Kako odabrati vjenčanu kumu

Pripreme za vjenčanje jedan su od najljepših, ali i najstresnijih perioda budućih mladenaca. Osim odabira datuma vjenčanja, vjenčanice, odijela, restorana ili nekog drugog prostora,  cvijeća, glazbe, jelovnika i brojnih drugih sitnica, tu je i odluka o odabiru mladenkine vjenčane kume i mladoženjinog vjenčanog kuma.

Iako se na prvi pogled čini da je odabir vjenčane kume vrlo jednostavan, nekim budućim mladenkama i to predstavlja dodatan stres.

Naime, u nekim dijelovima Hrvatske postoje duboko ukorijenjeni običaji o odabiru vjenčanih kumova, a  tradicija biranja vjenčanih kumova potječe još iz rimskog doba. Zakon je tada tražio prisutnost čak deset svjedoka prilikom sklapanja braka kako bi odagnali loš utjecaj i zle duhove. Otuda dolazi i običaj odijevanja djevojaka djeveruša i kume u svečanu odjeću, vrlo sličnu onoj mladenkinoj.

Unekim je dijelovima Hrvatske izuzetno bitan postupak biranja vjenčane kume, a ponekad  nametnuti običaji čak i prkose mladenkinim željama. Ipak, to je najvažniji dan mladenaca, a ne njihovih uzvanika i rodbine pa imajte to na umu prilikom odabira kume.

Vjenčana kuma nije samo osoba koja će stajati pola sata kraj vas tijekom obreda, nego je to i osoba s kojom će vas kumstvo vezati cijeli život. To je također i osoba koja će s vama prolaziti sve pripreme oko vjenčanja, dignuti Vam raspoloženje kad ono možda padne i smiriti Vas kada Vas uhvati trema nekoliko dana prije samog vjenčanja. Ona će biti ta koja će morati uskočiti krene li na sam dan vjenčanja nešto po zlu.

Prije nego definitvno odaberete vjenčanu kumu, osobu koja će stajati tik do vas prilikom najposebnijeg trenutka u životu, razmislite o svojim željama, o osobama koje vas okružuju i imajte na umu naše savjete koje donosimo u nastavku.

Birajte srcem, a ne razumom

Kao što ste i budućeg supruga odabrali srcem, isto učinite i za odabir svoje vjenčane kume.  Neka vas ne zanose savjeti tzv. dobronamjernika ili pak pozamašni bankovni račun potencijalne vjenčane kume. Svoje ćete vjenčanje pamtiti i po ljudima koji su u tom posebnom trenutku bili s Vama, a ne po tome koliko ste manje ili više pozamašne poklone dobili. 

Zamislite da Vas i Vašeg partnera put navede na vjenčanje na nekom udaljenom tropskom otoku te da sa sobom smijete povesti samo dvije osobe – kuma i kumu. Dobro razmislite koga biste poveli i stvari će Vam se činiti mnogo jasnijima.

Prisjetite se vašeg prijateljstva

Prijateljstvo je jedna od najjačih ljudskih spona, no razmislite je li osoba koju želite odabrati bila uvijek tu za vas, u najboljim, ali i najgorim životnim situacijama koje su vas možda zadesile, je li  baš uvijek navijala za vas ili pak se iz prikrajka nadala da se spotaknete.

Mnoge buduće mladenke obično biraju  za vjenčane kume prijateljice koje poznaju čitav život, prisjećajući se još vrtičkih obećanja koje su dale jedna drugoj. Vremena su se ipak  promijenila, Vaše se prijateljstvo možda i raspalo, bliskost koja je nekada postojala više uopće ne osjećate, a sve je to možda dovelo i do želje za promjenom odabira vjenčane kume.

Vrlo je lako moguće da ste najpouzdaniju prijateljicu upoznali na fakultetu, na poslu ili pak na satu pilatesa. Nije važno koliko je dugo poznajete, nego vjerujete li joj. Čak i ako je u Vašem životu godinu-dvije, to je dovoljno vremena u kojem ste je mogli upoznati i otkriti druži li se s Vama zbog iskrene želje za prijateljstvom ili pak vlastite koristi.

Razmislite je li vas ikada iznevjerila ili pak ste joj se mogli obratiti i u pola noći bilo kakvim, pa čak i nebitnim pozivom. Ako je odgovor pozitivan, već ste bliže donošenju svoje odluke.

Ne padajte pod utjecaj okoline

U nekim je dijelovima Hrvatske običaj da sestra ili pak sestrična mora nužno biti i vjenčana kuma, a u nekim je predjelima nametnuto čak i da to mora biti kumova supruga, čak i ako je Vi tada vidite po prvi puta u životu.

21. stoljeće vrijeme je kada žena sama može birati što želi, a što ne želi i zato slušajte samo sebe. Ne želite li da Vam sestra ili pak sestrična ili bilo tko drugi nametnuti bude kuma, to i glasno recite. Objasnite rodbini i prijateljima  da je to Vaš dan i da samo Vi i Vaš partner donosite odluke.  Uzmite u obzir njihove osjećaje te im na lijep način objasnite svoju poziciju i svoje želje.

Razmislite o poziciji buduće kume

Kuma je osoba koja bi mladenku morala pratiti na svim aktivnostima koje prethode samom činu vjenčanja pa dobro razmislite može li se  osoba koju ste odabrali nositi s time. Primjerice, ako je Vaša draga prijateljica nedavno rodila, dobila novi posao ili pak ima ozbiljnije privatne probleme, jasno je da će joj to oduzimati svu pažnju pa će teško svoje obaveze uklopiti u biranje haljine, buketa, nakita i slično.

Također, kuma bi trebala održati zdravicu, sjediti kraj mladenke i zapravo biti osoba koja će nakon mladenke najviše biti u centru pažnje.

Dvoumite li se između dvije prijateljice, razmislite koja bi se bolje nosila s navedenim pritiskom.  Možda ćete shvatiti da će jednoj od Vaših frendica zapravo laknuti ne izaberete li je za kumu. 

Ne morate odabrati osobu kojoj ste Vi bili kuma

Upamtite da nikome ne dugujete kumstvo. Iako ste možda bili vjenčana kuma ponekoj prijateljici, to ne znači da baš nju morate odabrati za svoju vjenčanu kumu.  Vjenčanje je Vaš dan pa morate misliti o sebi i svojim osjećajima, a ne o potenicijalno povrijeđenim osobama koje će možda tek neki kraći period biti uvrijeđene jer ih niste odabrali za kumu.

 

Odaberite osobu kojoj beskompromisno vjerujete

 Ako ste uzeli u obzir sve naše savjete, no još se uvijek dvoumite između dvije osobe, razmislite koja Vam je sličnija i kojoj se možete obratiti s punim povjerenjem, Ponekad će kuma morati donositi odluke oko dekoracije ili iznenadnih peripetija tijekom obreda i kad mladenke nema na vidiku pa je vrlo važno da odaberete osobu za koju znate da će učiniti sve što je u njezinoj moći kako biste Vi i dalje mogli nesmetano uživati u svojem najvažnijem danu.

Nadamo se da smo Vam pomogli našim savjetima te da ste nakon ovoga barem jedan korak bliže odabiru svoje vjenčane kume.

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader