Djeca na vjenčanju: da ili ne?

Kada kao mladenka ili mladoženja odlučujete o svojim gostima koje ćete pozvati na vjenčanje, te o cjelokupnoj svadbenoj svečanosti, što prije si morate postaviti pitanje o tome hoće li djeca uzvanika bit prisutna na vjenčanju. Iako zasigurno svoju radost priliom vjenčanja želite podijeliti sa svima koji su vam dragi, neki mladenci donose odluku o tome da mala djeca neće biti prisutna na vjenčanju. Djeca donose smijeh i dodatnu energiju na vjenčanju, ali isto tako zahtijevaju i puno priprema kako bi sve prošlo u najboljem redu.

Gotovo istu odluku mora donijeti i uzvanik koji ima jedno ili više djece, posebno ako smatra da mu nije jasno dano do znanja je li dijete pozvano ili nije.

Bez obzira na to o kojoj opciji razmišljate, bilo kao mladenka, mladoženja ili pak jedan od uzvanika,  nadamo se da će Vam naši savjeti koje donosimo u nastavku razbistriti želje, ali isto tako i skrenuti pozornost na sve detalje o kojima treba razmišljati.

Rano odlučite

Odluku o broju gostiju na vjenčanju te o tome hoće li na njega biti pozvana i mala djeca treba donijeti što ranije. Dok se o vjenčanici, buketu, dekoraciji, cipelama, frizuri i svim ostalim detaljima bez kojih je vjenčanje nezamislivo može odlučitvati i tek koji mjesec pred sam događaj, odluku o dolasku djece na svadbu treba donijeti što prije. Naime, tako ćete i prilikom dogovaranja lokacije i broja gostiju znati kolikom brojkom raspolažete te o tome moći obavijestiti ljude koje planirate angažirati. Uz to, vjerojatno ćete morati odvojiti i poseban stol i poseban meni namijenjen djeci.

Ako ste roditelj i izričito Vam je rečeno da su djeca dobrodošla, također razmislite hoćete li ih povesti. Najgora opcija jest da im kažete da idu s Vama, da se pripremaju, biraju odjeću i vesele se svome sudjelovanju, a da im tek nekoliko dana ranije kažete da ipak ne idu.

Uzmite u obzir lokaciju

Ako svoju svadbu planirate u kraju iz kojeg je ujedno i većina gostiju, pa tako i oni s djecom, lakše je zamoliti uzvanike da ih ne dovode na svadbu. Naime, lakše će naći nekoga tko će djecu pričuvati nekoliko sati, a mogu i samo nakratko otići s primanja te se uvjeriti da su im djeca na sigurnom. Planirate li pak svoju svadbu na nekoj daljoj lokaciji, koja nije svima jednako dostupna, vjerojatno ćete morat uključiti i djecu u vjenčanje. Roditelji će teže naći nekoga od povjerenja tko će im pričuvati djecu na dan ili čak dva, a  i usprkos telefonskim pozivima vjerojatno neće biti mirni i opušteni dok djeca nisu s njima.

Kao roditelj odlučite hoćete li povesti svoje dijete na vjenčanje koje se održava na udaljenoj lokaciji te razmislite je li bolja opcija ostaviti ih s bakama, djedovima ili drugim osobama od povjerenja ili pak ih voditi sa sobom. Pritom uzmite u obzir duljinu putovanja i razmislite hoće li ili neće biti prenaporno za Vaše mališane.

Naslovljene pozivnice

Kada kao mladenci naslovljujete pozivnice, naslovite ih na sve one koje želite na svome vjenčanju. Primjerice, pozivnica naslovljena obitelji Pavlić podrazumijeva da su pozvani svi članovi te obitelji, uključujući i djecu. Ako želite da na vjenčanje dođu samo roditelji, naslovite pozivnicu samo na njih.

Želite li pozvati sve članove obitelji pa i djecu, najbolji način koji će otkloniti sve dileme oko toga jest da naslovite pozivnicu poimence na sve njih, primjerice na Mateju, Emiliju, Nenada i Marina Pavlića.

Primijetite li kao roditelj, da je pozivnica najmijenjena samo Vama, to je jasan znak da djeca nisu poželjna. Stoga ih nikako nemojte voditi sa sobom, ako to izričito nije navedeno pozivnicom. Neugodno ćete iznenaditi mladence koji, ako su se odlučili za opciju bez djece na vjenčanju, neće imati ni dovoljan broj sjedećih mjesta ni išta drugo posebno namijenjeno djeci.

Pozivate li djecu, pozovite ih sve

Ako ste se odlučili za opciju vjenčanja sa samo odraslim gostima, tada se toga držite i neka to pravilo vrijedi za sve. Neki bi gosti mogli biti povrijeđeni saznaju li da njihovo dijete nije pozvano, a druga jesu. Neka isto pravilo vrijedi za svu djecu.

Kao roditelj se uvjerite da Vaše dijete nije iznimka, ako nije pozvano na vjenčanje. Ako pak to ipak jest tako, upitajte mladence koji je razlog tome, ali ne zaboravite pripaziti na ton kojim im se obraćate. Možda im budžet jednostavno ne dopušta više gostiju, a htjeli su pozvati primjerice svoje nećake, ali ne i drugu djecu.

Dajte djeci uloge na vjenčanju

Djeca vjenčanja ne doživljavaju jednkao kao odrasli pa će im vjerojatno biti dosadno ne budu li imali svoja zaduženja.

Dječaci stariji od 6-7 godina mogu biti prstenonoše, dakako, uz nadzor prstena od strane roditelja, dok djevojčice mogu biti djeveruše. Dob ispod koje se nikako ne bi trebalo spuštati prilikom takvih zaduženja jest 6-7 godina. Mlađa djeca neće ozbiljno shvatiti svoju ulogu koja je za Vas vrlo važna i neće se moći dugo koncentrirati na nju.

Poseban stol i poseban jelovnik

Djeca na vjenčanju zasigurno neće htjeti jesti istu hranu kao odrasli, posebno ako se radi o elegantnom vjenčanju na kojem  je servirana njima nepoznata hrana poput škampi, kamenica, puževa i sličnih delicija. Zato za njih organizirajte poseban meni koji, osim što će njima biti prihvaljiviji i daleko ukusniji, također će biti jeftiniji za Vas. Na tom se jelovniku može naći tjestenina, mini hamburgeri, mini sendviči, pomfrit i ostala hrana za koju znate da je djeca vole.

Uz odabir posebnog menija, razmislite i o posebnom stolu. Za poseban stol možete smjestiti djecu u rasponu godina od 7 do 14. Mlađa djeca će vjerojatno trebati nadzor ili pomoć roditelja dok jedu, dok ona koja su već u srednjoj školi nikako neće htjeti sjediti za istim stolom s manjom djecom.

Dadilja kao pratnja

Ako planirate na vjenčanje pozvati veći broj djece, svakako razmislite o tome da angažirate profesionalnog zabavljača ili dadilju s kojom će djeca biti zbrinuta i sigurna. Tako ćete se i Vi morati manje brinuti oko djece i opustiti se, a isto tako i njihovi roditelji.

Kao roditelj pak razmislite o vođenju vlastite dadilje, ali svakako prvo o tome razgovarajte s mladencima jer njima jedna osoba više predstavlja i jedan tanjur više koji moraju platiti.

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader