Obaveze i dužnosti kuma na vjenčanju

Biti vjenčani kum svome bliskome prijatelju velika je čast, posebno ako ga poznajete cijeli život te ste s njime proveli neke od najljepših trenutaka u svome djetinjstvu i u kasnijem životu. Uloga vjenčanog kuma je uz mladence (i dakako, uz vjenčanu kumu) najvažnija uloga na nekom vjenčanju pa u skladu s time budući vjenčan kum mora biti reprezentativan i na visini zadataka koji je pred njime. Uz to se kumstvom stvaraju dodatne veze koje će vrlo vjerojatno trajati čitavog života pa je važno da sve svoje obaveze i dužnosti odradite kako treba.

Važno je napomenuti da obaveze i dužnosti vjenčanog kuma prije svega ovise o dogovoru s mladencima. U pojedinim krajevima Hrvatske kumstvo je vrlo važna i ozbiljna stvar te od vjenčanog kuma iziskuje i poveće materijalne troškove, posebno ako je riječ o tradicionalnoj svadbi s velikim brojem uzvanika. Upravo je zato jako važno da sjednete s mladencima i od njih saznate koji su im konkretni planovi za svadbu – koliki će biti broj gostiju, gdje će se održavati, žele li imati djevojačku i momačku večer, hoće li se tijekom svadbenog slavlja pridržavati tradicionalnih običaja i slično. Od velike je važnosti da saznate kako će izgledati sam tijek slavlja jer i u tome kum može imati veliku ulogu. Dakako, držanje govora se podrazumijeva, no na tradicionalnim vjenčanjima vjenčani kum i kuma imaju još brojne zadaće koje su naslijeđe nekih davnih vremena, a sve ovisi o kraju Hrvatske u kojem se nalazite ili iz kojeg potječu mladenci.

Još jednom napominjemo da dužnosti kuma na vjenčanju ovise ponajprije o dogovoru s mladencima i da one mogu varirati od velikih izdataka do doslovce držanja govora i fotografiranja s mladencima. Ipak, da biste imali što pregledniju sliku o dužnostima kuma, u nastavku donosimo neke univerzalne dužnosti koje bi vjenčani kum morao imati na umu.

Biranje odijela s mladoženjom

Kao što vjenčana kuma pomaže mladenki u biranju vjenčanice, tako i vjenčani kum pomaže mladoženji u biranju njegovog vjenčanog odijela. Dakako, mladoženja će se vjerojatno dogovoriti s mladenkom barem o boji odijela s obzirom da moraju biti usklađeni. Nipošto nemojte tijekom odabira nametati svoje mišljenje i unositi bilo kakav nemir među budući bračni par. U odabiru odijela sudjelujte više kao podrška, a ako mladoženja neće imati vremena pokupiti odijelo nakon eventualnih krojačkih izmjena na njemu, ponudite se da to Vi sredite.

Organiziranje momačke večeri

Baš kao što mladenkine prijateljice i vjenčana kuma žele budućoj mladenki priuštiti provod za pamćenje prije ulaska u bračne vode, jednako je i s mladoženjinom stranom prijatelja. Budući se mladoženja također na neki način želi oprostiti od samačkog života, a najčešće je na njegovom vjenčanom kumu zadaća organiziranja momačke večeri.

Međutim, momačka je večer nešto drugačija od djevojačke. Na njoj se neće naći kolači i torte niti će se paziti na dekoraciju i društvene igre jer je to jednostavno muškarcima nebitno. Na momačkoj večeri će naglasak biti na muškom druženju, ispijanju pive, pričama o sportu ili pak samačkim danima. Iako na prvi pogled možda zvuči kao da to zahtijeva manje posla od pripremanja djevojačke večeri, to nije u potpunosti tako. I za momačku je večer, prije svega, potrebna dobra organizacija.

Na našim stranicama pročitajte dodatne savjete o organizaciji momačke večeri.

Odvezite mladence na fotografiranje

U većini slučajeva mladenci se na dan vjenčanja neće koristiti svojim automobilom. Upravo je zato važno da Vi kao vjenčani kum imate pod kontrolom taj dio. Osim toga, većina mladenaca obavlja službeno fotografiranje prije ili nakon obreda, a Vi i vjenčana kuma, kao njima najbliže osobe u tome trenutku, pobrinite se da ih odvezete na mjesto fotografiranja te i asistirate fotografu, ako se pokaže potreba za time.

Čuvanje prstena

Na sam dan vjenčanja, ali i ranije, na vjenčanom je kumu da kod sebe drži vječano prstenje koje će mladenci razmijeniti tijekom obreda. Pripazite da ni u kojem slučaju ne zaboravite prstenje kod kuće. Mladenci su Vam ukazali veliko povjerenje davši Vam na čuvanje prstenje pa tu ulogu odigrajte kako joj i priliči. Dan prije vjenčanja postavite prstenje na vidljivo mjesto kako ga ne biste idući dan, koji je obično jako užurban i stresan, zaboravili prilikom izlaska iz kuće. Ako je potrebno, na mobitelu podesite podsjetnik.

Svjedok na obredu

Tradicija svjedočenja na vjenčanjima potječe još iz rimskog doba. Zakon je tada tražio prisutnost čak deset svjedoka prilikom sklapanja braka kako bi odagnali loš utjecaj i zle duhove. Dakle, svjedočenje na vjenčanju od velike je važnosti. Na Vama je da se ponašate u skladu s prilikom, budete pri ruci mladoženji te da se potpišete u crkvi ili kod matičara.

Ako ste vjenčani kuma prilikom crkvenog obreda, raspitajte se kod svećenika koje sve sakramente mora imati kum. Naime, iako bi kum zapravo samo trebao biti kršten, u pojedinim krajevima Hrvatske zahtijeva se da vjenčani kumovi imaju i sakramente Prve pričesti i Svete potvrde. Kako ne bi bilo neugodnih iznenađenja, na vrijeme razgovarajte sa svećenikom koji će držati obred.

Briga za goste i poklone

Prilikom dolaska mladenca u crkvu ili pak u restoran vjenčani kumovi uz roditelje mladenaca dočekuju goste. Pripazite na to da svim gostima poželite dobrodošlicu te ih sve uputite na njihova mjesta, posebno ako je raspored sjedenja gostiju točno određen. Kao i tijekom cijelog vjenčanja, važna je suradnja i koordinacija s vjenčanom kumom.

Mnogi će gosti na sam dan vjenčanja mladencima uručiti poklone, najčešće u obliku novca, pa se pobrinite da sve to bude na sigurnome mjestu. Najbolje bi bilo da, kad se skupi poveća količina poklona, iste odvezete do doma mladenaca, ako je on u blizini.

Držanje govora

Na koncu, preostaje Vam održati govor, a nakon toga se možete u potpunosti prepustiti uživanju. Dakako, konzultirajte se s mladencima o tome žele li da održite govor, a potom ga na vrijeme sastavite. Na vjenčanje ponesite mali podsjetnik s natuknicama kako biste se mogli prisjetiti svega što ste mislili reći. Savjetujemo Vam i da kod kuće uvježbate držanje govora.

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader