Zasadite drvo na svome vjenčanju

U posljednje smo vrijeme svjedoci sve maštovitijih vjenčanja. Klasika koja se sastoji od 200 gostiju, velike i skupe dvorane, žive glazbe i bijele krinoline, polako pada u pozadinu, a maštovita vjenčanja stupaju na scenu.

Na takvim vjenčanjima mladenci sve češće daju sve od sebe da njihovo vjenčanje bude posebno i, ono najvažnije, uistinu osobno i puno ljubavi. Mnogi od njih odlučuju se za retro ili vintage vjenčanja, pripremanje fotografskog kutka za goste, vatromet u ponoć ili bilo što što će obilježiti njihov najposebniji dan na osebujan način.

Ako planirate svoje vjenčanje te ste u potrazi za pomalo drugačijim idejama te Vas ne zadovoljava sve ono što je već bezbroj puta viđeno, razmislite o tome da na dan vjenčanja Vi i Vaš partner zasadite drvo. Da, dobro ste pročitali! Štoviše, sadnja drveća na vjenčanju ima svoju dugu povijest u brojnim kulturama, a neke od njih su dijelove te tradicije zadržale i danas. Primjerice, i na najmodernijim nizozemskim vjenčanjima zadržao se običaj da se nekoliko grana drveća postavi na stol za kojim sjede mladenci. Svakog gosta na njegovom mjestu za stolom dočeka papir sa ukrasnom šarenom vrpcom na koji on treba zapisati svoje želje novopečenim mladencima, a potom se papirići pričvršćuju za grane. Na taj se način stvara tzv. drvo želja.

Sadnja drveta simbolizira novi početak, što vjenčanje i jest, a sami možete odabrati vrstu drveta koje želite zasaditi, s obzirom na svoje afinitete te ono što određena biljka simbolizira.

Tako hrast simbolizira snagu karaktera i hrabrost, dok bambus potiče na mudrost, sreću i psihičku harmoniju. Breza, kao drvo koje brzo raste te mijenja svoj izgled tijekom godišnjih doba, povezana je s novim počecima i govorenjem istine, a potječe još od američkih Indijanaca. Brijest potiče komunikaciju među partnerima i jača odnose, dok je javor stablo velikodušnosti i ravnoteže. Vrba se u Kini povezuje s obnovom i besmrtnošću, a Indijanci je smatraju izvorom unutarnjeg sklada i mudrosti.

Također se možete odlučiti i za neku od voćaka. Primjerice, jabuka je drevni simbol znanja, vjere i plodnosti, a u danskom se folkloru čak mogu pronaći i tumačenja da će se drvo jabuke osušiti u prisutnosti preljubnika. Smokva simbolizira bogatstvo i plodnost, kruška dugovječnost, dok je nar drevni simbol života i ljubavi.

Nakon što ste odabrali željeno drvo, važno je da razmislite mjestu i o načinu na koji ga želite posaditi. Neki se parovi odlučuju to učiniti sami, dok drugi u pomoć pozivaju prijatelje i rodbinu. Ako ste se odlučili sadnju drveta uklopiti u samu ceremoniju, važno je da o tome obavijestite matičara ili pak svećenika, ovisno o tome u kojem dijelu obreda to želite napraviti.

Nije nužno da ga zasadite u zemlju, nego će i prikladna tegla biti dovoljna, a kasnije ga možete presaditi u vlastiti vrt.

Obično mladenci tijekom ovog obreda žele izreći i par riječi, no ako Vam ne ide pisanje zavjeta, ne brinite. Odaberite neki od stihova iz književnosti ili pak stihove najdraže pjesme koje govore o ljubavi i njezinim korijenima.

Kao motivaciju za pronalazak prikladnih stihova donosimo Vam ulomak iz knjige „Mandolina kapetana Corellija“.

„Ljubav je privremeno ludilo, eruptira poput vulkana, a potom splasne. Kada splasne, trebate donijeti odluku. Ako su vaši korijeni isprepleteni zajedno toliko da ih je nemoguće rastaviti, zauvijek ćete ostati zajedno. Jer to je ono što ljubav uistinu jest. Ljubav nije kratak uzdah, nije samo uzbuđenje ni vječna strast. Sve je to samo dio ljubavi. Prava ljubav je ono što je ostalo nakon što je nestala zaljubljenost. Oni koju uistinu vole, svoje korijenje pružaju jedno prema drugome. Čak i kad s drveća padne svo šareno cvijeće i lišće, oni uviđaju da su jedno drvo, a ne dva.“

Evo još jednog našeg prijedloga:

„Uz strpljenje, sunce i milost Božju, drveće raste prema nebu, doseže najtoplije zrake sunca i stremi novim visinama. Grane streme jedna prema drugoj, isprepleću se i tvore nadstrešnicu pružajući sigurno utočište i toplinu. S ljubavlju, strpljenjem i milošću Ana i Marko poticat će i podržavati jedno drugo i promatrati kako njihov brak cvate u svome najboljem sjaju. Stremit će novim visinama, no uvijek i zauvijek stremit će jedno drugome tvoreći sigurno prebivalište gdje mir i ljubav vječno obitavaju.“

Ovakve ili slične tekstove (a najbolje je ako ga sami osmislite) može čitati svećenik ili matičar tijekom obreda ili pak netko od Vaših bliskih prijatelja i članova obitelji. Odlučite li se za odabir bliskih prijatelja ili obitelji, to će cijeli obred učiniti još intimnijim.

Dakako, u svom tom razmišljanju o romantičnom činu koji se spremate napraviti, nemojte zaboraviti na praktične stvari i pribor koji će vam biti potreban. Pripazite da nekoga zadužite da nadgleda je li na mjestu obreda postavljeno drvo, zemlja te potrebna tegla. Ako obred imate vani na otvorenom te drvo namjeravate posaditi direktno u zemlju, potrebno je prije početka obreda napraviti rupu u zemlji. Nimalo lijepo neće izgledati ako se bilo tko od uzvanika bude morao primiti lopate usred obreda. Također nemojte zaboraviti na male lopatice ili posudice u obliku srca kojima ćete zemlju staviti na korijenje drveta. Nemojte zemlju dirati rukom jer će Vam vrlo vjerojatno dio zemlje ostati pod noktima, a riskirate i to da si u najnezgodnijem trenutku uprljate vjenčanicu.

Nadamo se da smo Vas ovime potakli na razmišljanje te da ćete biti otvoreniji za ideju da zasadite drveće na vlastitome vjenčanju. Osim što je ovaj čin vrlo romantičan, također govori mnogo o vama kao ljubiteljima prirode i želji da sudjelujete u očuvanju okoliša. Odlučite li kasnije drvo presaditi u vlastiti vrt ili dom, tijekom godina koje dolaze moći ćete promatrati kako se drvo mijenja i raste, baš kao i vaša ljubav.

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader