Uloga vjenčane kume svakako je uz mladence najvažnija uloga, a vjenčana je kuma upravo zato nakon mladenaca u najvećem središtu pažnje. Vjenčana kuma je ta koja će stajati uz mladenku u crkvi ili u matičnom uredu, ona koja će ići s mladencima na fotografiranje i uvijek biti jedna od onih u centru zbivanja. Osim toga, danom  vjenčanja vjenčana kuma dobiva novu ulogu u životu svoje prijateljice ili rođakinje pa tu ulogu treba dočekati i prihvatiti sa stilom.

Što se tiče samog biranja vjenčane kume, u nekim dijelovima Hrvatske postoje duboko ukorijenjeni običaji o odabiru vjenčanih kumova, a  tradicija potječe još iz rimskog doba. Zakon je tada tražio prisutnost čak deset svjedoka prilikom sklapanja braka kako bi odagnali loš utjecaj i zle duhove.

Vjenčana kuma nije samo osoba koja će stajati pola sata pokraj mladenke tijekom obreda, nego je to i osoba s kojom će se kumstvo vezati cijeli život. To je također i osoba koja će s mladenkom prolaziti pripreme oko vjenčanja te uskočiti krene li nešto po zlu na sam dan vjenčanja.

Ako Vam je Vaša prijateljica postavila pitanje o kumstvu i potvrdno ste odgovorili, važno je da znate da su pred Vama neke određene zadaće. Dakako, one prvenstveno ovise o tome jesu li se mladenci odlučili za modernu svadbu ili pak za tradicionalnu u kojoj kumstvo ima veliku ulogu.

Kuma je, prije svega, osoba koja će biti oslonac mladenki tijekom stresnih priprema za vjenčanje, posebno ako se radi o pripremanju velikog, tradicionalnog vjenčanja. Kuma je desna ruka i rame za plakanje i ujedno najbliža osoba mladenki u tome trenutku s kojom će podijeliti i ono što možda neće ni s budućim suprugom.

Spremate li se biti vjenčana kuma, prije svega sjednite s mladencima i porazgovarajte o tome kakvo će biti vjenčanje i kakva su njihova očekivanja od Vas. U nekim krajevima Hrvatske kuma ima vrlo veliku ulogu pa čak mora platiti i velik dio svadbe, dok se u drugima podrazumijeva da je ona samo moralna podrška mladenki. Upravo je zato važno porazgovarati s budućom mladenkom kako kasnije ne bi bilo neugodnih iznenađenja.

Ovisno o smjeru razgovora varirat će Vaše obveze i dužnosti. U nastavku donosimo neke od detalja kojim bi se, tradicionalno gledano, kuma trebala pozabaviti, no opet napominjemo da to sve ovisi o samom dogovoru s mladenkom.

Odabir haljine s mladenkom

Jedna od najvažnijih uloga kume jest da mladenki bude podrška tijekom odabira haljine. Rijetko će se koja mladenka odlučiti da haljinu potraži sama, ponajprije zbog velikog broja dostupnih modela i neodlučnosti. Vi ćete joj kao kuma moći objektivno reći što joj pristaje bolje, a što manje. Imajte na umu da mnoge buduće mladenke osim kume u lov na haljinu vode i svoju majku pa pripazite da ne biste previše nametali svoje mišljenje, posebno ne ako se u potpunosti razilazi s mišljenjem mladenkine majke.

Kada Vas prijateljica (buduća mladenka) upita za mišljenje oko idealne vjenčanice, budite iskreni i pobrinite se da zaista zablista na taj posebni dan.

Organiziranje djevojačke večeri

Bilo da je riječ o tradicionalnom ili pak modernom vjenčanju, od vjenčane se kume uvijek očekuje da organizira za mladenku djevojačku večer.

Prije nego što se upustite u organizaciju djevojačke večeri, razmislite o tome što zapravo želite od te večeri. Razmislite o budžetu kojim ćete moći raspolagati, temi zabave, broju gostiju, lokaciji, dekoraciji i načinima zabave gostiju. Razmislite kakvu joj zabavu želite priuštiti, a da ne bi bilo sve na Vama kao vjenčanoj kumi, ne lišite se moliti za pomoć uzvanice. Često je i mladenka ta koja plaća dio djevojačke pa se dogovorite s njom, osim ako ne želite da djevojačka večer bude iznenađenje za nju. Od velike vam pomoći može biti i mladenkina mama ili sestra pa ne zaboravite uključiti i njih. U budžet uključite hranu i piće, dekoraciju, eventualne poklone za mladenku ili gošće.

 Uz to biste što ranije trebali odrediti i lokaciju. Uzmite u obzir i posebne okolnosti jer ako je mladenka, primjerice, trudna i već u odmaklom stadiju, jasno je da je važno da joj bude što udobnije i da bude što bliže svog doma. Ako nema takve prepreke, možete razmisliti i o kratkom vikend-putovanju za vas najbliže prijateljice ili pak o wellnes tretmanu, zabavi uz plažu, možete iznajmiti restoran ili kafić…

Želite li da djevojačka večer bude obilježena nekom određenom temom, primjerice, temom Velikog Gatsbyja u stilu dvadesetih godina prošlog stoljeća, informirajte o tome sve uzvanice. Odabirom teme bit će Vam lakše pribaviti i potrebne dekoraciju te sve što ide uz djevojačku večer

Dočekivanje gostiju

Gosti na vjenčanje obično dolaze ili u restoran ili u crkvu, a kako tada mladenka obično još ne izlazi van, goste treba dočekati vjenčana kuma, naravno, uz vjenčanog kuma mladoženje. Pobrinite se da svi gosti imaju svoje mjesto, a ako ih dočekujete u restoranu gdje su stolovi podijeljeni na konkretne goste, uputite ih do njihovih stolova. Čini li Vam se zadatak prezahtjevnim zbog velikog broja gostiju, zamolite za pomoć mladenkine i mladoženjine roditelje.

Dijeljenje kitica ili revera

Na tradicionalnim svadbama, a čak i na onima modernijima, svi gosti nose vrstu kitica ili revera kao simbol svadbe. Te im se kitice ili reveri daju prilikom dolaska na svadbu, a obično je kuma ta koja ih ima u košari te ih dijeli svim gostima. U nekim je krajevima Hrvatske, primjerice u sjeverozapadnim krajevima, tradicija da gosti to plaćaju pa daju koliko žele, a sav novac ide, dakako, mladencima.

Budite uz mladenku tijekom obreda

Vjenčani kumovi zapravo su svjedoci koji potvrđuju legitimnost braka mladenaca. Kumovi se zajedno s mladencima potpisuju u crkvi ili kod matičara. Ako ste vjenčana kuma prilikom crkvenog obreda, raspitajte se kod svećenika kakve sve sakramente mora imati kuma. Naime, iako bi kuma zapravo samo trebala biti krštena, u pojedinim krajevima Hrvatske zahtijeva se da vjenčani kumovi imaju i sakramente Prve pričesti i Svete potvrde. Kako ne bi bilo neugodnih iznenađenja, na vrijeme razgovarajte sa svećenikom koji će držati obred.

Budite mladenki pri ruci tijekom slavlja

Nakon što je obred završen, počinje svadbena večera, a ponekad i tu kuma ima pune ruke posla. Ponekad se očekuje od nje da održi govor, da otvori ples s vjenčanim kumom i da jednostavno ima kontrolu nad svim događanjima tijekom slavlja. Ako Vam se to čini prezahtjevnim, svakako zamolite nekoga za pomoć. Mladenci će tijekom slavlja vjerojatno i dobiti još neke poklone i novac pa se pobrinite da sve to bude na sigurnom mjestu.

Nadamo se da Vam je sada barem malo jasnije koje su obaveze i dužnosti vjenčane kume, ali prije svega svakako porazgovarajte s mladenkom. Jedino će Vam tako biti kristalno jasno što se od Vas očekuje. Niste li pak u mogućnosti izvršiti neku od tzv. dužnosti, otvoreno to recite mladenki i pronađite kompromis.