Dani nakon vjenčanja: check lista

Na vjenčanje ste se zasigurno pripremali mjesecima i pazili na svaki pa i najmanji detalj kako bi sve prošlo u najboljem mogućem redu. Emoocije su bile na vrhuncu, no par dana nakon što se dojmovi slegnu svi bi mladenci trebali misliti i na stvari koje bi se trebale obavezno napraviti, a koje će privesti kraju i zaokružiti cijelu priču oko vjenčanja.

Medeni mjesec je nešto što zaslužuje svaki novopečeni bračni par nakon stresa koji su proživjeli prilikom organizacije vjenčanja. Čak i ako niste u mogućnosti otputovati u daleke, egzotične krajeve, možete si priuštiti barem 3-4 dana samo za vas dvoje nedaleko Hrvatske.

Mnogi parovi kao destinaciju za svoj medeni mjesec biraju Europu i to najčešće europske metropole.

Kao jedan od najromantičnijih europskih gradova slovi Pariz, a takvog se medenog mjeseca nitko ne bi posramio. Pariz je glavni francuski grad, a može vam poslužiti kao baza iz koje ćete se kasnije zaputiti u Provansu gdje možete uživati u nepreglednim poljima lavande, vinogradima, ispijanju najboljih frnacuskih vina uz sir i kroasane. Kada vas put nanese u Pariz, svakako posjetite Eiffelov toranj, zasigurno jednu od najromantičnijih kulturnih znamenitosti svijeta. Na vrhu tornja možete uživati u pogledu na cijeli grad istovremeno uživajući u romantičnoj večeri u restoranu koji se tamo nalazi.

London je također često na popisu gradova koji se moraju posjetiti. Oni koji su bili u Londonu kažu da je to grad koji može ispuniti svaki želju. Nepregledne su mogućnosti uživanja u svim svjetskim kuhinjama, 24 sata dnevno možete ispuniti najrazličitijim aktivnostima, a svakako se uputite i do Buckinghamske palače.

Za one koji vole istraživati nama nešto bliže metropole predlažemo Ljubljanu, Beč i Budimpeštu. Ljubljana će vas osvojiti ljubaznošću svojih stanovnika, a savršeno je pozicioniranaa u središtu Slovenije te je samo pola sata autocestom udaljena od Bleda i Bohinja, zasigurno najljepših i najromantičnijih dijelova te države. Uživajući u njihovim kremnim rezinama (kremšnitama) s pogledom na Bledsko jezero upitat ćete se zašto niste već ranije došli ovamo.

Ako vam je netko od gostiju poklonio putovanje, svakako ga iskoristite i stvorite svoej prve uspomene kao bračni par.

Vjenčane zahvalnice obično su već dio tradicije kojom mladenci svojim gostima zahvaljuju što su bili dio njihovog vjenčanja.  Već se desetljećima one u Hrvatskoj daju na gotovo  uvijek identičan način – kratki uniformirani tekst kraj kojeg stoji slika mladenaca. Obično se one tiskaju zajedno s pozivnicama pa su i u istome stilu.

 Iako ni to nije loše, možda je ipak vrijeme za nešto osobnije i drugačije. Predlažemo Vam da svojim gostima pristupite osobnije te im pošaljete zahvalnice koje ćete sami ispisati. Tako ćete im umjesto uniformiranih i hladnih zahvalnica dati nešto uistinu osobno. Ako ih planirate poslati poštom, nemojte zaboraviti na vrijeme prikupiti sve njihove adrese, a potom krenite na posao.

Za početak je potrebno nabaviti jednostavne, ali elegantne papire. Mogu biti s nekim uzorkom, no važno je da predstavljaju vas kao par i da se nadovezuju na vjenčanje. Planirate li ih ispisati na računalu, dodajte i svoje inicijale na dnu stranice kao monogram. Koristite samo svoja osobna imena za taj dio (bez prezimena) jer će tako zahvalnica izgledati toplije i prisnije. Što se tiče boja i dizajna fonta, neka on bude crni ili plavi te što jednostavniji kako bi se mogao lako čitati. Ako pišete vlastoručno, pripazite da rukopis bude uistinu čitak i da odabrana kemijska olovka ne ostavlja tragove.

Iako se većina mladenaca odlučuje na tiskanje zahvalnica potpuno jednakih za sve goste, mi Vam predlažemo da ipak razmislite o njihovom personaliziranju. Personalizirajte svoju zahvalnicu pa se obratite imenom onima kojima pišete, a svakako se i osvrnite na poklon koji ste primili. Ako ste primili novac, objasnite im u što ćete ga uložiti.

Kada spremate stvari s vjenčanja, ne zaboravite sačuvati svoj vjenčani buket. Ako je on napravljen od cvijeća koje se može sušiti, kao primjerice ruže ili pak poljsko cvijeće, moći ćete ga u cijelosti sačuvati, no ako je buket napravljen od mesnatijeg cvijeća kao što su kale ili pak tulipani, izvadite nekoliko cvijeta i isprešajte ih. Stavite ih u poseban papir i smjestite ispod teških predmeta poput cigla ili knjiga i pričekajte nekoliko dana.

Također nemojte zaboraviti sačuvati ili vratiti vjenčanicu, ako ste je unajmili. Unajmljena vjenčanica mora se vratiti već dva-tri dana nakon svadbe kako bi se mogla očistiti i biti spremna za iduću mladenku. Ako ste u to vrijeme planirali medeni mjesec, zadužite osobu od povjerenja da u salon vrati haljinu. Imajte na umu da se svako kašnjenje ili nastala šteta dodatno plaćaju. Ako ste svoju vjenčanicu kupili, pažljivo je pospremite. Smjestite je u suhi prostor, zaštitite je najlonskom presvlakom od vode i prašine i držite je negdje gdje Vam neće smetati. Odlučite li se jednog dana za njezinu prodaju ili prenamjenu, važno je da u tom trenutku bude očišćena i odlično sačuvana.

Najvažnija stavka nakon vjenčanja je platiti sve račune nastale zbog troškova vjenčanja. Najveći dio troškova plaća se upravo nakon vjenčanja. Tako se, primjerice, kasnije plaćaju troškovi restorana, cvijeća i glazbe, a najbolje je to uraditi što prije, već dan-dva nakon vjenčanja. Pobrinite se za podmirenje računa prije odlaska na medeni mjesec da biste tamo mogli nesmetano uživati. Vjerojatno ćete poveću količinu novca dobiti od svojih gostiju pa iskoristite to i krenite u novi život bez dugova.

Nakon povratka s medenog mjeseca bit će gotove i vjenčane fotografije. Većina fotografskih studija nudi mogućnost izrade foto knjige uz koju Vam neće trebati klasični foto album, no svakako prikupite sve fotografije, Upitajte svoje goste imaju li oni kakve fotografije koje su snimili pa uzmite i njih u obzir. Također će i gosti htjeti svoje fotografije koje je snimio profesionalni fotograf pa im barem e-mailom pošaljite fotografije kad Vam budu uručene.

Ako ste se odlučili za promjenu prebivališta i prezimena, nemojte zaboraviti promijeniti dokumente. Trebat ćete promijeniti adresu prebivališta ili boravišta, predati zahtjev za promjenom prezimena, promijeniti putovnicu i vozačku dozovolu. Iako se čini kao mnogo papirologije, razmišljajte ekonomično pa jednim posjetom policijskoj postaji obuhvatite sve dokumente.

Iza Vas i Vašeg partnera je razdoblje velikog stresa, ali i neizmjerne sreće, ispunjeno emocijama i planiranjem dana iz snova. Ponekad mladenke uhvati melankolija jer smatraju da se sada više nemaju čemu veseliti, no to nikako nije tako. Tek ste započeli svoje novo putovanje, a pred Vama je još doslovno cijeli život. Kako biste lakše prebrodili te dane, planirajte nešto novo. Isplanirajte kraći izlet, rođendansku proslavu i slično. Samo pogledajte oko sebe i primijetit ćete da je svaki novi dan prekrasan.

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader