i vjenčano prstenje. To je prstenje koje ćete nositi vjerojatno cijeloga života pa se u njega isplati uložiti. S partnerom se dogovorite o odabiru bijelog ili žutog zlata ili pak srebra. U današnje je vrijeme najčešći odabir budućih mladenaca bijelo zlato, no imate li nedoumice oko odabira, obratite se našem stručnom timu koji ima već dugogodišnje iskustvo u radu s mladencima.

Pohađanje zaručničkog tečaja

Ako ste se odlučili za vjenčanje u crkvi, morat ćete odraditi zaručnički tečaj. Prilikom rezervacije termina u crkvi svakako upitajte svećenika o svemu što je potrebno za pohađanje tečaja, a njegove termine uskladite sa svojima kako ne biste dolazili u neugodne situacije zbog nemogućnosti dolaska na tečaj.

Sam dan vjenčanja

Na sam dan vjenčanja, kada su sve pripreme iza Vas, važno je da ostanete smireni i da se prepustite svom najljepšem danu. Prije svega, ne zaboravite pojesti kvalitetan doručak. Prije ručka ili večere u restoranu koji ste unajmili slijede brojni događaji pa je upravo zato važno da ujutro pojedete dobar i obilan doručak koji će sadržavati proteine i ugljikohidrate za osiguravanje energije tijekom nekoliko narednih sati.

Od velike je važnosti i da budete organizirani pa dan ranije zapišite kada morate krenuti kod frizera, kada na šminkanje, kada se točno očekuje dolazak gostiju, kada počinje svadbena ceremonija, za koliko sati je predviđen polazak u restoran i posluživanje večere, kada se reže torta, kada slijedi zdravica kumova i slično. Dakako, ne morate se toga slijepo držati točno u minutu, no svakako će Vam pomoći da ostanete smireniji budete li znali sve svoje aktivnosti.

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader