Što odjenuti na vjenčanje?

Nakon početnog oduševljenja što ste pozvani na prijateljičino vjenčanje ili pak vjenčanje nekoga iz svoje obitelji, vjerojatno ćete početi razmišljati o tome što ćete odjenuti i naći se pred brojnim dilemama.  Vjenačnje je posebna, svečana prilika na kojoj mladenci slave svoju ljubav pa i sve oko njih mora biti u takvom tonu. Odjeća, šminka i frizura moraju biti primjerene svečanom činu, a postoje i neka nepisana univerzalna pravila kojih bi se trebalo držati, neovisno o tome na kakvo vjenčanje idete.  Ipak je vjenčanje svojevrsan slijed običaja i tradicije pa svaki gost, a posebno vjenčani kumovi i roditelji mladenaca, moraju biti u skladu s time.

U nastavku donosimo savjete o tome na što morate skrenuti pažnju prilikom odabira odjeće, šminke i frizure za vjenčanja.

Nepisano je pravilo da se na vjenčanje ne dolazi u bijelim bojama pa čak ni nijansama koje su joj nalik. Te su boje rezervirane samo za mladenku, a vjerojatno nipošto ne želite da Vas drugi gosti percipiraju kao onu koja je htjela zasjeniti mladenku pa se pojavila u bijeloj haljini. U današnje vrijeme mladenke se više ne odlučuju samo za bijelu vjenčanicu, nego za čitavu paletu od bijele pa sve do puderaste i bež boje, stoga su i takve boje nepoželjne. Dakako, to ne znači da ne možete imati torbicu, cipele ili nakit u tim tonovima, ali haljina ili drugi odjevni predmet za koji se odlučite ipak ne bi trebao biti u tim bojama. Izbjegavanjem navedenih boja pokazat ćete poštovanje prema mladenki, a na kraju krajeva to je njezin dan, a ne Vaš.

To pravilo vrijedi za vjenčanja u svim godišnjim dobima i okolnostima, no zato se druge odjevne kombinacije mogu uskladiti s konkretnim vjenčanjem na koje ste pozvani.

Iako mnogi zaziru od zimskih vjenčanja, za što nema potrebe jer zimska vjenčanja imaju neku posebnu čaroliju u sebi, ipak postoji mogućnost da ćete biti pozvani na jedno takvo vjenčanje. Jasno je da tada nećete odjenuti lagane lepršave haljine s cvjetnim uzorcima ni sandale otvorenih prstiju. Odlučite se za deblje i svečanije materijale poput brokata ili baršuna. Na tržištu se može naći uistinu prekrasnih haljina od navedenih materijala, a ako se vjenčanje održava u predblagdansko vrijeme, dozvoljene su Vam čak i šljokice te poigravanje make-upom, što nije praksa za vjenčanja u svim ostalim godišnjim dobima.

Proljetno ili pak ljetno vjenčanje nalaže i drugačiji pristup odabiru odjevne kombinacije. To je vrijeme kada možete birati laganije materijale, kratke i lepršave haljine. Ipak, pripazite da se ne odlučite za prekratke. Imajte poštovanja prema mladencima i svim ostalim uzvanicima. Svadba nije prilika u kojoj ćete pokazivati svoje noge u izrazito kratkim suknjama ili haljinama.  Ne zaboravite da će cijelo vjenčanje zabilježiti i fotografi, a zasigurno ne želite da Vas i nakon nekoliko godina ostali pamte kao gošću koja je pretjerala u svom odabiru toalete.

Ako ste pozvani na ljetna vjenčanja ili pak ona u kasno proljeće ili ranu jesen, moguće je da će se svadba organizirati na otvorenom prostoru. Raspitajte se kod mladenaca jer lokacija također uvjetuje i Vaš odabir toalete, a posebno cipela.

Održava li se vjenčanje na plaži, neposredno uz more, izbjegavajte visoke potpetice, a isto vrijedi i za proslavu organiziranu na zelenoj površini. Umjesto za visokim potpeticama, radije posegnite za platformama  jer na taj način nećete propadati u pijesak ili travu.  Vjenčanja uz more obično su opuštenija pa i Vaša toaleta može biti takva. Cvjetni uzorci ili pak printevi odlično će se uklopiti u tu priču.

Neovisno o tome jesu li vjenčanja organizirana na otvorenom ili pak u zatvorenom prostoru, uvijek se treba držati decentnosti i ženstvenosti. Pripazite na to posebno tijekom obreda u crkvi ili kod matičara. Ako imate haljinu golih ramena, svakako sa sobom ponesite pašminu ili maramu kojom se možete prekriti da biste izbjegli neugodne poglede i moguće negodovanje svećenika, a posebno pripazite na to ako ste vjenčana kuma. 

Danas se mnogi mladenci odlučuju za manja i nefromalnija vjenčanja pa čak biraju i radne dane za svoj čin. Ako ste pozvani na takvo neformalno vjenčanje na kojem nakon ceremonije slijedi samo ručak ili pak večera, pripazite da se odjenete u skladu s tim. To nije prilika za duge večernje haljine, nego koktel haljine dužine do koljena ili pak čak hlače. Pritom pripazite da se na svadbi nikako ne pojavite u trapericama,, nego birajte svečane materijale. Posljednjih su sezona vrlo popularni kombinezoni pa se možete odlučiti za varijantu svečanog kombinezona (dakako, s dugim nogavicama). Ujedno ćete time smanjiti svoje dileme oko gornjeg dijela odjeće, a odavat ćete profinjen, ali ne i preelegantan dojam.

Iako mnogi ne vole vidjeti crnu boju na vjenčanjima, nema razloga zašto se ne biste odlučili za crni kombinezon, crne hlače ili pak crnu haljinu. Dakako, ukrasite je nakitom, a i odaberite one lepršavije kako biste izbjegli poslovni look.

Što se tiče make-upa, svakako je poželjno držati se prirodnih tonova ili se odlučiti za uvijek efektni smokey eyes ili pak crveni ruž. Oni će podići svaku odjevnu kombinaciju, a i njihovo je nošenje već ustaljena praksa. Plava sjenila, šljokice i napadna rumenila ostavite za neke druge prilike. 

Frizura neka također bude što jednostavnija. Odlučite se za elegantnu pundžu, lepršave valove, ravnu raspuštenu kosu ili pak visoko podignuti rep. Ukrase u kosi prepustite mladenki.

Na vjenčanje najvjerojatnije nećete ići sami. Ako idete sa svojim partnerom, pripazite da i on slijedi određena pravila. Godinama je nepisano pravilo bilo da samo mladoženja  nosi crno odijelo ili smoking, no ta su vremena iza nas. Jasno je da se muški uzvanici u većini slučajeva neće nikako odlučiti za smoking, no crno odijelo nije zabranjeno. Prednost je ta što kao gosti ne moraju nositi kravatu ili leptir-mašnu, već mogu izgledati jednako elegantno i samo s odijelom i košuljom. Svakako pripazite da se Vaš partner na vjenčanju ne pojavi u plavim ili čak ispranim trapericama. Time se pokazuje nepoštovanje svečanoj prilici na koju ste pozvani. Jedina moguća varijanta traperica su one potpuno crne.

Ono što još vrijedi napomenuti jesr da je dobro modno se uskladiti s partnerom s kojim idete na vjenčanje. Izgledat ćete skladnije, a time će  i zabilježene fotografije biti ljepše i zanimljivije.

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader