Kako organizirati savršeno vjenčanje

Organiziranje vjenčanja jedno je od najljepših i najuzbudljivijih, ali ponekad i najstresnijih razdoblja u životu budućih mladenaca. Velik je broj stvari na koje treba pripaziti da bi taj duogočekivani dan uistinu bio kao iz snova. Bilo da u mislima imate organizaciju manje ili veće svadbe, neke su im stvari zajedničke – obje zahtijevaju nabavu vjenčanice, pronalazak savršene lokacije, pozivnice, hranu, dekoraciju, fotografije i slično.

Kako biste mogli organizirati savršeno vjenčanje, najvažnije je da s time počnete na vrijeme i da u to uključite svoju osobnost. Nerijetko se dogodi da mladenci organiziraju svadbu na koju potroše desetke tisuća kuna, a svadba svejedno djeluje uštogljeno i nekako bezdušno, naizgled bez imalo uložene ljubavi. Vjerujte nam, gosti to itekako primjećuju.

Upravo Vam zato u nastavku donosimo savjete uz pomoć kojih ćete moći organizirati savršeno i kreativno vjenčanje koje će svima još dugo ostati u sjećanju.

Planirajte i zapisujte

Prije svega, nabavite planer jer će Vam biti od neprocjenjive pomoći tijekom svih predsvadbenih mjeseci. Na tržištu postoje planeri specijalizirani za vjenčanje, a mnogi od njih mogu se i besplatno preuzeti sa stranica koje nude tu opciju.

U njega zapisujte sve svoje ideje, kontakte cvjećara, frizera, glazbenika i svih koji će se uključiti u organiziranje Vašeg velikog dana.

Razmišljajte izvan okvira

Vjenčanje je jedan od naljepših životnih događaja pa se potrudite da date sve od sebe da to uistinu bude tako. Svom vjenčanju dodajte svoj personalni dodir. Razmislite o onome što biste htjeli vidjeti na svojoj svadbi, a ako Vam, primjerice, običaji ne predstavljaju zadovoljstvo, jednostavno ih preskočite i sve prilagodite sebi.

Nebrojene su mogućnosti planiranja kreativne svadbe, a najčešće se kriju u detaljima koji čine razliku. Inspirirajte se internetom, svojim okruženjem, svojim hobijima. Neka vjenčanje uistinu predstavlja vas kao par.

Vjenčanica

Kako biste nabavili savršenu vjenčanicu, nije potrebno posegnuti za skupim dizajnerskim imenima. Često se prava blaga kriju u vintage dućanima ili pak u posudionicama vjenčanica. Uistinu nije važno koliko ćete platiti vjenčanicu, nego je najbitnije kako se u njoj osjećate. Kad naiđete na pravu vjenčanicu, to ćete jednostavno osjetiti. Dakako, osigurajte se i potražite je na vrijeme, barem 1-2 mjeseca prije vjenčanja da biste izbjegli dodatni stres.

Odabir lokacije

Savršena lokacija možda se krije na prostorima kojih se ne biste ni sjetili na prvu. Možda je to nečije imanje u blizini Vašeg mjesta, prostrana livada kraj šume na kojoj možete postaviti šator ili pak restoran na vrhu nebodera. Imajte na umu da je najam razvikanog restorana ili pak hotela potrebno rezervirati i do godinu dana unaprijed, pa čak i više. Ako planirate vjenčanje u restoranu ili sali nekog hotela, nemojte se šokirati kada Vam kažu prvi dostupan datum. No izvan sezone se oslobađaju mjesta, a i cijene najma su niže pa razmislite o zimskom ili jesenskom vjenčanju.

Raspored sjedenja

Ako ste se odlučili za manje okrugle stolove, što je sve češći slučaj u praksi, nemojte zaboraviti da morate napraviti i raspored sjedenja kako bi sve savršeno funkcioniralo. Pripazite da za iste stolove ne postavite baku od 70 godina i rođake tinejdžere jer se zasigurno neće dobro zabavljati.  Ako znate za moguće nesuglasice među gostima, nemojte ih postaviti za isti stol. Da bi gosti znali gdje moraju sjesti, na ulazu u salu, restoran ili šator postavite ploču sa skicom stolova i imena uz svaki stol te stolove označite brojkama.

Jelovnik

Budimo realni, gosti na vjenčanju očekuju kvalitetnu i izvrsnu hranu. Razgovarajte s osobljem restorana o tome kuhaju li za svadbu njihovi zaposlenici ili pak vanjski catering. Dogovorite s njima kakvu hranu želite. Nije nužno da pristanete na već ponuđene jelovnike. Odaberite kuhinju koju volite i Vi i Vaš partner, začinite je okusima djetinjstva i uspomenama, a dobra ideja je i da razmislite o mogućnosti a la carte. Tako bi gosti mogli birati između primjerice 3 ponuđena menija, a menije možete tiskati i uokviriti ih u okvr za fotografiju te ih postaviti u središte svakog stola. Ako organizirate ljetno vjenčanje, zbog visokih temperatura dobro razmislite o slasticama koje ćete ponuditi. Izbjegavajte teške kreme s jajima te se radije odlučite za lagane varijante kolača i voćnih salata koje možete poslužiti u malim čašicama.   Što se tiče svadbene torte, posljednjih je godina sve popularnije imati više manjih torta umjesto jedne velike, posebno ako ste se odlučili za odvojene okrugle stolove.

Dekoracija

Dekoracija je, nakon hrane, zasigurno najbolji način po kojem će Vaša svadba biti upamćena kao savršena. Mogućnosti dekoriranja prostora uistinu su neograničene. Ovisno o godišnjem dobu, prostor možete dekorirati sezonskim cvijećem, češerima, grančicama, šarenim lišćem, a vrlo važnu ulogu u svemu imat će i osvjetljenje. Izbjegavajte korištenje velikih stropnih žarulja i radije pokušajte osigurati brojne svijećice, lanterne i razne lampice jer ćete na taj način stvoriti romantičnu atmosferu, kako i priliči vjenčanju.

Prostor možete dodatno ukrasiti fotografijama vas kao para, fotografijama s vaših putovanja, druženja i svega što ste prošli u vezi. Jedna zgodna ideja je da postavite i fotografije s vjenčanja svih svojih predaka, a posebno će efektno izgledati zakačene na drvo ili neki drugi drveni predložak.

Još i prije nego što gosti stignu do mjesta održavanja vjenčanja, možete ih usmjeriti i steći njihove simpatije postavljanjem drvenih putokaza s natpisom „Vjenčanje“ u blizini odabrane lokacije.

Fotografije

Fotografije s vjenčanja zasigurno ćete pregledavati na stotine puta pa se pobrinite da one uistinu budu sjajne. Raspitajte se o vjenčanim fotografima ili pak čak i amaterima kojima fotografija odlično ide, a svakako prije konačne odluke zatražite pregled njihovog portfolia. Ipak fotografija govori više od tisuću riječi.

Tijekom fotografiranja poigrajte se rekvizitima. Koristite veo u poigravanju vjetrom, unesite prazne drvene okvire za slike kao dio scenografije, a za goste možete spremiti kutak za fotografiranje koji će se tematski nadovezivati na svadbu. Također možete gostima na stolove postaviti polaroid fotoaparate, koji su trenutno opet postali aktualni, a mogu se naći po cijeni od 400-500 kuna ili pak jednokratne fotoaparate. Na taj ćete način dobiti zanimljive fotografije koje službeni fotograf možda neće moći uloviti.

Neka fotografije uistinu govore priču o vama kao paru i vašoj ljubavi. Personalizirajte ih mjestima i stvarima koje volite.

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader