Dani prije vjenčanja: check lista

Kako se vjenčanje sve više bliži, tako je i njegova organizacija već gotovo pri samom kraju. Gosti su pozvani, vjenčanica je odabrana, osmišljen je jelovnik i sve druge sitnice. Nekoliko dana prije samog vjenčanja potrebno je srediti još samo one sitne detalje. U mislima zasigurno već imate sliku vjenčanja i zamišljate taj dan, ali ne zaboravite sve srediti na vrijeme kako biste bili sigurni da će sve proći u najboljem redu.

Prije svega, osigurajte potrebnu dozvolu za brak jer bez nje brak neće biti valjan. Obavite krvne pretrage i pribavite sve dokumente koji su potrebni za sklapanje braka. U Hrvatskoj su to:
– izvadak iz matice rođenih (ne stariji od tri mjeseca)
– osobna iskaznica ili domovnica koje se daju na uvid kao dokaz o identitetu i državljanstvu
– potvrda o slobodnom bračnom stanju (ako je izvadak iz matice rođenih stariji od tri mjeseca)
– odluka suda o dopuštenju sklapanja braka (ako brak sklapa maloljetnik stariji od šesnaest godina, odnosno djeca braće i sestara te djeca polubraće i polusestara)
– ovisno o matičnom uredu, ponekad je potrebno donijeti kopije osobnih iskaznica za oba svjedoka.

Kada ste riješili papirologiju, možete se pozabaviiti zanimljivijim stavkama, kao što su kolači. Kolači se obično pripremaju dva-tri dana prije same svadbe, ovisno o tome dostavlja li Vam ih catering ili pak ste se sami pobrinuli za njih. U mnogim krajevima Hrvatske kolači se također nose gostima dan-dva prije vjenčanja, a to je prilika da gostima pokažete zahvalnost što će biti dio Vašeg dana te ujedno i potvrdite dolaze li sigurno na svadbu. Ranije se s osobom koju ste angažirali dogovorite o vrstama kolača.  U nekim krajevima Hrvatske kolači za svadbu gotovo su uniformirani pa se tako tu nalaze mađarice, breskvice, trokuti s oblatnom korom, čupavci, ruske loptice i standardni suhi keksi. Ako ne želite takve kolače, posegnite za modernijim verzijama slastica. Sve popularniji su tzv. cupcakesi, kolači nalik na muffine, ali na koje je dodana krema, čokoladne mrvice i brojni ukrasi po želji. Cupcakesi su vrlo zahvalni u transportu, a i ako ne ispadnu savršeno, to se odlično može prikriti kremom koja je njihov sastavni dio. Cupcakese možete u potpunosti uklopiti u temu svog vjenčanja, ali i godišnje doba. Još jedna novost česta na vjenčanjima su macaronsi, suhi francuski kolačići koji su stekli veliku popularnost u svijetu i sve se više nalaze u ponudama naših slastičarnica. Prave se od bjeljanjka i kreme, a specifični su po svojoj šarenoj boji jer se u njihovu smjesu mogu dodati bilo koje jestive boje pa tako možete uživati u macaronsim ljubičaste, crne, zelene, plave, žute, ružičaste ili bilo koje druge boje.. Kod biranja kolača pripazite i na to da se lako jedu, da ih gosti jednostavno mogu uzeti u ruku. Gosti će tijekom svadbe vjerojatno i šetati, razgovarati jedni s drugima pa će u ruci htjeti ponijeti kolače. Zato izbjegavajte one koji su puni kreme i šlaga i one koji zahtijevaju da ih se jede vilicom ili žlicom, primjerice kremšnite i različite kocke od krema.

Ako ste svoju vjenčanicu unajmili, podići je možete tek 3-4 dana prije samog vjenčanja pa je to još jedna od stavki koje treba uzeti u obzir nekoliko dana prije svadbe. Prije nego je ponesete sa sobom, još je jednom probajte u salonu i uvjerite se da Vam savršeno pristaje. Ne bude li nešto u redu, još uvijek Vam krojačica stigne prepraviti haljinu.

Na umu imajte i cvijeće te dekoraciju. Već ste zasigurno ranije dogovorili i naručili od cvjećara ili dekoratera određene vrste cvijeća, odabrali tematsku boju, detalje kojima ćete zaokružiti izgled restorana ili sale, a nekoliko dana prije potvrdite prolazi  li sve kako je planirano. Također još jednom prođite svoje želje za izradu vjenčanog buketa, a njega podignite dan prije vjenčanja. Ako imate djeveruše, bukete je porebno osigurati i njima.  Pripazite da tijekom noći prije velikog dana buket bude u vodi.

U tjednu prije vjenčanja svakako odlučite o šminki i frizuri. Mnogi saloni  u paketu za mladenke nude i opciju probnog šminkanja ili izrade frizure pa svakako iskoristite tu opciju da na Dan D ne bi bilo neugodnih iznenađenja. Točno se dogovorite tko će Vas šminkati, tko će Vam raditi frizuru i ako ste zadovoljni probnom verzijom inzistirajte na tome i ne dajte se u ruke nekom drugome.

Dan ili dva prije vjenčanja razmazite se u salonu za uljepšavanje. Priuštite si profesionalnu pedikuru, manikuru i depilaciju. Izbjegavajte čišćenje lica i teške pilinge jer bi oni mogli izazvati alergiju i crvenilo na Vašem licu.

Prije samog vjenčanja svakako pripremite torbu s potrepštinama koje bi Vam mogle zatrebati na svadbi. Neka se tu nađu flasteri, sprej za kosu, pribadače, ukosnice, konac i igla, rezervne najlonke i sve ono za što mislite da bi Vam moglo zatrebati. Vjenčanu kumu ili mamu zamolite da pripazi na tu torbu, a ako dođe do nepredviđenih situacija, nećete morati paničariti jer ste se unaprijed pripremili na sve moguće opcije.

Kako biste na dan vjenčanja bili smireniji, napišite vremenik događanja. odnosno zapišite u koje vrijeme što morate napraviti. Zapišite kada morate krenuti kod frizera, kada na šminkanje, kada se točno očekuje dolazak gostiju, kada počinje svadbena ceremonija, za koliko sati je predviđen polazak u restoran i posluživanje večere, kada se reže torta, kada slijedi zdravica kumova i slično. Dakako, ne morate se toga slijepo držati točno u minutu, no svakako će Vam pomoći da ostanete smireniji budete li znali sve svoje aktivnosti.

Mnogi mladenci razmjenjuju poklone prilikom vjenčanja. Nekoliko dana prije pravo je vrijeme za razmjenu poklona. Na sam dan ćete vjerojatno biti previše rastreseni i emotivni pa poklone razmijenite ranije u privatnosti. Također napišite  i svoje zavjete, ako ih želite izreći u crkvi ili kod matičara umjesto uobičajenih rečenica prisutnih tijekom ceremonije. Uzmite si vremena i na papir stavite sve ono što osjećate prema partneru. Zaboravite da će zavjete slušati drugi ljudi, koncentrirajte se samo na ono što Vam leži na srcu.

Ponavljajte si da će sve biti u redu. Napokon stiže Vaš dugoočekivani dan i ako neki detalji i ne budu savršeno funkcionirali, ne zamarajte se time. Uživajte u svojoj svadbi i u putu koji je pred Vama. Nema razloga za paniku.

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader