Kako izgleda dan vjenčanja?

Dugo ste se pripremali za ovaj dan i sada je napokon stigao – Vaš dan vjenčanja. Ovisno o tome kako ste planirali taj dan, ovisno o lokaciji, vremenu početka i odabranoj tradicionalnoj ili pak modernoj svadbi, vjenčanja će se međusobno razlikovati. Ipak, svaki dan vjenčanja ima neke zajedničke dijelove koje će proći svi mladenci. U nastavku Vam donosimo izgled tipičnog dana vjenčanja kronološkim redom.

Frizura i šminka mladenke

Dan vjenčanja obično nakon buđenja započinje odlaskom na frizuru i šminku. Kada shvatite da je dugoočekivani dan napokon stigao, vjerojatno ćete biti vrlo uzbuđeni i pod stresom, ali ne dopustite da to prevladava. Upravo je zato vrijeme šminkanja i izrade frizure vrijeme kada možete samo mirno sjediti i razmisliti o svemu što je tog dana pred Vama. Kako biste izbjegli dodatan stres, svakako odaberite vizažisticu i stilisticu za kosu jer ćete tog jutra biti preuzbuđeni da se sami našminkate. Nekoliko dana prije dogovorite kakve će točno biti šminka i frizura, a  većina salona u paketu dotjerivanaj mladenke nudi i probno šminkanje i probnu frizuru. To je najbolji način da znate što možete očekivati, a i znat ćete koliko je vremena potrebno izdvojiti za frizuru i šminku.

Odijevanje vjenčanice

Proces odijevanja nosi sa sobom podjednako uzbuđenja i za mladoženju i mladenku. Ipak, mladenka je o svojoj vjenčanici vjerojatno sanjala cijeli život i sada napokon dolazi dan kada će je moći odjenuti. Kao mladenka svakako pripazite na to da prvo obavite izradu frizure i šminkanje, a tek potom odjenite vjenčanicu, a nikako obrnutim redoslijedom da ne biste zaprljali vjenčanicu i priuštili si nepotreban stres.

U nekim je dijelovima Hrvatske odijevanje mladenke posebna tradicija, posebno u Slavoniji. Mladenku odijevaju njezine vršnjakinje, ali uvijek uz nazočnost starijih i već udanih žena. Ako se ne želite držati te tradicije, upoznajte s time svoje prijatelje i rodbinu, no osoba koja bi svakako trebala biti kraj Vas je vjenčana kuma. Mnoge se mladenke odlučuju na krinoline ili pak gornji dio vjenčanice u obliku korzeta, a za odijevanje nečeg takvog potrebne su barem dvije osobe pa imajte i to na umu.

Fotografiranje

Sve je više mladenaca koji odlučuju svoje vjenčane fotografije napraviti nekoliko dana prije samog vjenčanja, no ako nisu u mogućnosti izvesti to zbog, primjerice, lošeg vremena, nedostupnosti fotografa ili pak činjenice što je vjenčanica stigla tek dan prije obreda, to trebaju odraditi na sam dan vjenčanja.

Prije tog dana svakako dogovorite i najmanji detalj s fotografom, odaberite lokacije na kojima ćete se fotografirati, razmislite o rekvizitima, upitajte fotografa što planira napraviti u slučaju lošeg vremena i uvijek imajte plan B, za slučaj da nešto pođe po zlu.

Fotografiranje obično traje 1-2 sata, ovisno o udaljenosti odabrane lokacije i željama mladenaca. Kada planirate odlazak na šminku i frizuru, ne zaboravite ih rezervirati dovoljno rano kako bi ostalo vremena za fotografiranje.

Dolazak gostiju

Običaj dočekivanja gostiju različit je diljem Hrvatske. Na tradicionalnim svadbama posebno se okupljaju gosti mladoženje u njegovoj kući, a posebno gosti mladenke u njezinoj. Obično za dolazak gostiju treba pripremiti aperitive i poneki zalogaj, a catering nudi upravo tu opciju. Ako ste angažirali  catering za proslavu, upitajte ih o mogućnosti posluživanja hrane i prilikom dolaska gostiju, Dakako, to će biti kanapei i slični zalogaji koji se mogu jesti prstima.

Na tradicionalnim vjenčanjima mladoženjini se gosti nakon okupljanja u njegovom domu upućuju u mladenkinu kuću gdje slijedi tzv. kupovanje mladenke. U tom obredu veliku ulogu igraju upravo gosti. Međutim, sve se manje mladenaca odlučuje za takvE tradicionalne svadbe pa se nerijetko goste dočekuje na odabranoj lokaciji, restoranu, sali ili šatoru. Običaj, ali i bonton tada nalažu da se svakako pozdravi mladence i njihove roditelje,  mladencima se uruči poklon ako to nije ranije učinjeno, a obično je i nepisani dogovor da gosti stoje u redu i čekaju da pozdrave mladence. Uz to ih se časti aperitivom, a tek tada sjedaju na svoja mjesta.

Kako mnogi mladenci kombiniraju odlazak u restoran pa tek onda odlazak u crkvu ili matičaru i vraćanje u restoran, gostima se po dolasku treba ponuditi hrana u obliku malih zalogaja, suhih narezaka i slično, kako bi izdržali svadbeni obred koji slijedi.

Odlazak u crkvu ili kod matičara

Dok se neki parovi odlučuju u istom danu posjetiti i matičara i crkvu, neki odabiru dan-dva ranije vjenčanje kod matičara. Ako ste vi par koji je planirao oboje obaviti u jednom danu, svakako imajte na umu koliko će to vremena oduzeti, kako biste djelatnicima restorana i cateringu znali reći za kada treba organizirati večeru.

Nakon vjenčanja u crkvi ili kod matičra obično slijedi fotografiranje sa svim gostima pojedinačno i zajedno pa nemojte zaboraviti i na to.

Povratak u restoran

Gosti obično nakon obreda vjenčanja ulaze prvi u restoran, zauzimaju svoja mjesta, a tada tek stižu mladenci koje obično najavi bend i po prvi ih put predstavi kao bračni par. 

Prvi ples mladenca

Iako uzvanici plešu i prije posluživanja hrane, mladenci čekaju poseban trenutak u kojem će biti najavljen njihov prvi ples. Kada mladenci plešu, drugi nitko ne izlazi na podij, barem ne dok bend koji vodi vjenčanje ne pozove na podij roditelje mladenaca. Ako ste planirali posebnu koreografiju, upozorite bend da na prvu pjesmu plešete samo vi. Za prvi ples možet organizirati spuštanje balona, dim ili pak mjehuriće od sapunice koji će nadopuniti scenografiju.

U nekim je krajevima običaj da prije prvog plesa mladenaca, mladenka pleše sa svim ostalim gostima. Obično tada mladanka ili pak njezina kuma drži košaru u koju gosti stavljaju novčane priloge te na taj način „plaćaju“ ples s mladenkom.

Rezanje torte

Nakon prvog plesa i večere te zabave ostalih gostiju, obično već u kasnim večernjim satima slijedi rezanje torte. Odaberite tortu koja će biti u skladu s temom vjenčanja, a ako želite, uz jednu veću tortu koju ćete razrezati možete dodati i po jednu malu tortu na svaki stol. Rezanje torte obično podrazumijeva zajedničko rezanje od strane mladenaca i međusobno hranjenje prvim zalogajem.

Zabava do jutarnjih sati

Kada ste obavili sve tzv. protokole koje vjenčanje nosi u sebi, opustite se i uživajte u plesu, odličnoj hrani i piću, porazgovarajte kratko s gostima  i jednostavno se zabavite. To je Vaš dan!

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader