Kako uštedjeti u organizaciji vjenčanja

Vjenčanje vam je kao mladencima zasigunro jedan od najljepših dana u životu, no to je tek početak vašeg novog zajedničkog puta. Upravo zato ne bi trebalo sve novce uložiti u svadbu, posebno ako si je sami plaćate.

Postoje brojni načini na koje možete uštedjeti, a važno je samo sve dobro promisliti i posložiti si prioritete. U nastavku donosimo savjete kako uštedjeti u organizaciji vjenčanja.

Budžet

Prije svega, odredite budžet. Jasno je da ćete na kraju vjerojatno platiti nešto više od planiranog, ali dobro je ako je to samo 2-3 tisuće kuna više, a ne 10 tisuća. Budite svjesni koikim novcem raspolažete. Iako ćete vjerojatno od gostiju dobiti novac kao poklon, a mnoge se usluge moraju platiti tek nakon same svadbe, nemojte se pouzdati samo u to. Zasigurno ne želite novi život započeti dugovima.  Porazgovarajte kao budući bračni par, odredite budžet i posložite svoje prioritete.

Vjenčanica

Vjenčanica je već jedna od prvih stvari na kojima možete uštedjeti. Umjesto kupnje dizajnerske vjenčanice, odlučite se za najam u nekom salonu. Neka „no name“ vjenčanica može izgledati jednako lijepo  kao i ona dizajnerska. Ako niste za klasičnu vjenčanicu, nego biste neku haljinu pastelnih tonova koju kasnije možete preurediti i nositi kao običnu haljinu, razmislite o tome da vam je zašije lokalna krojačica, naravno, osoba od povjerenja. Manji gradovi skrivaju uistinu prave talente. Ako Vam je možda neka krojačica zašila haljinu za maturalnu večer kojom ste bili jako zadovoljni, pokušajte je opet kontaktirati.  Odlučite li se pak za najam, uštedjet ćete čak 3-4 tisuće kuna ako pristanete na haljinu koja je već nošena. Ne brinite, gosti neće primijetiti razliku, a ionako je najvažnije kako Vam stoji i kako se Vi osjećate u određenoj vjenčanici, bila ona potpuno nova i rađena za Vas ili pak već nekoliko puta nošena.

 

Lokacija  i vrijeme

Odabirom lokacije također se može osjetno uštedjeti. Kada odlučujete o odabiru restorana u kojem ćete upriličiti svoju svadbenu svečanost, uzmite u obzir i sve moguće troškove koji bi se kasnije mogli nenadano pojaviti. Porazgovarajte sa osobom koja je zadužena za organizaciju vjenčanja u određenom restoranu, raspitajte se trebate li platiti večeru za goste koji se možda na kraju neće ni pojaviti, plaća li se dodatan najam prostora nakon ponoći, kolika je razlika između odabira četvrtastih ili pak pojedinačnih okruglih stolova, ulazi li dekoracija u cijenu najma i slično.

Također nije svejedno organizrate li  vjenčanje u subotu ili pak neki drugi dan u tjednu. Dakako, subotom može najviše gostiju pristići na slavlje, no drugih dana u tjednu, primjerice u petak ili pak četvrtak, cijene najma su puno niže. Isto vrijedi i za najam prostora izvan sezone. Vrhunac sezone vjenčanja je tijekom proljeća i ljeta jer tada ljudi žele izvući maksimim od vremena i prirode koja ih okružuje, no najam prostora tijekom jeseni ili zime donijet će Vam uštedu od čak nekoliko  tisuća kuna.

Hrana

Najveći dio novca na vjenčanju odlazi upravo na spomenuto plaćanje najma lokacije i hranu, no i tu se može uštedjeti. Prije svega, raspitajte se u restoranu ili hotelu je li u ponudu uključena njihova hrana ili pak se plaća vanjski catering, Dakako, vanjski catering će biti skuplji. Dogovorite se da ćete donijeti vlastite kolače i voće za goste, a u njihovu pripremu možete uključiti svoju obitelj i prijatelje. Ako pak poznajete neku od danas aktualnih food blogerica, razmislite da angažirate upravo nju ili pak nekoga za koga znate da gaji ljubav prema kolačima. Naplatit će vam daleko manje nego profesionalne slatičarnice, a okus zasigurno neće biti lošiji.

Osim toga, birajte jednostavnija jela. Neovisno o tome opskrbljuje li vas hranom sam restoran ili pak vanjski catering, zasigurno u ponudi imaju nekoliko predloženih menija od kojih je jedan uvijek jeftiniji. Možda se na prvi pogled ušreda od 20 kn po gostu ne čini puno, no imate li na svadbi sto gostiju već dolazimo do uštede od 2000 kn.

Dekoracija

Dekoracija je dio organizacije vjenčanja na kojem možete najviše uštedjeti, posebno ako se umjesto angažiranja cvjećara i drugih profesionalaca uhvatite sami posla.  Internet je nepresušni izvor nadahnuća pa prije nego što prionete na posao, svakako ideje potražite upravo na internetu.

Kada odlučite koja će Vam biti tema vjenčanja te koja će boja prevladavati, sve će ostalo ići puno lakše.  Najbolji je savjet da koristite sezonsko cvijeće  i sve ono što u tome trenutku možet nači u prirodi. Primjerice, za proljetnu dekoraciju stolova koristiti proljetno cvijeće – jorgovane, đurđice, tuplipane, ljubičice, narcise i slično. Tijekom ljeta posegnite za ružama, suncokretima, dalijama i božurima, dok će Vas ran jesen nagraditi crvenim ružama, kestenima i žirevima te šarenim lišćem koje također možete ukomponirati u svadbeni buket, a ne samo kao dio dekoracije.

Jedna od vrlo jeftinih, a efikasnih dekoracija su svijeće. Sto komada lučica u našim se dućanima može pronaći već za 25 kuna, a vrlo će efektno izgledati u staklenim prozirnim vazama  i zdjelama ispunjenima vodom. 

Pozivnice i zahvalnice

Umjesto plaćanja tiskanja pozivnica i zahvalnica, prionite sami na njihovu izradu. Današnji računačni programi i mogućnosti printera nude Vam uistinu sjajnu priliku za veliku uštedu. Osim klasične zahvalnice, gostima također možete dati i male poklone kao dio paketa zahvale. Neka se tematski nadovezuju na vjenčanje, a neke od ideja su poklanjanje kombinacije crne i bijele čokolade u obliku srca, bookmarkera u obliku pahuljica u slučaju zimskog vjenčanja, sapunčića u obliku  morskih školjki ako ste imali vjenčanje kraj mora, malih lanterni ispunjenih odabranim poklončićem i slično.

Glazba

Iako je u zadnje vrijeme postao trend anagažiranje neke od tzv.estradnih zvijezda, posebno u metropoli, nema razloga zašto i na glazbi ne biste uštedjeli. Raspitajte se o bendovima koji su tek u svome začetku. Naplatit će neusporedivo manje, a zasigurno neće biti manje kvaltetni. Dakako, kako biste bili sigurni u njihov rad, zamolite ih za CD ili pak neke demo snimke.

Fotografije

Izrada profesionalnih fotografija, snimanja vjenčanja te knjige s otisnutim fotografijama penje se na cijenu do otprilike 10 tisuća kuna. Da biste izbjegli te troškove, raspitajte se o mladim fotografima koji su jednako dobri u svome poslu, ali će Vam naplatiti daleko manje. Zamolite za njihov portfolio, a uvijek je po tom pitanju dobro slušati i preporuke prijatelja koji su se već vjenčali.

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader