Simbolika vjenčanog prstenja

Vjenčano prstenje danas je neizostavni dio svakog vjenčanog obreda, no to nije oduvijek bilo tako. Prije nego što se upustite u avanturu biranja idealnog vjenčanog prstenja koje će na najbolji mogući način opisivati Vas i Vašeg partnera / partnericu, pročitajte zanimljivu povijest koja se krije iza današnjeg načina nošenja prstenja, ali i razmislite za koji ćete se materijal odlučiti. Nije svejedno hoće li to biti bijelo ili pak žuto zlato, a imate li na umu burme s ponekim dragim kamenom, pročitajte kakva se simbolika krije iza pojedinog odabira dragog kamenja.

Vjenčano je prstenje idealnog okruglog oblika, čija kružnica simbolizira vjenčnost, bez kraja i bez početka. Simbolizira beskrajnu i besmrtnu ljubav koju budući supružnici obećavaju jedno drugome. Zanimljivo je da i prostor unutar same kružnice tj. praznina unutar prstena ima svoju priču – simbolizira sve ono poznato i nepoznato što će na zajedničkom životnom putovanju zadesiti bračne partnere.

Može se primijetiti da je simbol beskrajne ljubavi jednakog (kružnog) oblika kao i Sunce, Zemlja, brojni motivi iz prirode kao što je panj drveta, pojedine vrste cvijeća, jaja određenih životinja, kamenčići, idealni krugovi koji nastaju na vodi tijekom bacanja kamenčića u vodu i slično. Ptica gradi okruglo gnijezdo, a još su i graditelji Stonehengea, jedne od najstarijiih megalitičkih građevina na svijetu, sagradili taj objekt u kružnome obliku. Krug u prirodi simbolizira mir, spokoj te prije svega savršenstvo. Upravo zato budući supružnici na prsten lijeve ili desne ruke, ovisno o kulturi kojoj pripadaju, stavljaju najsavršeniji mogući oblik kao simbol činjenice da su pronašli savršenu osobu za sebe.

Kroz povijest je prsten bio simbol vječnosti, harmonije, ali i ponovnog rođenja. Smatralo se da ima iscjeljiteljske moći te da će štititi onoga tko  ga bude nosio.

Iako se začetnicima kulture nošenja prstena smatraju stari Egipćani, neka istraživanja pokazuju da su ih nosili još i ljudi iz željeznog i brončanog doba. Njima je prsten, napravljen od bronce ili pak željeza, simbolizirao stapanje dvije duše u jednu, koja će takva ostati i u zagrobnom životu.

Kružni oblik prstena zabilježen je i na egipatskim hijeroglifima, gdje je osim samog prstena, simbolizirao i savršenstvo prirode, a neki teoretičari smatraju da su na ideju nošenja upravo okruglog komada nakita Egipćani došli zbog činjenice da se njihov papirus motao u okrugli valjak te je gledan iz profila izgledao kao savršeni krug. Za njih je okrugli prsten simbolizirao vječnost, a prije nego što se počeo koristiti u obredima spajanja supružnika, nosili su ga vladari koji su bogato ukrašenim prstenima pokazivali svoju moć.

Babilonci su smatrali da nošenje prstena ima magična svojstva pa su ga nosili svojim bogovima i božicama kako bi dobili blagoslov, a zanimljivo je da se taj čin održao i do danas jer svećenik prilikom obreda vjenčanja u crkvi uvijek blagoslivlja prstene mladenaca.

Rimljani su pak prstene koristili na ponešto drugačiji način. Željezni prsten nosile su samo i isključivo  žene, kako bi svi znali da pripadaju određenome muškarcu. Smatra se da su oni i prvi koji su počeli s praksom ugraviranja prstena te da se navodno  zahvaljujući upravo njima vjenčani prsten nosi na prstenjaku lijeve ruke. To su objašnjavali činjenicom da je četvrti po redu prst lijeve ruke venom povezan sa srcem. Iako su znanstvenici dokazali da to nije točno, nepopravljivi romantičari uvijek će s osmijehom na licu poslušati tu priču.

Kršćani su tradiciju nošenja vjenčanog prstenja započeli oko 860. godine. Međutim, tada burme nisu bile jednostavne kao danas, nego su bile bogato ukrašene, a kao najčešći ukrasi susretali su se ljiljani kao simbol čistoće, golubi kao simbol mira koji će budući supružnici pronaći u braku te prekrižene zlatne ruke kao simbol spajanja dvije osobe.

U tom je spajanju dviju osoba u kršćanstvu odabran upravo četvrti prst lijeve ruke, po nošenju prstena nazvan prstenjak, jer je svećenik navodno prilikom blagoslivljanja mladenaca i izgovaranja rečenice „U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.“ dodirnuo lijevu  ruku mladenke počevši od palca te je na četvrtome prstu završio svoje kazivanje riječju „Amen.“.

Zanimljivo je da su do početka 20. stoljeća vjenčani prsten nosile samo žene, a tijekom Drugog svjetskog rata rata praksa je postala da i muž i žena imaju vjenčane prstene. Iako je to tada imalo praktičnu svrhu, a to je lakše prepoznavanje eventualnih ratnih ranjenika, danas je to postala duboko ukorijenjena tradicija koja se raširila cijelim svijetom.

U današnje vrijeme mladenci najčešće zajedno biraju vjenčano prstenje, a pritom morate imati na umu i svoje osobnosti te uskalditi burme s Vašim stilom života i odabrati one koje ćete i Vi i partner željeti nositi.

Burme su danas najčešće izrađene od bijelog ili žutog zlata. Zlato je najdragocjeniji metal te predstavlja svjetlost, savršenstvo i vječnost.
Žuto zlato kao osnovu za izradu burmi odabiru uglavnom tradicionalnije osobe koje veliku važnost pridaju tradicionalnim obiteljskim vrijednostima, dok bijelo zlato odabiru oni mladenci koji su spremniji na promjene, otvoreniji te ne žele robovati tradiciji.

Obično je vjenčano prstenje u današnje vrijeme vrlo jednostavnog dizajna, bez dodatnih elemenata dragog kamenja, no sve je više onih koji se za ženski dio seta burmi odlučuju za kombinaciju bijelog ili žutog zlata s jednim ili nekoliko komada dragog kamenja utisnutog u burmu.

Ako ste jedna od budućih mladenki kojoj je želja upravo takav vjenčani prsten, dobro je znati što pojedini dragi kamen simbolizira.

Najćešće se na prstenima nalazi dijamant kao najsavršeniji i neuništivi dragi kamen. Simbolizira rijetkost i vječnost pa ne čudi što je upravo on najćešći izbor.  Drago kamenje plave boje, kao što je safir, simbolizira čistoću, dok kamenje crvene boje, primjerice rubin, označava vatrenu vezu. Biser je od davnina nepobitni simbol ljubavi, a drago kamenje zelene boje, kao što je smaragd, simbolizira vjernost i neprekidnu vezu.

Razmislite koji vas od materijala najbolje opisuje te prema tome i prema svojim željama odaberite vjenčano prstenje. To je dio nakita koji ćete vjerojatno nositi vječno te ga i ostaviti u naslijeđe, a kao takav zaslužuje da bude vrhunske kvalitete te točno prema Vašim željama i afinitetima.

Ne možete li se odlučiti, naše će Vam stručno osoblje s dugogodišnjim iskustvom u radu s budućim mladencima, vrlo rado  pomoći svojim savjetima.

 
preloader