Fotografiranje tijekom vjenčanja

Dan vjenčanja samo što nije stigao, fotografa ste već odavno angažirali , razmislili o planu B uslučaju vremenskih nepogoda i  jedino što Vam sada preostaje jest samo fotografiranje.

Iako se neki mladenci odlučuju na ranije fotografiranje dan ili dva prije vjenčanja, velika većina to ipak nije u mogućnosti izvesti pa je dan vjenčanja ujedno rezerviran i za nastanak svih fotografija.

Upravo zato ćemo Vas provesti kroz sve faze vjenčanja koje uključuju fotografiranje pa pažljivo čitajte.

Fotografiranje pripreme za vjenčanje

Već je godinama trend među vjenčanim fotografijama da se ne snimaju samo statične fotografije mladenaca u crkvi, u matičnom uredu ili njihovo poziranje, nego se u to uključuju i pripreme za samo vjenčanje i intimni detalji. Tako se primjerice mogu fotografirati pozivnice za vjenčanje, vjenčano prstenje,  šminkanje mladenke, njezine kume, mame i djeveruša, vjenčanica koja je samostalno obješena na ormar, nakit i cipele, buket, mladenkino odijevanje haljine uz pomoć kume ili mame, detalji na vjenčanici, obuvanje cipela, portret mladenke i njezinih roditelja, obiteljski portret, mladenkini samostalni trenuci, njezin silazak niz stepenice i odlazak iz kuće. Također tu treba uključiti i fotografije mladoženje, njegovog odijela, cipela, kravate i košulje, manžeta na košulji, njegovo vezanje kravate od strane vjenčanog kuma, brata ili oca, odijevanje sakoa, mladoženju s kumom, njegove samostalne trenutke.

Fotografiranje trenutka u kojem se mladenci prvi put ugledaju

Mladenka najčešće svome budućemu suprugu ne otkriva detalje oko svoje vjenčanice, frizure koju će imati, šminke i nakita pa je upravo zato trenutak u kojem se mladenci vide po prvi put još posebniji. Emocije su im uzburkane i taj njihov prvi pogled pun ljubavi je ono što bi svaki fotograf trebao uhvatiti.  Fotografiranje tog trenutka postalo je veliki trend u svijetu, a takve su fotografije posebne jer se mladenci po prvi puta vide pred manjih brojem ljudi, a ne tek pred oltarom uz nazočnost velikog broja gostiju.

Taj se trenutak može zabilježiti i uz pomoć rekvizita kao što su povezi za oči, pregrada među mladencima i slično pa razmislite o tome još dok planirate fotografiranje.

Fotografiranje puta prema mjestu događaja

Putovanje prema crkvi ili matičnom uredu u kojem će se održati vjenčanje također je jedna od ideja, a to će posebno biti zanimljivo ako ste unajmili limuzinu, kočiju ili oldtimer. Za još bolji dojam ne zaboravite na dekoraciju automobila. Mnoge tvrke koje nude opciju najma takvih automobila i kočija obično nude i već spremnu dekoraciju, no ako ona nikako ne odgovara Vašoj temi vjenčanja, pobrinite se da je zamijenite.

Na putu prema crkvi mogu nastati predivne fotografije mladenke s roditeljima ili pak mladoženje s njegovom stranom obitelji. Izlazak mladenke iz automobila ili kočije svakako je nešto što vrijedi zabilježiti.

Fotografiranje ceremonije

Jedan dio fotografskog tima na mjesto održavanja ceremonije trebao bi stići prije ostalih gostiju kako bi mogao fotografirati prazan prostor, dekoraciju, oltar te detalje interijera i eksterijera. Također je dobro fotografirati mladoženju  i njegovog kuma kako čekaju ispred crkve, goste ispred crkve, mladenku koja stiže na mjesto događaja i čeka u autu, mladenku koja izlazi van iz automobila, mladenku i njezine djeveruše ispred crkve okrenute leđima prema kameri,  mladenkin ulazak kroz vrata crkve ili matičnog ureda (samostalno ili s ocem), mladenkin hod prema oltaru,  mladoženju kako je čeka pred oltarom, njegovu rekaciju kada mladenka hoda prema oltaru,  predaju mladenke mladoženji od strane roditelja, svjetlo svijeće u crkvi, sudionike ceremonije kao što su svećenik, čitač tekstova, glazbenik, moguće članove zbora, mladence okrenute prema oltaru, njihove poglede, prvi poljubac, potpisivanje sklapanja braka, mladence kako izlaze iz crkve ili matičnog ureda, izlazak iz crkve i posipanje rižom, konfetima ili laticama cvijeća, čestitanje svih gostiju, odlazak mladenaca prema automobilu te ukrašeni automobil (ili kočiju) sa stražnje strane kako odlazi niz cestu.

Fotografiranje nakon ceremonije

Ako se niste odlučili za ranije fotografiranje, nakon izrečenih zavjeta vrijeme je za nastanak vaših svadbenih portreta. To u prosjeku traje oko sat vremena, ovisno o lokaciji koju ste odabrali i njezinoj udaljenosti od restorana u koji kasnije idete.  Ako znate da je lokacija koju ste odabrali dosta udaljena, predlažemo Vam da fotografiranje premjestite u period prije samog obreda.

S fotografom ste vjerojatno već dogovorili sve detalje i uzeli u obzir godišnje doba i sve što priroda nudi u tom određenom trenutku pa će u tom slučaju fotografiranje teći puno brže. Na fotografijama pokažite svoj osmijeh i svoju sreću. Ako se možda i volite fotografirati, u ovoj prilici to ostavite iza sebe i prepustite se stručnom fotografu. Uzmite u obzir njegove savjete, ali se ne lišite dati i svoje prijedloge.

Svakako napravite što više zajedničkih fotografija kao novopečenih supružnika, ali napravite i zasebne fotografije mladenke i mladoženje.

Nakon nastanka tog dijela fotografija, vrijeme je za fotografiranje sa svim ostalim gostima. Dakako, prvo su na redu roditelji i kumovi, a nakon toga i svi drugi. I mladenka i mladoženja trebali bi se fotografirati svatko sa svojim najboljim prijateljima, ali i svi zajedno. To je prilika u kojoj možete biti kreativni i koristiti različite rekvizite.  Također mogu nastati i manje formalne fotografije na kojima mladenka pokazuje gostima svoj novi prsten, na kojima gosti čavrljaju dok čekaju svoj red i slično.

Fotografiranje svadbenog slavlja

Baš kao što bi fotograf trebao ući u praznu crkvu, matični ured ili neku drugu lokaciju obreda, isto bi trebao napraviti i s prostorom na kojem će biti organizirano svadbeno slavlje pa fotografirati praznu salu ili restoran, detalje dekoracije, osvjetljenja, a potom dolazak gostiju, ulazak mladenaca, zdravice i govore, ples gostiju, dopremanje svadbene torte, rezanje torte, prvi zalogaj torte koji međusobno izmjenjuju mladoženja i mladenka, njihov prvi ples, ples mladenke s ocem ili bratom, ples mladoženje s majkom ili sestrom, ples svih ostalih gostiju te angažirane glazbenike i općenito zabavu do jutarnjih sati.

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader