Kako odabrati haljinu za vjenčanu kumu

Uloga vjenčane kume svakako je uz mladence najvažnija uloga, a vjenčana je kuma upravo zato nakon mladenaca u najvećem središtu pažnje. Vjenčana kuma je ta koja će stajati uz mladenku u crkvi ili u matičnom uredu, ona koja će ići s mladencima na fotografiranje i uvijek biti jedna od onih u centru zbivanja. Upravo je zato važno da, baš kao i mladenka, bude uvijek savršeno usklađena i reprezentativna. Osim toga, danom  vjenčanja vjenčana kuma dobiva novu ulogu u životu svoje prijateljice ili rođakinje pa tu ulogu treba dočekati i prihvatiti sa stilom.

Nakon početnog ushićenja zbog poziva za kumstvo i obavljanja priprema za vjenčanje s budućom mladenkom, svaka buduća kuma dolazi u situaciju u kojoj mora odabrati savršenu haljinu za sebe u kojoj će dostojno predstavljati sebe, ali i mladenku na sam dan vjenčanja.  Iako se čini da svečenu haljinu nije nimalo teško odabrati s obzirom na dostupnost i cjenovnu raznolikost u dućanima, tek se detaljnijim razmišljanjem dolazi do zaključka da taj odabir nije nimalo jednostavan. Naime, iako je uloga vjenčane kume uistinu važna, svaka buduća kuma mora imati na umu da mora biti dotjerana, ali da ne smije zasjeniti mladenku jer je to ipak dan rezerviran za buduće mladence.

Prilikom odabira haljine vjenčana kuma mora imati na umu nekoliko stvari kako bi savršeno odigrala svoju ulogu na taj veliki dan. Svakako na umu treba imati boju haljine koju će odabrati,  svoju dob, svoju građu tijela, nakit i cipele koji će kombinirati uz haljinu te šminku koja  će biti u skladu s haljinom. Ipak je vjenčanje svečani događaj koji sa sobom nosi određena pravila i običaje.

 

Boja haljine

Nepisano je pravilo da se na vjenčanju nitko ne smije pojaviti u odjeći bijele, puderaste, bež boje ili pak boje šampanjca.  Te su boje rezervirane samo za mladenku te će se smatrati vrlo neukusnim pojavi li se vjenčana kuma u haljini koja je nalik onoj mladenkinoj.  Sve su ostale boje dopuštene, no treba krenuti od slike same sebe. Razmislite u čemu se vidite i u kojoj se boji najugodnije osjećate. Ni crna boja nije zabranjena  jer je crna haljina vječni klasik s kojim se ne može pogriješiti.

Ponekad će mladenka možda htjeti da haljina njezine vjenčane kume bude u tematskim tonovima samog vjenčanja, što će budućoj kumi barem smanjiti stres oko biranja boje. Ipak, treba imati na umu i godišnje doba u kojem se vjenčanje organizira jer kumina bi haljina trebala reflektirati i samu sliku vjenčanja, boje koje prevladavaju, ali i boje godišnjeg doba. Primjerice, plava ili tirkizna haljina odlično će pristajati uz ljetno vjenčanje i preplanuli ten, dok će  zagasita crvena  boja odlično reflektirati jesensko ili čak i zimsko vjenčanje.

Dob kume

Osim vezano uz boju haljine kume, postoje i nepisana pravila o modelu i dužini haljine kume u skladu s njezinom dobi.  Dakako, što je kuma mlađa, to se može bolje poigrati s modelom i dužinom haljine, no kumi nešto starije životne dobi nikako neće pristajati kratke haljinice koje previše otkrivaju.  Ne treba zaboraviti da i za mlađu kumu postoje neka pravila jer je vjenčanje ipak svečan događaj, koji u većini slučajeva uključuje i posjet crkvi pa je, neovisno o dobi, uvijek dobro sa sobom imati maramu kojom se mogu pokriti ramena i eventualni dekolte tijekom crkvenog obreda.

Kumi srednje ili starije životne dobi bolje će pristajati jednobojne haljine, dok se one mlađe mogu poigrati uzorcima, a svakako će jedan od najpogođenijih, posebno za proljetna i ljetna vjenčanja, biti onaj cvjetni.

Građa tijela

Neki modeli  haljina  i materijali ne djeluju nimalo laskavo na figuru tijela pa treba dobro razmisliti o eventualnom materijalu svoje haljine. Saten i svila pristajat će samo onima besprijekorne linije jer otkrivaju i najmanju nesavršenost. Ima li buduća vjenčana kuma problema s viškom kilograma, nipošto ne bi trebala posezati za takvim materijalima, nego će njezin puno bolji odabir biti haljine koje kombinraju til s nekim drugim materijalom . Til je vrlo zahvalan jer može u kombinaciji s nekim dodatnim materijalom prikriti eventualne nedostatke, a maštovitim preplitanjem može i vizualno povećati grudi.

Nakit i cipele

Haljina vjenčane kume trebala bi biti u središtu pozornosti, a nikako njezin upadljiv nakit.  Stilisti predlažu da haljina ima što više materijala, a što manje pripadajućeg nakita. Kao što je samo vjenčanje izuzetno svečan i poseban događaj, takav bi trebao biti i styling kume pa se tu svakako treba prisjetiti pravila Coco Chanel i imati na umu da je manje zapravo više.  Neka nakit bude jednostavan, u skladu s bojama haljine, cipela i torbice, a nikako napadan.  Također treba pripaziti i kako se kombinira nakit. Stilisti i ovdje predlažu da se kombinraju naušnice i narukvica ili pak ogrlica i prsten, a nipošto sve zajedno jer kumi zasigurno nije cilj izgledati nakićeno, već profinjeno i elegantno. 

Što se tiče cipela, nije nužno da one budu u istoj boji kao i torbica ili haljina. Štoviše, zanimljiv kontrast može postići još i bolji efekt. Dakako, treba imati na umu da će vjenčana svečanost zahtijevati puno plesa pa nema smisla odabrati previsoke pete koje jedva da dopuštaju mirno stajanje, a kamoli tek da se i pleše u njima. Ako pak ipak ne želite odustati od visokih potpetica za formalni dio vjenčanja, ponesite sa sobom još jedne cipele niže pete u kojima ćete moći komotno izdržati cijeli dan ili cijelu noć.

Šminka

Šminka vjenčane kume mora biti u skladu s haljinom, ali također i vrlo decentna. Predlažemo što prirodnije tonove, kako na očima, tako i na usnama. Također treba odabrati i što prirodnije rumenilo te puder koji neće zahtijevati popravljanje svakih pola sata jer to nipošto nije ono čime bi se kuma trebala baviti na vjenčanju.

Nadamo se da su svim budućim vjenčanim kumama ovi savjeti pomogli da sagledaju važnost svoje buduće uloge, ali i važnost reprezentativnosti slike koju vjenčana kuma šalje svojom pojavom. Treba upamititi da je nakon mladenke i mladenkine majke, vjenčana kuma najvažnija na vjenčanju, a zasigurno želi ostaviti snažan dojam elegancije, sofisticiranosti i mjere za ukus. Šljokice, dramatičnu šminku i frizuru, kao i upadljive krojeve haljina ipak treba ostaviti za neke druge prilike. 

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader