Kako odabrati vjenčanicu

Odabir haljine za vlastito vjenčanje najljepši je dio priprema gotovo svakoj mladenki, posebno zato što su mnoge od njih o toj haljini sanjale još od malih nogu.

Nakon pronalaska srodne duše s kojom će se udružiti u brak, mladenki preostaje odabrati vjenčanicu s kojom će klinkuti na prvu.  Doduše, pronalazak one prave može biti poprilično zahtjevan i stresan, posebno ako ne znate na što sve trebati pripaziti. Upravo smo zato za Vas pripremili savjete koji će vam pomoći da se uhvatite u koštac s prelijepim, ali pomalo zahtjevnim dijelom priprema za vjenčanje.

Prilikom odabira vjenčanice važno je razmisliti o modelu i kroju, svojoj figuri tijela, materijalu, cijeni, ali i trenutačnim trendovima te dodatnim ukrasima koje ćete uklopiti uz vjenčanicu.  Neovisno o tome želite li unajmiti ili pak kupiti svoju vjenčanicu, svakako biste trebali imati na umu sljedeće stvari.

Figura tijela  i kroj haljine

Iako u modnim časopisima specijaliziranima za vjenčanja, sve mladenke izgledaju gotovo identično, plavo, mršavo i visoko, u stvarnom svijetu to nije slučaj. Svaka je žena prekrasna, bilo da je ona niska ili visoka, plava, crna ili riđokosa, mršava ili zaobljena, a kao takva zaslužuje imati i prekrasnu vjenčanicu koja će laskati njezinoj figuri, ali i po potrebi prekriti eventualne nedostatke.

Mršave djevojke i žene imaju tu sreću da će im pristajati bilo koji model, od onih pripijenih pa sve do baby doll modela.  Djevokama i ženama koje imaju figuru pješčanog sata (širi bokovi i grudi, uzak struk)  odlično će pristajati vjenčanice A kroja ili pak krinolina. Obje će odlično naglasiti struk i prekriti  šire bokove. Za one krupnije poželjni su što jednostavniji krojevi, bez dodatnih ukrasa, a najbolje će njihova ljepota doći do izražaja u haljinama koje su rezane ispod grudi te dalje lagano padaju prema tlu. Također treba spomenuti da nije rijetkost da je mladenka trudna na svom vjenčanju pa se za nju predlaže isti model A kroja –  prekrit će trbuh, a mladenka će se u njemu osječati ugodno i nesputano.

Djevojke s velikim grudima trebale bi izbjegavati korzete s istaknutim košaricama jer će u njima grudi još više doći do izražaja. Bolji bi izbor bio korzet ravnih linija koji ima mogućnost optičkog smanjivanja grudi.

Što se tiče visine, visoke mladenke zaista su prave sretnice jer će im pristajati gotovo svaki model haljine – od krinolina pa sve do haljina pripijenih uz tijelo i sirena kroja. Niže mladenke trebale bi pak pripaziti na volumen i ukrase haljine. Nipošto ne znači da niske mladenke ne bi trebale imati duge vjenčanice,  ali bi bilo dobro kad bi one bile krojene ispod grudi jer će na taj način vizualno produžiti cijelu figuru.

Materijal

Najčešći materijal od kojeg se izrađuju vjenčanice su til, svila i čipka. Svaki je od njih čaroban na svoj način i može pridonijeti cjelokupnom dojmu haljine, ali i tu treba pripaziti na građu tijela. Niže mladenke trebale bi pripaziti na to da izbjegavaju dodatne ukrase i brojne slojeve materijala, baš kao i punije mladenke.  Visoke i mršave mladenke imaju tu sreću da im pristaju volumenizirane haljine s brojnim naborima tila ili čipke. Onima čija je figura u obliku kruške ili pak pješčanog sata preporučujemo teže materijele koji će lijepo padati, kao što je, primjerice, svileni muslin. 

Cijena

Kada razmišljaju o svojoj vjenčanici iz snova, buduće mladenke zasigurno ne razmišljaju odmah i o cijeni. Međutim, cijena igra važnu ulogu u odabiru vjenčanice. Bilo da ste se odlučili za najam ili pak kupnju svoje haljine, svakako morate izdvojiti minimalno 1500 kuna. Cijene najma vjenčanice kreću se uglavnom između 1500 i 7000 kuna, ovisno o tome nosite li Vi tu haljinu prvi put ili je ona već nošena jednom ili više puta.

Želite li ipak zauvijek u svome ormaru čuvati haljinu kao uspomenu na svoj najposebniji dan, razmislite o kupnji. Iznenađuje činjenica da haljine nekih poznatih hrvatskih dizajnera možete kupiti već po cijeni od 3000 kn pa nadalje, što je zapravo cijena gotovo jednaka najmu vjenčanice u nekom od brojnih salona.

Ponekad se možda čini da je hodanje od salona do salona zahtjevno i da biste sve radije riješili iz udobnosti vlastitoga doma pa kupnju vjenčanice obavili putem Interneta, no to Vam nikako ne bismo savjetovali. Internetska kupovina odjeće može biti manje stresna i udobnija iz naslonjača, no Vaše vjenčanje nije dan kada biste se trebali pouzdati u dostavu s drugog kraja svijeta jer ne možete znati hoćete li uistinu dobiti proizvod jednak onome na fotografiji, a nije sigurno ni da će odabrana haljina stići na vrijeme. Također je veoma upitna kvaliteta tih proizvoda, a u vjenčanicu se ipak isplati uložiti, bilo da je kupujete ili unajmlljujete.

Ako ste svejedno zapeli za određeni model s interneta vrlo pristupačne cijene, ponesite njezinu fotografiju sa sobom u salon te upitajte djelatnike mogu li Vam pomoći u traženju slične haljine.

Trendovi

Vjenčanica ne podliježe modnim trendovima tako često kao ostala odjeća, no ipak svake sezone svjetski i domaći dizajneri donose svoje prijedloge. Srećom, iz sezone u sezone haljine se samo nešto manje razlikuju, a uvijek se sve vrti oko čipke, svile i tila.  Posljednih su godina zavladale jednostavnije, pa čak i retro vjenčanice te s prijestolja izbacile krinoline. Ipak, primjetno je da se mladenke ne povode previše za trendovima kada je u pitanju vjenčanica jer najbitnije je da je svakoj mladenki, pa tako i Vama, vjenčanica  predivna i upravo onakva kakvu ste zamišljali u svojim snovima.   Ne uzbuđujte se oko toga iz koje sezone je haljina koja Vam je zapela za oko jer gosti ionako neće to primijetiti. Najvažnije je da odaberete onu koja se Vama sviđa najviše od svih, onu koja laska Vašoj figuri, onu u kojoj se osjećate kao najljepša i najbolja verzija sebe, bez obzira na trendove.

Dodatni ukrasi

Dodatni ukrasi podrazumijevaju vjenčani veo, tijaru i ostali nakit, ali najbitnije je da se oni biraju tek naknadno, a nikako prije. Nipošto nemojte haljinu prilagođavati ukrasima, nego ukrase haljini. Ponesite ih sa sobom na probu vjenčanice da biste se uvjerili jesu li oni pravi odabir. Ako vjenčanica sama po sebi ima dodatno ukrasa, perlica i kristalića, smanjite mjeru modnih dodataka. Vrijedi li obrnuta situacija, podignite cjelokupni dojam  pogravanjem dodacima.

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader