Kako proslaviti prvu godišnjicu braka

Prva godina braka najčešće vrlo brzo proleti. To je još uvijek vrijeme prilagodbe na zajednički život, usklađivanje rasporeda i općenito učenje na život kao supružnika. Najčešće u tih godinu dana novopečeni supružnici otputuju i na medeni mjesec; ako ne odmah nakon vjenčanja, onda prvom prilikom tijekom, primjerice, ljetnih ili zimskih praznika.

Sve je još novo i upravo se zato čini kao da je bilo tek jučer kada ste uplovili u bračne vode. Prva godišnjica braka zaslužuje vašu pažnju i svakako je vrijedi proslaviti jer to znači da ste uspješno prošli kroz najteži dio braka – prilagodbe na bračni život. Godišnjica je također prilika da sagledate svoje dosadašnje zajedničko vrijeme i pogledate kako ste daleko dospjeli kao par.

Zbog svega navedenog svoju biste prvu godišnjicu braka trebali obilježiti nečime posebnim, bilo da je to mali poklon kao znak pažnje ili pak samo zajedničko provedeno vrijeme na nešto drugačiji način nego ostalih dana.

U dvadesetom su se stoljeću počele obilježavati 1., 5., 10., 15., 20.,25., 50. i 75. godišnjica braka, a sve do tada obilježavale su se samo velike, okrugle poput dvadeset i pete ili pedesete. Tada je napravljen i popis poklona primjerenih za pojedinu godišnjicu braka kojeg se i danas drže neke zapadne zemlje. Prva godišnjica obilježavala bi se papirnatim poklonom, a kako bi godine odmicale, poklon bi postajao sve skuplji jer je na cijeni bila stabilnost braka. Tako su se za velike, okrugle godišnjice darovali srebro, zlato, safiri i ostalo drago kamenje.

Međutim, nije nužno da se pridržavate takvih pravila. Svaki je bračni par poseban i drugačiji od ostalih pa u skladu s time i bira poklone. Da bismo Vam olakšali razmišljanje u vezi ideja kako proslaviti prvu godišnjicu braka, u nastavku donosimo nekoliko savjeta.

Rekreirajte svadbenu večeru, uključujući i prvi ples

Poznato je da ljubav često ide i kroz želudac, posebno kod muškaraca, a ako za godišnjicu planirate romantičnu večeru, razmislite o ovoj ideji. Umjesto da jedete ono što je i dio vaše svakodnevice, pokušajte rekreirati jelovnik s vašeg svadbenog slavlja. Ako se kojim slučajem ne sjećate svih detalja, priupitajte bliske prijateljice ili prijatelje sjećaju li se one. Poseban dodatak tome može biti ako se potrudite i pribavite umanjenu verziju vaše svadbene torte. Kontaktirajte slastičare koji su radili tortu za svadbeno slavlje, pokažite im fotografije i iznesite im svoju ideju.

Ono što će također biti romantično je ako otplešete svoj prvi ples, baš onako kako ste to otplesali na vjenčanju. Ako ste tada izveli neku posebnu koreografiju, pokušajte se prisjetiti koraka. Romantika i zabava, posebno ako ćete se kroz smijeh pokušati prisjetiti koraka plesa, zajamčeni su.

Uz sve to osigurajte romantični ugođaj uz pomoć svijeća, a ne zaboravite i osigurati potrebnu intimu pa ako već imate djece, neka tu večer prespavaju kod djeda i bake.

Tijekom uživanja u večeri, a posebno tijekom plesa, partneru možete reći koliko Vam znači, koliko Vam znači ova godina provedena s njim. Recite njemu ili njoj na čemu ste sve zahvalni, a na čemu biste još voljeli poraditi.

Pogledajte u budućnost i recite to poklonom

Tijekom večere svojem partneru ili svojoj partnerici možete pokloniti i simbolične poklone. Stara je tradicija nalagala da se za prvu godišnjicu braka poklanja nešto napravljeno od papira. Nemate li drugih ideja, zašto partneru / partnerici ne biste poklonili poveći okvir za fotografije s rezerviranim mjestima za sve buduće fotografije za vaše okrugle godišnjice, primjerice petu, desetu, dvadesetu i tako dalje? U okvir smjestite tek fotografiju koja je nedavno snimljena i koja će simbolizirati prvu godišnjicu braka, a ispod svih ostalih praznina napišite buduće brojke. Na internetu možete pronaći pojedince koji izrađuju takve poklone po povoljnim cijenama, a ako ste vještiji, vrlo lako to možete napraviti i sami, samo morate potražiti veći okvir za slike s barem pet mjesta za buduće fotografije.

Napravite photo session

Ako ste bili izuzetno zadovoljni fotografom koji je fotografirao vaše vjenčanje, možete ga ponovno kontaktirati i s njime dogovoriti novo fotografiranje, ovaj put za prvu godišnjicu braka. Ne morate biti svečano odjeveni kao na službenim svadbenim fotografijama, nego se odlučite je jednostavnost. Odaberite lokacije koje su Vam posebno drage, a možete se čak vratiti i na ona mjesta na kojima ste napravili svadbene fotografije. Bit će zanimljivo uspoređivati svadbene fotografije i ove koje će tek nastati te vidjeti koliko se u tih godinu dana promijenio prostor, ali i vas dvoje.

Tijekom fotografiranja možete se služiti i rekvizitima. Primjerice, poslužite se pločom ili okvirom na koji ćete zapisati datum prve godišnjice, a možete i dodatni simpatični natpis kao što je ovaj:

„Jedna je godina iza nas, a vječnost pred nama.“

Iznesite svoju prvu godinu na papir

Kako biste se zauvijek sjećali prve godine braka i kako ste je sve točno proveli, zapišite to na papir koji ćete uokviriti zajedno s vašim fotografijama, a možete ih dati i otisnuti na platnu.

Primjerice, navedite sva putovanja na kojima ste bili, filmove koje ste gledali, a koji su vam ostali u najljepšem sjećanju, napravite popis nadražih restorana koje ste zajedno posjetili i najdražih jela koja ste jedno drugo naučili kuhati. Zapišite i one najvažnije događaje poput eventualne trudnoće, rođenja djeteta, selidbe u novi dom ili nabavke kućnog ljubimca. Sve to odijelite u posebne rubrike. Važno je da to bude pregledno i napravljeno s ljubavlju.

Dan godišnjice braka možete provesti u kućnoj atmosferi stvarajući ovakve vječne uspomene.

Otputujte na novi medeni mjesec

Svaka je izlika dobra za putovanja pa tako i proslava prve godišnjice braka. Ako nakon svadbe niste bili u mogućnosti otputovati na medeni mjesec, bilo zbog financija ili nedostatka vremena, prva je godišnjica savršena za to. To ne mora biti neko daleko putovanje, dovoljan je i kraći vikend odlazak na more, u prirodu ili pak u neki od obližnjih europskih gradova. Razmislite kamo biste voljeli otputovati, a da biste uštedili, možete se poslužiti i nekim od brojnih portala za grupnu kupovinu ili pak iskoristiti last ili first minute ponude u agencijama.

U ovom periodu možda još i nemate djece pa je to svakako prilika da maksimalno uživate u putovanjima, u dogodovštinama koje će vam se dogoditi putem i na kraju krajeva – jedno u drugome.

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader