Glazba za vjenčanje: bend ili DJ?

Jedan od zadataka koji se nalazi pred budućim mladencima je i odabir glazbe za vjenčanje. Iako se mnogi ne pozabave odmah tim pitanjem, dobro je što prije krenuti u razmatranje opcija. Naime, glazba je zapravo jedan od najvažnijih elemenata svadbenog slavlja jer će o njoj ovisiti cijela atmosfera i zabava svih prisutnih uzvanika. Odabere li se glazba nepromišljeno, moglo bi se dogoditi da na svadbi vlada mlaka atmosfera te da se ni uzvanici pa ni sami mladenci ne zabavljaju onako kako priliči svadbi.

Danas su na tržištu dostupne brojne opcije biranja svadbenih bendova ili DJ-a. Neki od njih specijalizirali su se upravo za vjenčanja pa ih je potrebno na vrijeme angažirati, posebno ako svadbu planirate usred sezone, odnosno tijekom kasnog proljeća i ljeta.

Mnogi se parovi dvoume treba li odabrati band ili DJ-a, no i jedno i drugo ima svoje prednosti i nedostatke. U konačnici izbor ovisi samo o Vama. Kako bismo Vam ipak olakšali konačnu odluku, u nastavku donosimo prednosti, ali i nedostatke i jednog i drugog te Vas također savjetujemo na što trebate pripaziti prije nego što ih angažirate.

Glazbeni bend

Glazbeni bendovi koji se angažiraju za vjenčanja obično se sastoje od nekoliko članova, minimalno 3 – 4, a to znači da je i cijena u startu viša jer se u konačnici zarada mora dijeliti između više osoba. To odmah morate imati na umu ako imate ograničen budžet za glazbu.

Uz to, bendu je potreban i određeni prostor za sve njihove članove i instrumente pa prije konačne odluke svakako morate provjeriti ima li u prostoru koji ste odabrali za svadbeno slavlje dovoljno mjesta. Obično takvi prostori u kojima se redovito održavaju vjenčanja već imaju vlastite pozornice, no nikad nije na odmet još jednom provjeriti. Planirate li svadbu na otvorenom, pobrinite se da bend ima omogućen pristup električnoj energiji i svakako zaklon u slučaju iznenadne kiše ili vjetra. Preporučljivo je da bend dan prije svadbe ili barem nekoliko sati ranije ima generalnu probu i da provjeri odgovaraju li mu svi uvjeti. Za svaki slučaj, uvijek imate rezerviran plan B, odnosno spreman CD s pjesmama ako bilo što u kojem trenutku pođe po zlu.

Bendovi obično imaju svoje repertoare, no možete im predložiti svoj popis željenih pjesama, a često sviraju i prema željama gostiju. Prije nego angažirate bend, važno je da se dobro upoznate s njihovom glazbom pa ih svakako zamolite za snimke, ako ih niste čuli uživo. Najbolje bi bilo kad biste se prilikom odabira benda vodili preporukama prijatelja, posebno ako su vam glazbeni ukusi slični.

Glazba koju će predstaviti bend jako utječe na atmosferu cijelog slavlja. Glavni pjevač ujedno je i moderator te pokretač zabave. On je taj koji najčešće animira goste, poziva ih na ples i čini sve kako bi zabava bila što veselija. U posljednje je vrijeme popularno angažirati i neke poznatije hrvatske izvođače, no morate biti svjesni toga da će njihova cijena biti kudikamo veća nego nekog benda koji svira isključivo na vjenčanjima.

Angažiranje DJ-a

Angažiranje DJ-a svakako je jeftinija opcija, a obično se bira za intimnije i modernije svadbe. DJ je samo jedna osoba pa su time i njegovi troškovi daleko manji. Ono što je posebna prednost DJ-a u odnosu na bend jest to što ćete odabrane pjesme čuti u originali, a neće ih prepjevati netko drugi. Uz to DJ zahtijeva manje prostora, no svakako se pobrinite da se na vrijeme smjesti u svoj dio sale te da uvijek ima na dohvat ruke sve što mu može zatrebati. DJ kao pojedinac možda ima veći teret na leđima jer sam mora zabaviti ljude. Također se baš i ne mogu naručiti sve pjesme prema želji gostiju jer možda DJ upravo te pjesme neće imati sa sobom.

Prije nego što ga angažirate, zamolite ga za video snimku barem jednog vjenčanja na kojem je radio. Prema atmosferi na tome vjenčanju moći ćete mnogo toga saznati o njemu i načinu njegovog rada.

 

Za koga se god na koncu odlučili, najvažnije je da prije svadbe dogovorite sve detalje s njime i prođete popis pjesama. Posebnu pažnju posvetite odabiru pjesme za prvi ples mladenaca kao novopečenih supružnika. Kako biste se lakše snašli u moru romantičnih pjesama, u nastavku donosimo popis od 20 domaćih i 20 stranih pjesama koje bi bile idealne za prvi ples. Ovo su samo naši prijedlozi, a na vama je da odlučite u kojem će smjeru teći taj uistinu poseban i jedinstven trenutak u vašim životima.

 Lista domaćih pjesama

 1. Slađana Milošević i Dado Topić – Princeza
 2. Jacques Houdek – Stotinama godina
 3. Klapa Cambi – Samo jubav ostaje
 4. Oliver Dragojević – Trag u beskraju
 5. Doris Dragović – Ti si čovjek za mene
 6. Vinko Coce – Vilo moja
 7. Tony Cetinski i Ivana Banfić – To je vrijedilo čekati
 8. Tony Cetinski – Kad žena zavoli
 9. Nina Badrić – Čarobno jutro
 10. Boris Novković – U dobru i zlu
 11. Crveni koralji – Mnogo, mnogo značiš za moj život, draga
 12. Lea Dekleva i TBF – Dogodila se ljubav
 13. Kristijan Rahimovski – Sto godina
 14. Neno Belan – Ljubav postoji zbog nas
 15. Latino – Divno je biti nekome nešto
 16. Bojan Jambrošić – Bolji od ljubavi
 17. Zlatko Pejaković – Samo jednu želju imam
 18. Gibonni – Lipa moja
 19. Lana Jurčević i Luka Nižetić – Prava ljubav
 20. Bosutski bećari i Klapa Cambi – Sad kad došla si

Lista stranih pjesama

 1. John Legend – All Of Me
 2. Etta James – At Last
 3. Bill Medley i Jennifer Warness – (I had) The Time of My Life
 4. Newsong – When God Made You
 5. Boyzone- Every Day I love you
 6. Joe Cocker i Jennifer Warness – Up Where We Belong
 7. Paul McCartney – Maybe I’m Amazed
 8. Diana Ross i Lionel Ritchie – Endless love
 9. Celine Dion – Because You Loved Me
 10. Frank Sinatra – Moon River
 11. Whitney Houston – I Will Always Love You
 12. Ben E.King – Stand by Me
 13. Percy Sledge- When a man loves a women
 14. Elton John – Your Song
 15. Justin Timberlake – Mirrors
 16. Joe Cocker – You’re So Beautiful
 17. Norah Jones – Come Away With Me
 18. Eric Clapton – Wonderfull Tonight
 19. Christina Perry – A Thousand Years
 20. Celine Dion – My Heart Will Go On

Na našim stranicama možete pronaći i dodatne savjete koji će Vam pomoći u zadatku biranja pjesme za prvi ples.

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader