Potrebna dokumentacija za sklapanje braka

Planiranje vjenčanja mnogima na um priziva isprobavanje vjenčanice, biranja jelovnika, sastavljanje pozivnica, razmotavanje dobivenih poklona, biranje buketa, glazbenog sastava ili DJ-a,  zahvalnice, poklone za uzvanike i pregršt drugih sitnica. Međutim, da bi brak bio valjan, prije svega treba pravno urediti sve što je potrebno za sklapanje braka, odnosno pribaviti potrebnu dokumentaciju. Nedostatak samo jednog dokumenta može izazvati nevaljanost braka ili pak odgađanje vjenčanja. Kako ne biste morali proživjeti takve situacije, u nastavku Vam donosimo pregled svih dokumenata koji su potrebni za valjano sklapanje braka.

 

Prema Obiteljskom zakonu, brak je zakonom uređena životna zajednica žene i muškarca, a sklapa se suglasnom izjavom pred matičarom ili službenikom vjerske zajednice. Dakle, svaka osoba brak može sklopiti u građanskom ili pak vjerskom obliku.

 

Brak može sklopiti osoba koja je navršila 18 godina života i poslovno sposobna osoba. Iznimno brak može sklopiti, uz prethodnu dozvolu suda, i osoba koja je navršila 16 godina.
Međutim, bez posebne dozvole suda, osobe koje nisu navršile 18 godina u Hrvatskoj ne mogu sklopiti ni vjerski ni građanski oblik braka. Brak također ne mogu sklopiti osobe koje su međusobno krvni srodnici, one koje su već u braku te osobe koje su potpuno lišene poslovne sposobnosti ili su nesposobne za rasuđivanje. Dakako, potonje moraju dokazati nadležne institucije.
Sklapanje braka u građanskom obliku podrazumijeva sklapanje braka pred matičarom, a u vjerskom obliku s učincima građanskog braka podrazumijeva sklapanje braka pred službenikom vjerske zajednice koja s Hrvatskom ima uređene pravne odnose.

 

Dok se neki odlučuju samo za građanski brak, većina ipak još i danas kombinira građanski i vjerski brak, stoga u nastavku donosimo popis potrebnih dokumenata i postupaka koji se moraju provesti prije sklapanje braka.
 

Građanski brak

Ako ste se odlučili za građanski brak, prije odlaska matičaru trebate sa svojim partnerom ili partnericom

  • odlučiti o danu i mjestu sklapanja braka (možete odabrati bilo koje mjesto u Hrvatskoj)
  • pribaviti potrebne isprave
  • prijaviti namjeru sklapanja braka, pri čemu se pred matičarom trebate pojaviti osobno
  • odlučiti o izboru prezimena (hoćete li kao supruga zadržati svoje prezime, pridodati svome djevojačkom prezimenu muževo prezime ili pak ćete samo pruzeti muževo prezime i odreći se svog djevojačkog prezimena)
  • izabrati dva svjedoka za sklapanje braka.

Nakon prijave namjere sklapanja braka, matičar će u dogovoru sa ženikom i nevjestom odrediti dan za sklapanje braka. Dan za sklapanje braka može se odrediti u razdoblju od 30 do 45 dana od dana prijave namjere sklapanja braka. U iznimnim slučajevima, kad za to postoje opravdani razlozi, brak se može sklopiti i prije 30. dana od dana prijave namjere sklapanja braka te najkasnije do 90. dana od prijave namjere sklapanja braka.

Za sklapanje braka potrebna je sljedeća dokumentacija

  • izvadak iz matice rođenih (ne stariji od tri mjeseca)
  • potvrda o slobodnom bračnom stanju (ako je izvadak iz matice rođenih stariji od tri mjeseca)   
  • odluka suda o dopuštenju sklapanja braka (ako brak sklapa maloljetnik stariji od 16 godina).

Izvadak iz matice rođenih i potvrdu o slobodnom bračnom stanju trebate podignuti u matičnom uredu gdje ste upisani u Maticu rođenih. Matičaru se obvezno daju na uvid i isprave o identitetu i dokaz o državljanstvu. To su u pravilu osobna iskaznica, putovnica, a ovisno o pojedinačnom slučaju, matičar može tražiti i druge isprave.
 

Ukupan iznos troškova koje trebate zajedno platiti dužni iznosi 300 kuna upravnih pristojbi za sastavljanje zapisnika prijave o sklapanju braka te za sam čin sklapanja braka pred matičarom.

Ako Vi i Vaš partner / partnerica brak želite sklopiti izvan službenih prostorija, trebate platiti i posebnu naknadu matičaru Njezina visina ovisi o udaljenosti mjesta sklapanja braka od službene prostorije, vremenu sklapanja braka, sklapanju braka nedjeljom, na blagdane ili neradnim danima. Cijena može varirati od nekoliko stotina kuna pa sve do dviej tisuće kuna.

 

Za prvi primjerak izvatka iz matice vjenčanih ne plaća se upravna pristojba jer se izvadak izdaje po službenoj dužnosti.
 

Vjerski oblik braka / crkveni brak

Ako ste se odlučili za veliko crkveno vjenčanje, možete birati između dvije verzije obreda. Vjenčanje se može obaviti tijekom mise ili pak bez nje. U svakom slučaju potrebno je na vrijeme rezervirati crkvu te sa svećenikom dogovoriti pohađanje zaručničkog tečaja, a tek nakon njegovog završetaka moguće je crkveno vjenčanje.

Brak u vjerskom obliku možete sklopiti pred službenikom vjerske zajednice koja ima uređene pravne odnose s Republikom Hrvatskom.

Prije sklapanja braka u vjerskom obliku dužni ste od matičara nadležnog za mjesto u kojem se brak sklapa (mjesto gdje se nalazi vjerski objekt koji ste izabrali) pribaviti potvrdu o ispunjavanju pretpostavki za sklapanje braka. Za izdavanje te potvrde predočujete iste dokumente kao za sklapanje braka u građanskom obliku.

Imajte na umu da potvrda za sklapanje braka u vjerskom obliku vrijedi tri mjeseca od dana izdavanja i da brak sklopljen na temelju nevažeće potvrde ne proizvodi pravne učinke građanskog braka.                 
  

Za sklapanje braka u vjerskom obliku trebate platiti:

  • 100 kuna upravne pristojbe za sastavljanje zapisnika prijave o sklapanju braka
  • 60 kuna za izdavanje potvrde o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka u vjerskom obliku (potvrde se izdaju u dva primjerka).

Dokaz sklopljenog braka je izvadak iz Matice vjenčanih koji izdaje matičar nakon upisa braka u Maticu vjenčanih.

Za koji se god oblik odlučite, važno je da na vrijeme krenete s pripremama kako biste si mogli osigurati željene datume. Dakako, odlučite li se vjenčati tijekom radnog tjedna, primjerice u četvrtak ili petak, što je sve češća praksa posljednjih godina, lakše ćete doći do željenog termina, a i cijene će biti manje, kako najma restorana ili sale, tako i obreda kod matičara ili u crkvi.
 

Detaljnije informacije o sklapanju braka te svemu što brak nosi sa sobom možete pronaći na službenim stranicama Središnjeg državnog portala (www.gov.hr) u rubrici Moja uprava, podrubrici Obitelj i život. 

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader