Trudna mladenka

Iako danas više ne postoji u tolikoj mjeri moralna osuda i pritisak okoline za brak dogodi li se mladom paru trudnoća prije stupanja u brak, mnoge se trudne djevojke i žene ipak predomišljaju je li primjereno stupiti u brak u razdoblju trudnoće ili pak pričekati da se dijete rodi, dakako, ako je razmišljanje o braku uopće dio mogućih opcija.

Prošlih je stoljeća pa i desetljeća bilo vrlo važno da se mladenka udaje u bijeloj haljini koja simbolizira njezinu nevinost, a sve je poteklo od kraljice Viktorije koja se udala u haljini bijele boje. U trenutku njezinog vjenčanja boja haljine nije imala simboliku, nego je ona pridodana kasnije. Danas njezina simbolika polako blijedi i iako su oni konzervativniji mišljenja da trudna mladenka ne bi trebala ulaziti pred oltar u bijeloj haljini, postoje i oni koji tome ne pridaju nikakvu pažnju.

Današnje je vrijeme mnogo liberalnije pa nema razloga za brigu ako ste i Vi buduća mladenka koja uz to očekuje prinovu. Osim toga, Vi ste ti koji se udajete, a ne netko drugi pa bi Vam trebalo biti važno samo Vaše mišljenje i mišljenje Vašeg partnera.

Planiranje vjenčanja nije nimalo jednostavan posao, a pridoda li se tome i trudnoća te sve što ona sa sobom nosi, jasno je da ta kombinacija može biti izuzetno iscrpljujuća za trudnu mladenku.

Da bismo Vam olakšali snalaženje u tom periodu i skrenuli Vam pozornost na neke detalje specifične za to razdoblje, u nastavku donosimo nekoliko savjeta.

Imajte razumijevanja za mišljenja okoline

Iako bi Vam trebalo biti važno samo to osjećate li se Vi ugodno kao trudna mladenka, imajte razumijevanja za mišljenje okoline. U našem je društvu, koje je još uvijek velikim dijelom ipak patrijarhalno, prirodnije da se mladi par prvo oženi, a da tek potom nakon nekog vremena dolazi i dijete. Obrnute situacije često će izazvati nimalo ugodne poglede okoline, no ne dajte da Vas to obeshrabri. Nemojte ulaziti u polemike jer to može samo štetiti Vama i Vašem djetetu. Oboružajte se strpljenjem i razumijevanjem jer su mnogi od nas odgojeni konzervativno.

Nemojte se sramiti

Saznanje o trudnoći emocionalan je trenutak za svaku ženu, bez obzira na to je li u braku ili nije. Konzervativni roditelji i okolina nimalo ne pomažu u tom trenutku, no nikako se nemojte sramiti ako ste se odlučili na brak i ako će se u trenutku vjenčanja Vaša trudnoća već jako primijetiti. Udaja je samo Vaš izbor i ako želite da se dijete rodi u braku, to je samo Vaša odluka. Također nemojte misliti da ne možete odabrati haljinu bijele boje. Dakako, odaberite neku u kojoj se osjećate ugodno, no i bijela je samo boja uz koju se više ne veže nužno pojam nevinosti.

Razmislite o crkvenom vjenčanju

Mnogi svećenici još su uvijek puni predrasuda prema trudnim mladenkama pa dobro razmislite želite li prolaziti kroz crkveno vjenčanje. Svakako porazgovarajte sa svećenikom, posebno ako Vam se trudnoća već počela primjećivati. Recite mu koji su Vaši razlozi za crkveno vjenčanje, ako ga uistinu želite.

Građansko vjenčanje priuštiti će Vam daleko manje stresa, a crkveno uvijek možete organizirati i kasnije kada se oporavite od poroda.

Pametno odaberite termin svadbe

Drugo tromjesečje trudnoće najidealnije je za organiziranje svadbe. Naime, u tom će Vam periodu prestati mučnine, još uvijek nećete biti natečeni i još ćete se uvijek lako kretati.

Krenite u potragu za haljinom i udobnim cipelama

Svakoj je mladenki izazov pronaći idealnu vjenčanicu, no s trudnoćom se stvar još dodatno komplicira. Haljina, prije svega, mora biti udobna i praktična. U trudnoći ćete morati na toalet mnogo više nego ranije, a komplicirana vjenčanica samo je dodatni problem. Upravo zato birajte jednostavne krojeve, bez krinolina i žičanih dodataka. Najbolji je odabir haljina koja je rezana tako da naglašava grudi, a nakon toga ravno pada pa samim time i prikriva trudnički trbuščić. Izbjegavajte uske haljine, posebno sirena kroja jer ćete se u njima teško kretati, a u takvim je haljinama i trbuh u prvom planu. Da bi Vam tijekom svadbene večere bilo što udobnije, preodjenite se nakon ceremonije u jednostavniju haljinu.

Što se tiče odabira boja, on je samo na Vama. Možete izabrati neku od paleta bijele boje, primjerice boju slonovače ili pak zlaćanu boju. Dakako, ako se ni u jednoj nijansi bijele boje ne osjećate ugodno te planirate samo građansko vjenčanje, možete posegnuti i za bilo kojom drugom bojom, samo izbjegavajte crnu.

Što se tiče odabira cipela, zaboravite na visoke potpetice. Nabavite udobne, ravne cipele u kojima ćete moći biti cijeli dan. U potragu za njima krenite tek nekoliko dana prije samog vjenčanja jer će Vam se u trudnoći povećati stopalo pa će Vam trebati čak i za jedan broj veći modeli cipela.

Pripazite na vjenčani prsten

Tijekom trudnoće svim ženama nateknu prsti, posebno prije samog poroda pa se nerijetko prsten mora prerezati i skinuti prije odlaska na porod. Da biste sačuvali prsten i za kasnije, skinite ga nakon vjenčanja i spremite na sigurno jer ga neko vrijeme zasigurno nećete moći nositi.

 

Oblikuje jelovnik u skladu sa svojim potrebama

Mnoge trudnice ne smiju jesti određenu vrstu hrane kao što su morski plodovi i sirova riba. Kako ste na vjenčanju najvažniji Vi i Vaša dobrobit, jelovnik za svadbu birajte u skladu sa svojim potrebama. Maknite s jelovnika ono što Vam loše utječe na probavu i opskrbite se hranom koju možete i želite jesti. Dakako, ne zaboravite uvijek kraj sebe imati dovoljno vode jer je vrlo važno da ste kao trudnica uvijek dovoljno hidratizirani. Svakako izbjegavajte alkohol, čak i tijekom nazdravljanja.

Isplanirajte realni medeni mjesec

Jasno je da u visokom stupnju trudnoće ne možete na daleka putovanja niti Vam je dopušteno ulaziti u zrakoplov. Želite li na medeni mjesec prije nego što se dijete rodi, svakako isplanirajte nešto što je realno. Neka bude u relativnoj blizini i dostupno automobilom. Također se pobrinite da se u blizini nalazi bolnica ili barem dom zdravlja za slučaj da osjetite bilo kakve tegobe.

 

Ako prije vjenčanja još niste spremni svima objaviti da ste trudni, poslužite se trikovima kojima ćete prekriti svoje stanje. Primjerice, uvijek u blizini imajte svoj buket kojim ćete pokriti područje trbuha, a uz to pametno odaberite kroj haljine. Pita li Vas netko zašto ne jedete određenu hranu ili pak ne pijete alkohol, uvijek se možete izvući na mučnine izazvane stresom ili uzbuđenjem oko priprema za vjenčanje.

Za koju se god opciju odlučili, ne zaboravite uživati. To je Vaš dan i imate puno pravi zabaviti se najbolje što možete.

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader