Što pokloniti suprugu za godišnjicu braka?

Mnoge se žene nađu pred problemom kad počnu razmišljati o idealnom poklonu za svog partnera, no poklanjanje poklona dragim osobama za određene prilike, pa tako i za godišnjicu braka, seže daleko u prošlost.

U srednjem su se vijeku u tadašnjoj Njemačkoj obilježavale samo velike godišnjice brakova, poput 25. I 50. Tadašnja je tradicija nalagala da za 25. godišnjicu braka muž daruje suprugu srebrnim vjenčićem za kosu, a zlatnim za 50. godišnjicu. Otuda i nazivi za srebrni i zlatni pir. Iako se danas najčešće 60. godišnjica braka naziva dijamantnim pirom ili dijamantnom godišnjicom, nekada se na taj način obilježavala 75. godišnjica braka, sve do proslave 60 godina na vlasti kraljice Viktorije 1897. godine. Tada je broj 60 preuzeo dijamantni epitet, iako nije imao veze s brakom.

U dvadesetom su se stoljeću počele obilježavati 1., 5., 10., 15., 20.,25., 50. I 75. godišnjica braka, a tada je napravljen i popis poklona primjerenih za pojedinu godišnjicu braka kojeg se i danas drže neke zapadne zemlje. Prva godišnjica obilježavala bi se papirnatim poklonom, a kako bi godine odmicale, poklon bi postajao sve skuplji jer je na cijeni bila stabilnost braka. Tako su se za velike, okrugle godišnjice darovali srebro, zlato, safiri i ostalo drago kamenje.

Danas više nije nužno pridržavati se takvih pravila, a svaka je godišnjica, neovisno o tome koja je po redu, prilika da na taj poseban dan pokažete partneru koliko Vam je stalo do njega, da se zajedno prisjetite dana svog vjenčanja te da se podsjetite zašto se toliko volite.

Za godišnjice nije potrebno kupovati skupe poklone, već je važnije da poklon darujete od srca i da pomno razmislite o njemu. Više od skupih poklona cijenit će se vaše razmišljanje o poklonu koji bi Vašem suprugu savršeno odgovarao.

Kako biste lakše odlučili što ove godine želite pokloniti suprugu, posebno ako ste već duže u braku pa Vam je ponestalo originalnih ideja, pročitajte naše savjete koje donosimo u nastavku.

Kolekcija novčića u službi ljubavne priče

Ako je Vaš suprug ljubitelj starih novčića te ima već njihovu poveću kolekciju, idealan poklon koji mu možete dati jest onaj u obliku još novčića, no s romantičnom notom za potrebe godišnjice braka. Predlažemo da uokvirite nekoliko novčića, a brojke na njima iskoristite za pričanje svoje ljubavne priče. Primjerice, ako slavite petu godišnjicu braka, u okvir stavite (pričvršćeno za papir) novčić s oznakom broja pet te kraj njega napišite da se to odnosi na broj godišnjice. Imate li dvoje djece, novčić s oznakom broja 2 zalijepite ispod te kraj njega napišite da se odnosi na djecu. Na taj način uz pomoć okvira, novčića i olovke možete ispričati cijelu vašu ljubavnu priču na zanimljiv i inovativan način.

Rekreirajte svadbeni jelovnik

Poznato je da ljubav često ide i kroz želudac, posebno kod muškaraca, a ako za godišnjicu planirate romantičnu večeru, razmislite o ovoj ideji. Umjesto da jedete ono što je i dio vaše svakodnevice, pokušajte rekreirati jelovnik s vašeg svadbenog slavlja. Ako se kojim slučajem ne sjećate svih detalja, priupitajte bliske prijateljice sjećaju li se one. Poseban dodatak tome može biti ako se potrudite i pribavite umanjenu verziju vaše svadbene torte. Kontaktirajte slastičare koji su radili tortu za svadbeno slavlje, pokažite im fotografije i iznesite im svoju ideju.

Uz sve to osigurajte romantični ugođaj uz pomoć svijeća, a ne zaboravite i osigurati potrebnu intimu pa ako imate djece, neka tu večer prespavaju kod djeda i bake.

Zemljopisna karta u obliku srca

Zanimljiva ideja je da u okvir za fotografije smjestite zemljopisne karte u obliku srca, no ne bilo kakve karte. Te zemljopisne karte moraju pričati vašu ljubavnu priču. Koristite karte onih mjesta koja ste zajedno posjetili , a ispod napišite kada je pojedino putovanje bilo ostvareno. Tako ćete se na zanimljiv način prisjetiti svih zajedničkih putovanja i dogodovština na njima.

Ako ste Vi rodom iz jednog grada, Vaš suprug iz drugog, a svoj ste dom izgradili u trećem, možete izrezati srca tih triju gradova. Primjerice, ako ste Vi iz Rijeke, on iz Osijeka, a sada kao bračni par živite u Zagrebu i u njemu ste stvorili svoje najljepše uspomene, izrežite karte navedenih gradova i spojite ih.

Ovaj će poklon biti posebno zanimljiv ako je profesija Vašeg supruga vezana uz geografiju ili povijest. Ako je on, recimo, profesor povijesti, tada možete potražiti stare karte gradova koje ste imali na umu za izradu ovakvog poklona.

Ručni sat

Ručni sat je praktični poklon za svakog muškarca koji ne mora nužno biti skup. Vrlo lijepi i elegantni muški satovi mogu se u našim zlatarnama naći već po cijenama od nekoliko stotina kuna. Ono što će takav poklon učiniti posebnim jest poruka ili datum godišnjice koji možete dati ugravirati na poleđinu sata. Cijena graviranja uglavnom ovisi o tipu slova i njihovom ukupnom broju.

S obzirom da nakon nekoliko zajedničkih godina već jako dobro poznajete ukus svog supruga, to imajte na umu i prilikom odabira sata. Ako su njegov stil i posao takvi da zahtijevaju elegantne, kožne satove, pokušajte pronaći takav primjerak, a ako pak on više voli sportski stil, neka u tom duhu bude i odabrani sat. Još jedna važna stavka, a na koju mnogi ne obraćaju pozornost prilikom biranja ručnog sata za drugu osobu, jesu brojke ili crtice na satu. Znate li da su mu potrebne arapske velike brojke, nemojte posezati za satovima koji nemaju nikakve brojke na svojoj površini jer mu se na koncu takav sat neće ni svidjeti.

Vaše budoair fotografije

Ako ste tijekom godina iskoristili gotovo sve originalne ideje, ostaje Vam da mu poklonite sebe, odnosno svoje profesionalne fotografije. To je dobra ideja i ako ste počeli osjećati zamiranje strasti u braku jer će ga ovakve fotografije sigurno oduševiti i podsjetiti ga s kakvom je predivnom ženom u braku.

S obzirom da je riječ o poklonu za godišnjicu Vama najbližoj osobi i partneru, predlažemo Vam da fotografije budu napravljene u stilu budoaira, odnosno da na njima pokažete svu svoju raskoš i ljepotu pozirajući profesionalnome fotografu u elegantnom donjem rublju. Ne možete li si priuštiti photo shooting kod profesionalnog fotografa, razmislite imate li blisku prijateljicu koja se bavi fotografijom. Troškovi će biti znatno manji, a efekt jednako kvalitetan. Važno je da odaberete nekoga kome vjerujete i s kime ćete se tijekom snimanja osjećati ugodno.

S obzirom da su to fotografije kojima će se Vaš partner uvijek rado vraćati, pobrinite se da svaki detalj na njima bude savršen. Pozorno odaberite elegantno donje rublje i pritom pripazite da ne pretjerate s pokazivanjem tijela, kako bi sve ostalo u granicama dobrog ukusa. Pozornost obratite i na šminku te frizuru. Gotove fotografije upakirajte u poseban album ili ih dajte izraditi u obliku foto knjige te mu poželite najsretniju godišnjicu braka.

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader