Kako kombinirati nakit i odjeću

Nakit je završni detalj svake odjevne kombinacije, a iako se čini da bi trebalo biti jednostavno staviti na sebe komad nakita koji Vam se sviđa, ponekad se Vam može činiti da je izbor prevelik i da ipak ne znate što Vam je činiti. Zasigurno ste u gradu primijetili žene i djevojke koje su bile okićene kao božićne jelke, ali isto tako i one koje su odisale decentnošću i skladom te ste se pitali kako im to uspijeva.

U nastavku pročitajte naše savjete o tome kako što uspješnije kombinirati nakit i odjeću.

Prilikom odabira nakita koji će pristajati uz odjeću potrebno je imati na umu nekoliko stvari, a to su, prije svega, Vaš stil odijevanja, prilika za koju se odijevate, izrez gornjeg dijela majice ili košulje te kombinacije nakita.

 

Stil odijevanja

Vaš stil odijevanja polazna je točka u odabiru nakita. Preferirate li sportski stil odijevanja, jasno je da u tom slučaju ne smijete posegnuti za upadljivom ogrlicom ili pak visećim naušnicama.  Sportski ili pak ležerni stil zahtijevaju nošenje neupadljivog nakita.  Osobama koje su pobornici sportskog stila najviše će pristajati nošenje nenametljivog prstenja, narukvica, naušnica ili pak jednostavnih ogrlica i lančića s privjeskom. Onima koji se pronalaze u elegantnom stilu odijevanja također će  odlično pristajati decentan nakit koji će još više naglasiti Vašu ljepotu, ali isto tako dozvoljeno je i nošenje nešto krupnijeg  i uočljivijeg nakita koji će podignuti cijelu odjevnu kombinaciju na višu razinu.

Također je važno pripaziti na detalje i uzorke na odjeći koju nosite.  Detalji Vašeg nakita moraju odgovarati detaljima Vaše odjeće i međusobno se nadopunjavati. Nosite li odjeću s printom, uz nju se odlučite na jednostavniji i jednobojni nakit koji će biti u skladu s odjećom. Cvjetni motivi na odjeći odlično se nadopunjuju s cvjetnim motivima nakita, apstraktni print odjeće uz sebe zahtijeva moderniji dizajn nakita, također u apstraktnim oblicima.  Ako ste pobornici nošenja jednobojne odjeće čistih linija, možete je nadopuniti masivnijim komadima nakita u komplementarnim bojama.

Prilika za koju se odijevate

Odabir nakita koji ćete nositi mora biti u skaldu s prilikom za koju se odijevate. Različiti ćete nakit nositi na poslu, a različiti tijekom noćnog izlaska ili pak odlaska u park.  Važno je prilagoditi se situaciji jer je dojam koji ostavljate svojom kombinacijom odjeće i nakita vrlo važan. Nakit je element koji će zaokružiti cijelu modnu kombinaciju, a nikako ono što mora biti u središtu pozornosti.

Odabir nakita za posao uvelike ovisi o poslu kojim se bavite. Radite li u uredu i nosite prvenstveno elegantne i jednobojne komplete, sakoe ili kardigane, jedan uočljivi komad nakita dat će cijeloj kombinaciji dozu Vaše osobnosti. Primjerice, nosite li na sastanak sivo ili crno odijelo, odaberite masivnu ogrlicu s elementima žute, plave ili ružičaste boje. Također možete odabrati decentne naušnice ili narukvicu, ali pripazite na njihov dizajn. Izbjegavajte viseće naušnice jer su one ipak primjerenije večernjim izlascima, a pripazite i da ne nosite metalne narukvice u nizu koje zveckaju. Zamislite situaciju u kojoj na sudu više pažnje privlače zveckajuće narukvice na ruci odvjetnice nego sam sudski slučaj. Odvjetnica zasigurno ne bi bila jednako ozbiljno shvaćena kao u situaciji u kojoj bi imala jednostavan nakit.

Osobe koje rade nešto kreativnije i manje administrativne poslove, imaju i veću slobodu u izboru nakita koji kombiniraju uz odjeću. Ako ste među njima, možete si priuštiti veću paletu boja, ali također pripazite da to bude u granicama prihvatljivosti. Predugačke viseće naušnice ukrašene kristalima ili cirkonima svakako zaobiđite u poslu te se odlučite na jednostavnije varijante srebrnih ili zlatnih naušnica.

 

Izrez majice ili košulje

Ono pri čemu žene često griješe prilikom odabira nakita, a posebno lančića i ogrlica uz određenu odjevnu kombinaciju je to što ne uzimaju u obzir način na koji je krojen gornji dio majice ili košulje koju nose. Svaka ogrlica ne pristaje uz svaku majicu.

Uz majicu ili košulju V izreza pristajat će ogrlica koja je krojena isto u tom obliku ili pak lančić s jednim privjeskom. Uz dolčevitu nosite dugačke okrugle ogrlice, a uz košulju zakopčanu ispod vrata upadljive tzv.statement ogrlice trokutastog ili okruglog oblika. Uz haljinu ili top bez naramenica pristaje gotovo svaki oblik ogrlice, a što je ogrlica masivnija, tim bolje.  Majice tzv. lađa izreza izvrsno se nadopunjuju uz nešto duže i krupnije ogrlice. Majice okruglog izreza uz sebe traže okrugli oblik ogrlica, a pritom je manje bitno prelazi li ogrlica na majicu ili pak je kraća okrugla ogrlica izdvojena samo na vratu. Uz odjeću pravokutnog izreza pristaje nakit isto tako pravokutnog oblika.

Prilikom odabira ogrlica koji pristaje uz određenu košulju ili majicu važno je imati na umu i ranije spomenuti dizajn i uzorak odjeće da bi se izbjegao suprotan efekt od onog koji želite postići.

 

 

Kombinacija nakita

 Prilikom odabira nakita važno je i kako taj odabrani nakit zajedno koezistira, a pritom najveću pažnju treba usmjeriti na odabir broja nakita te njihov izgled.

U modnim krugovima nepisano je pravilo da uvijek ogrlicu ili lančić valja kombinirati s prstenom, a naušnice s narukvicama. To posebno vrijedi za poslovne i svečanije prilike, ali tijekom uživanja u slobodnom vremenu, slobodno si dajte oduška te  kombinirajte nakit onako kako se s njim najugodnije osjećate.

Ipak, pozornost treba obratiti na kombinacije boja, a posebno radi li se o kombinaciji žutog zlata s bijelim zlatom ili srebrom.  U pravilu se žuto zlato uvijek kombinira samo sa žutim zlatom, a pritom je dopušteno posegnuti i u palete boja duginog spektra koje će taj nakit sadržavati. Srebrni nakit uvijek odlično pristaje  samo uz srebro ili uz bijelo zlato. Pritom treba obratiti pažnju i na boje koje sadržava naša odjeća. Primjerice, ima li vaša košulja na sebi pozlaćenu dugmad, ona uz sebe traži kombinaciju nakita koji je isto tako u zlatnim nijansama. Odaberete li pak torbu ili haljinu s posrebrenim elementima, uz nju će se odlično stopiti nakit srebrnih tonova.

Nadamo se da smo Vam ovim savjetima uklonili temeljne dileme oko toga kako kombinirati odjeću i nakit. Na Vama je da odaberete pravila koja smatrate primjenjivima u svome životu te ih nadograđujete  na sebi svojstven način. 

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader