Što nakon zaruka?

Zaručili ste se? Čestitamo! Nakon što Vam je partner postavio sudbonosno pitanje ili pak ste zajednički odlučili da je vrijeme za ulazak u brak, postavlja se pitanje što slijedi dalje. Vrijeme zaruka jedno je od najromantičnijih razdoblja u životu svake buduće mladenke, a uz to je popraćeno i brojnim pitanjima okoline, ali i popisom obaveza koje se trebaju obaviti prije samog vjenčanja. Da biste se u tome što lakše i što bolje snašli, u nastavku Vam donosimo savjete koji će Vas usmjeriti i omogućiti Vam da što više uživate u svom novom statusu.

Gotovo je pa i nepisano pravilo da se nakon zaruka o tome prvo obavještavaju roditelji i najbliži prijatelji, a potom i svi ostali do kojih Vam je stalo. Dakako, uz to će zasigurno biti i pregršt pitanja od nasumičnih ljudi kada vide prsten na Vašoj ruci. Neki parovi odlučuju se za organiziranje zabave povodom zaruka pa ako razmišljate o tome, evo na što morate pripaziti.  Ta zabava nije Vaše vjenčanje pa se nema smisla pretjerano uzrujavati oko nje. Ovisno o Vašem stilu i mogućnostima, to može biti elegantna večera u omiljenom restoranu, roštilj u vrtu ili pak jednostavno malo neformalno okupljanje na kojem ćete svima koje volite reći da ste se zaručili. Ako živite u inozemstvu, a većina prijatelja se Vam nalazi u domovini ili obrnuto, možete čak i snimiti šaljivi video s partnerom u kojem ćete objaviti svoje zaruke pa ga svima poslati e-mailom. To će biti jednostavnije rješenje nego organizacija zaručničke zabave, a posebno će leći onima koji ionako cijele dane provode okruženi tehnologijom.

Nakon što ste obavijestili rodbinu i prijatelje o svom novom statusu, zasigurno će Vam mnogi od njih postaviti pitanje o datumu vjenčanja. Neki parovi odmah određuju datum, dok drugi ipak žele 2-3 godine samo uživati u zarukama i ne se zamarati pripremam oko svadbe ili pak jednostavno žele uštediti novac tijekom tog razdoblja. Kako god bilo, odluka je samo na Vama. Ne dozvolite da Vas okolina pritišće jer pritisak okoline nikada nije dobar razlog za poduzimanje tako važnog koraka. Porazgovarajte s partnerom i zajednički odlučite hoćete li pričekati još neko vrijeme ili pak čete odmah odrediti datum. Ako ste se odlučili da ćete odrediti datum, razmislite i o dobu godine u kojem planirate svadbu. Naime, većina se mladenaca odlučuje za proljetno ili ljetno vjenčanje zbog povoljnijih vremenskih prilika, a i čini im se da su to savršena godišnja doba za taj čin. Međutim, vjenčanje izvan sezone, tijekom zimskih i jesenskih mjeseci, stajat će Vas daleko manje. U to vrijeme mnogi restorani, cvjećari i svi ostali koji ulaze u organizaciju vjenčanja, nude povoljnije cijene. U restoranu u prosjeku možete na jednom gostu uštedjeti i do 30%, a kada se sve to zbroji dolazi se do poprilične uštede.

Nakon odabira datuma slijedi planiranje vjenčanja. Dakako, neće se odmah baciti na planiranje rasporeda sjedenja gostiju ili odabira glazure na torti, ali veće zahvate svakako treba obaviti da biste kasnije imali što manje posla, a time i što manje stresa kako se bude približavao dan vjenčanja.

Krenite od formiranja budžeta. Važno je da s partnerom zajedno dogovorite okvirni budžet i odlučite hoćete li organizirati malo ili veliko vjenčanje. Dakako, osim o budžetu, taj dio ovisi i o osobnim željama, ali ipak uvijek imajte na umu i financije. Nerijetko se parovi odlučuju za organizaciju većeg vjenčanja koje si realno ne mogu priuštiti, no računaju na to da će od svojih uzvanika dobiti novce kao dar i time pokriti sve troškove vjenčanja, a neki se čak odlučuju i na podizanje kredita. Iako se većina troškova uistinu mora podmiriti tek nakon svadbe, kao što su troškovi restorana, cvjećara i glazbenika, ipak još jednom razmislite o tome jer novi život vjerojatno ne želite započeti dugovima.

Kada ste dogovorili okvirni budžet, na red dolazi stvaranje liste gostiju. Sjednite s partnerom i neka svatko zapiše popis željenih gostiju sa svoje strane obitelji i prijatelja, a kasnije zajedno prođite kroz listu i odlučite koga ćete pozvati. Ako još niste odabrali lokaciju, napravite dva popisa: originalni popis A i rezervni popis B, kojem ćete se okrenuti budete li ograničeni brojem mjesta u restoranu ili drugom prostoru u kojem ćete održati vjenčanje.

Rezervacija restorana i termina vjenčanja kod matičara i svećenika sljedeći su na popisu. Prilikom odabira restorana ili neke druge lokacije razgledajte više potencijalnih mjesta te nakon razgovora s vlasnicima  donesite konačnu odluku.

Lokacija restorana jedna je od najvažnijih stavki  u odabiru. Poželjno je da restoran bude što bliže crkvi ili matičnom uredu, kako se gosti ne bi morali dodatno akomodirati,. Svoju potragu možete započeti Internetom, a možete i poslušati prijedloge prijatelja koji su se već vjenčali. 

Razmislite o lokacijama koje ste posjećivali tijekom godina. Možda ste na nekom kratkom izletu ili nečem tuđem vjenčanju zapazili predivan prostor koji kao da je stvoren upravo za vjenčanje. Pokušajte kontaktirati vlasnike i upitati ih  organiziraju li svadbene svečanosti pa Vam je već veći dio posla riješen.

Rezervacija restorana ili sale za vjenčanje mora se u većini slučajeva rezervirati čak i do godinu dana unaprijed. Broj gostiju moći ćete još naknadno mijenjati, ali prostor se djelomično mora i unaprijed platiti prilikom rezervacije. Razmislite o lokaciji na kojoj biste htjeli proslaviti svoju svadbu, ali prije konačne odluke razgledajte nekoliko različitih prostora, koji će Vam nuditi različit raspon cijena, ali i različitih ugođaja. Nakon posjete nekoliko različitih lokacija lakše ćete odlučiti što su uistinu Vaše želje.

Planirate li crkveno vjenčanje, također morate rezervirati i termin u crkvi, a svakako se on mora rezervirati i kod matičara. Pripazite da sve dijelove dobro uskladite.

Nakon donošenja najvažnijih odluka možete se u miru posvetiti onim zabavnijim dijelovima organizacije vjenčanja kao što su odabir vjenčanice, cvijeća, dekoracije, pozivnica, mladoženjinog odijela i ostalo.

Prilikom planiranja vjenčanja najvažnije je da u tome istinski uživate i da uvijek birate ono što se Vama sviđa. To je ipak Vaš dan pa se pobrinite da sve bude onako kako ste oduvijek i zamišljali.

preloader