Raspored sjedenja gostiju na svadbi

Nakon što ste odlučili hoćete li imati malo ili veliko vjenčanje, gostima uručili pozivnice, a svadba je sve bliže, vrijeme je da obratite pozornost na izradu rasporeda sjedenja gostiju na svadbi. Raspored sjedenja važno je izraditi zbog, prije svega, praktičnih razloga. Naime, tako će svaki uzvanik na svadbi imati svoje mjesto te će se izbjeći gužva i borba oko boljih stolova. Dakako, izradi rasporeda sjedenja pristupite tek nakon što su vam gosti potvrdili svoj dolazak na vjenčanje.

Kako biste što uspješnije riješili ovaj zadatak i prekrižili ga s „check liste“, u nastavku donosimo nekoliko savjeta o tome što sve morate imati na umu prilikom izrade rasporeda sjedenja gostiju na svadbi.

Odaberite okrugle ili četvrtaste stolove

Gotovo svaka svadbena sala ili restoran ponudit će vam da birate između okruglih i četvrtastih stolova. Uobičajeni su duži, četvrtasti stolovi za koje može stati veći broj gostiju, no okrugli daju dojam profinjenosti i elegancije, ali oni će također cijenom biti nešto viši. Tek nakon što ste odabrali opciju oblika stola, krenite u daljnja planiranja rasporeda sjedenja gostiju.

Stol za mladence

Najuočljiviji stol na svakoj svadbi svakako je onaj za mladence. Sve će oči biti uprte u njega pa od njega treba i krenuti kada se razmišlja o rasporedu sjedenja. Prije svega trebate dobro promotriti prostor u kojem planirate svadbu jer arhitektura ponekad nalaže raspored stolova. Iako većina svadbenih sala i restorana ima već neki svoj ustaljeni raspored koji će vam sigurno ponuditi, ne lišite se iznijeti svoje ideje kako bi sve bilo onako kako vama najviše odgovara.

Stol za mladence trebao bi biti smješten na najuočljivijem mjestu u prostoriji, bilo da je riječ o sredini prostorije ili pak izdvojenom većem stolu uz zid, no u svakom slučaju svi se ostali stolovi moraju slagati prema njemu.

Stol za kumove i roditelje

Što se tiče najvažnijih gostiju, vjenčanih kumova i roditelja mladenaca, oni moraju biti smješteni tik uz mladence. Dvije najčešće opcije su da sjede za istim stolom kao mladenci ili pak odmah uz stol do njihovog. Odluka je na vama.

Uzmite u obzir dob gostiju

Prilikom grupiranja gostiju za određene stolove, ne zaboravite uzeti u obzir i njihovu dob. Planirate li na svadbi imati i djecu uzvanika, za njih svakako pripremite poseban stol. Goste sličnih godina posjednite zajedno, neovisno o tome jesu li oni  uzvanici mladenke ili mladoženje. Obitelji s malom djecom svakako odvojite što dalje od zvučnika, a starijim ljudima osigurajte što lakši pristup toaletu i izlaznim vratima.

Ne odvajajte parove, ne spajajte rastavljene

Ako ste pozvali na svadbu mnogo ljubavnih i bračnih parova, podrazumijeva se da oni trebaju sjediti zajedno. Međutim, ako ste pozvali i bivše partnere, njih nikako ne postavljajte za isti stol jer bi to moglo stvoriti napetost među njima, a time i napetu atmosferu na cijelom svadbenom slavlju.

Dakako, nemojte zaboraviti i na one koji su na vjenčanje došli sami. Po nekoliko njih grupirajte s bračnim parovima ili pak posebno za jedan stol.

Ne zaboravite stol za glazbenike, fotografa i snimatelja

Baš kao i svi ostali gosti, tako će i glazbenici, snimatelji i fotografi trebati predah, a time i poseban stol za kojim će moći jesti i piti.  Sve njih smjestite zajedno za jedan stol koji će biti blizu pozornice i podija.

Mjesto za podij

Za koji ste se god oblik stolova odlučili, važno je da u sredini prostorije ostavite dovoljno prostora za plesni podij. Pripazite da svi stolovi budu pozicionirani tako da imaju dobar pogled na podij i lagani pristup.

Stolove označite brojevima, a na ulaz postavite raspored sjedenja

Kako bi se svi gosti lakše snašli i pronašli svoje mjesto, na stolove smjestite brojeve. Možete ih isprintati i smjestiti u elegantne  okvire za fotografije koji se mogu nadovezivati na temu vjenčanja  i odlično pristajati uz ostalu dekoraciju. Primjerice, planirate li jesensko vjenčanje, brojevi na stolovima mogu biti ukrašeni raznolikim lišćem ili pak čak ispisani na ukrasnim bundevama. Za zimsko vjenčanje kao inspiracija vam mogu poslužiti pahuljice kojima ćete ukrasiti brojeve, dok ljetno ili proljetno vjenčanje mogu u sebi sadržavati cvjetne dekoracije u skladu s otisnutim brojem.

Ono što obavezno ide uz brojeve na stolovima jest raspored sjedenja pri ulaznim vratima u salu, šator, restoran ili neki drugi prostor.. To je prilika da pokažete svoju kreativnost pa čak možete izraditi i male makete stolova i stolica pa na stolice ispisati imena gostiju. Plan rasporeda sjedenja se također tematski može nastavljati na temu vjenčanja pa ako ste se, primjerice, odlučili za vintage vjenčanje, izradite maketu s vintage stolicama. Za proljetno ili pak ljetno vjenčanje plan rasporeda sjedenja možete izraditi čak i od latica cvijeća

Druga, jednostavnija opcija jest da na stol pri ulazu postavite kartice s imenima svih gostiju (svakog posebno) i broja stola pa da gosti  sami pronađu svoje mjesto. Pritom imajte na umu da to bude pisano što jednostavnijim i čitljivijim fontom.

Uz plan rasporeda sjedenja možete postaviti i knjigu gostiju u koju će biti zapisane želje i dojmovi gostiju. Zanimljiva ideja je da postavite šarene papiriće na koje gosti prilikom otkrivanja rasporeda sjedenja mogu zapisati svoje misli i želje upućene vama te ih postaviti u veliku staklenku. Osim što će efektno izgledati, nakon vjenčanja možete uvijek iznova čitati poruke i shvatiti koliko vaša sreća znači vašim najbližima.

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader