Što pokloniti mladencima?

Poziv na vjenčanje bilo kojem paru podrazumijeva da se tamo ne možete pojaviti bez poklona. Mnogi se gosti ipak bore s idejama što im pokloniti, a odluka nije nimalno jednostavna. Dok su se u prošlosti poklanjali uglavnom uporabni predmeti pa se nerijetko znalo desiti da naše mame još i danas točno znaju tko im je poklonio koju deku ili pak plahtu, danas se ipak više daruje novac. Međutim, kada se u obzir uzmu troškovi kupnje odjeće (a poznato je da uglavnom svi nabavljaju nove haljine posebno za pirove), troškovi dolaska na vjenčanje, posebno ako je ono u drugom gradu ili čak drugoj državi, računica je već poprilično vrtoglava pa se većini gostiju nije lako odlučiti za poklon koji će darovati maldencima.

Upravo zato u nastavku donosimo prijedloge poklona u skladu s najrazličitijim budžetima i osobinama mladenaca.

Novac

Ankete na hrvatskim forumima pokazale su da bi čak 70% budućih mladenaca odabralo novac kao poklon koji žele za svoje vjenčanje. Razlozi za to su mnogobrojni. Prije svega, tu su troškovi vjenčanja. Malo je onih sretnika kojima roditelji plaćaju svadbu ili pak onih koji su sami uštedjeli preko 50 tisuća kuna, koliko je obično u prosjeku potrebno za svadbu srednje veličine ako se ona održava u restoranu ili hotelu. Većina troškova vezanih uz svadbu obično se plaća nakon same svadbe i upravo zato većina mladenaca računa na novac. Nerijetko se od njih može čuti i to da planiraju svadbu iako nemaju dovoljno novca jer su uvjereni da će ga dobiti od svojih gostiju.  

Mladenci također odabiru novac jer im je on potreban za budućnost. Mnogi od njih još su uvijek podstanari ili pak žive u dijeljenom kućanstvu s roditeljima, a zasigurno je svima želja da budu samostalni i u potpunosti na svome. Novac koji dobiju od vjenčanja može biti dobar polog za stan. Dobiveni novac također se može iskoristiti za kupnju automobila ili pak opremanje doma, posebno skupih kuhinja.

Ako ste se odlučili na darivanje novca, zasigurno se pitate koliko je potrebno. Obično je praksa u Hrvatskoj da gosti svojim darom „pokriju stolicu“, odnosno iznos koji se u restoranu plaća po gostu, a to se kreće od 250 kuna pa sve do 700 kn u luksuznijim hotelima.  Ako na svadbu ide više članova Vaše obitelji, tada bi taj novac morao pokriti troškove za sve vas.  Nekako je nepisano pravilo da u Hrvatskoj, posebno u Slavoniji ili pak okolici Zagreba, nećete ići na svadbu s manje od 100 eura.

Naravno, mnogima je to nedostižno i već im sam poziv na vjenčanje stvara probleme i nelagodu. Srećom, mladenci nisu svii isti pa će neki više cijeniti uporabne predmete ili bilo koju uspomenu koju ćete im darovati.

 

Putovanja

Ako Vam se darivanje novca čini neosobnim i mladencima biste htjeli pokloniti nešto čega će se sjećati cijeli život, poklonite im putovanje. Nakon stresnih priprema oko vjenčanja odmor će im doći kao naručen, a mnogi si mladenci ne mogu sami priuštiti putovanje, posebno ako su već unaprijed planirali dobiveni novac uložiti u stan ili auto. Dakako, ne morate se istrošiti i dati tisuće kuna za nečije putovanje. Iskoristite sve popularnije web-stranice za grupnu kupovinu pa već za 300 kuna mladencima možete priuštiti vikend na moru ili kratko putovanje izvan Hrvatske. Samo pripazite na rokove iskoristivosti kupona. Neki se moraju iskoristiti u roku 2-3 tjedna, a nekima je rok valjanosti čak po 3-4 mjeseca. Vrlo se često po tristotinjak kuna nude kratki odmori u Gorskom kotaru, termama ili pak obližnjim metropolama kao što su Ljubljana, Budimpešta i Sarajevo. Mladenci će zasigurno biti oduševljeni, a vi ćete lakše skupiti tih 300 kuna nego da im date 1000 kuna u gotovini.

Uporabni predmeti

Desetljećima je bila praksa mladencima darovati kućanske uređaje kao što su perilice, mikseri,tosteri i slično. Ako razmišljate o takvome poklonu, dobro se raspitajte kod mladenaca o njihovim planovima. Naime, mnogi će od njih još godinama morati živjeti kod njegovih ili njezinih roditelja, čak bez mogućnosti za proširenjem kuće. Ako Vam je poznato da su mladenci kojima idete na svadbu u takvoj situaciji, izbjegavajte kućanske aparate. Naime, kućanstvo je već zasigurno opremljeno perilicom i drugim aparatima pa će Vaši samo skupljati prašinu i vlagu te se vjerojatno i pokvariti dok se mladenci ne presele u svoj dom. Radije birajte nešto što mogu koristiti odmah. Primjerice, dobra ideja je poklanjanje fotoaparata. Sada na tržištu postoje uistinu brojni digitalni fotoaparati, a ako znate da su mladenci skloni retro stvarima, poklonite im neki od sada ponovno aktualnih fotoaparata s instantnim ispisom fotografija koji se mogu kupiti već po 500 kuna.

Perosnalizirani pokloni

Ako nemate novca za skupe poklone ili pak ne možete pokloniti novac, odlična ideja je poklanjanje personaliziranih poklona kojima će se mladenci zasigurno oduševiti. Na internetu se mogu naći mnogi kreativci koji u prosjeku za 20-30 dolara izrađuju takve stvari, a kreativaca je puna i Hrvatska.Oni također izrađuju svoje unikatne predmete po 100-300 kuna. Jedan od najromantičnijih poklona koji im možete pokloniti za tu cijenu je personalizirani print na kojem se nalazi drvo s dvije zaljubljene ptice, a na kori drveća ostisnut je datum vjenčanja i inicijali mladenaca. Može se birati između mnoštva boja i uzoraka pa ako znate kako izgleda dom mladenaca i koje boje preferiraju, print može biti upravo u tim bojama. Također im možete pokloniti printeve hrvatskih akademskih umjetnika koji ih izađuju po narudžbi pa možete odabrati omiljeni grad mladenaca, grad u kojem su se upoznali i slično. Kad spominjemo gradove, mladenci možda nisu iz istog kraja, ali su se u jednom od njih ili pak čak nekom trećem odlučili skrasiti. Isprintajte sami ili pak naručite zemljopisne karte njihovih gradova,  oblikujte ih u srca, zalijepite na bijelu podlogu i umetnite u bijeli drveni okvir. Bijeli drveni okvir izgledat će skupocjeno, a i vrlo lako se može uklopiti u svaki prostor.

 

Ideje za poklanjanje mladencima uistinu su brojne, samo je važno da uzmete u obzir njihove osobnosti. Novac, dakako, zahtijeva najmanje razmišljanja, no ako niste u mogućnosti dati novac, ne brinite. Dajte oduška svojoj kreativnosti ili pak potražite savjete kod kreativaca koje poznajete. Mladenci zasigurno neće biti razočarani.

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader