Što pokloniti supruzi za godišnjicu braka?

Iako se većina muškaraca nađe pred problemom kad počne razmišljati o idealnom poklonu za svoju bolju polovicu, poklanjanje poklona dragim osobama za određene prilike, pa tako i za godišnjicu braka, seže daleko u prošlost.

U srednjem su se vijeku u tadašnjoj Njemačkoj obilježavale samo velike godišnjice brakova, poput 25. i 50. Tadašnja je tradicija nalagala da za 25. godišnjicu braka muž daruje suprugu srebrnim vjenčićem za kosu, a zlatnim za 50. godišnjicu. Otuda i nazivi za srebrni i zlatni pir. Iako se danas najčešće 60. godišnjica braka naziva dijamantnim pirom ili dijamantnom godišnjicom, nekada se na taj način obilježavala isključivo 75. godišnjica braka, sve do proslave 60 godina na vlasti engleske kraljice Viktorije 1897. godine. Tada je broj 60 preuzeo dijamantni epitet, iako nije imao veze s brakom.

U dvadesetom su se stoljeću počele obilježavati 1., 5., 10., 15., 20.,25., 50. I 75. godišnjica braka, a tada je napravljen i popis poklona primjerenih za pojedinu godišnjicu braka kojeg se i danas drže neke zapadne zemlje. Prva godišnjica obilježavala bi se papirnatim poklonom, a kako bi godine odmicale, poklon bi postajao sve skuplji jer je na cijeni bila stabilnost braka. Tako su se za velike, okrugle godišnjice darovali srebro, zlato, safiri i ostalo drago kamenje.

Danas se rijetko tko pridržava takvih tradicijskih pravila. Dakako, ako Vam je tradicija od velike važnosti ili pak i u Vašoj obitelji postoji takav način darivanja koji želite slijediti sa svojom suprugom , nema razloga da to i ne učinite, no ako ste ipak modernijih svjetonazora ne morate nužno uvijek darovati standardne poklone poput nakita. Dakako, nakit jest visoko na listi želja svake žene, no nemojte joj baš za svaku godišnjicu poklanjati nakit.

Prilikom razmišljanja o poklonu koji ćete pokloniti supruzi, važno je i da u to unesete određenu dozu romantike. Kako ste preko cijele godine zasigurno krcati poslovnim i obiteljskim obavezama, isplanirajte da dan vaše godišnjice braka ipak bude poseban i samo vaš, neovisno o poklonu.

Kako bismo vam pomogli oko biranja originalnog poklona koji bi se mogao svidjeti Vašoj supruzi, u nastavku donosimo nekoliko ideja.

Okvir za buduće fotografije

Ako je pred vama tek prva godišnjica braka, idealno bi bilo pokloniti joj poveći okvir za fotografije s rezerviranim mjestima za sve buduće fotografije za vaše okrugle godišnjice, primjerice petu, desetu, dvadesetu i tako dalje. U okvir smjestite tek fotografiju koja je nedavno snimljena i koja će simbolizirati prvu godišnjicu braka, a ispod svih ostalih praznina napišite buduće brojke. Na internetu možete pronaći pojedince koji izrađuju takve poklone po povoljnim cijenama, a ako ste vještiji, vrlo lako to možete napraviti i sami, samo morate potražiti veći okvir za slike s barem pet mjesta za buduće fotografije.

Putna torba i isplanirano putovanje

Jedan od najboljih poklona koje možete darovati svojoj supruzi jest putovanje, bilo da se radi o kratkom vikend putovanju ili pak onom podužem. Prilikom planiranja putovanja možete izabrati neku destinaciju na kojoj još nijedno od vas nije bilo pa je zajedno istraživati ili pak možete odabrati neko mjesto u kojem ste već bili i uz koje vas vežu posebne uspomene. Primjerice, to može biti mjesto u kojem ste je zaprosili, mjesto koje ste prvi puta zajedno posjetili i slično. Ono što će dati dodatan efekt iznenađenja ovom poklonu jest putna torba. Poklonite joj novu putnu torbu ili kovčeg, zapakirajte osnovne stvari (koje ona kasnije može i nadograditi) i recite joj neka pogodi kamo idete. Obratite pozornost i na to žudi li dugo za nekom određenom destinacijom jer je proslava godišnjice braka prava prilika da joj ostvarite tu želju.

Putovanje je posebno dobra ideja ako ste već dugo u braku. To je prilika da se barem nakratko odmaknete od djece i od svih drugih članova obitelji te se u potpunosti posvetite jedno drugome i ponovno pronađete onu iskru koja vas je i spojila.

Ako imate malu djecu, ne zaboravite u organizaciju uključiti i osobe koje ćete zamoliti da dan ili dva pripaze na njih.

Tečaj plesa

Ne ide li Vam plesanje od ruke, a Vaša partnerica voli ples više od ičega, poklonite joj zajednički tečaj plesa. Zasigurno će cijeniti to što primjećujete što joj je važno i što ste spremni zaplesati, čak i ako se ne osjećate najugodnije u tome.

Čak i ako nijedno od vas nije stručnjak za plesne korake, zajednički odlazak na tečaj osigurat će svakog tjedna vrijeme samo za vas dvoje, daleko od djece i ostalih obaveza, a svakim novim naučenim plesnim korakom osjećat ćete se povezaniji. To je ujedno i dobar poklon ako ste već dugo u braku te ste tijekom godina iskoristili gotovo sve ideje, a i naučit ćete nešto potpuno novo.

 

 

Rekreirajte umanjenu verziju svadbene torte

Slavite li prvu godišnjicu braka, gotovo se sigurno još uvijek sjećate svoje svadbene torte. Ako su i gosti i vas dvoje bili oduševljeni njezinim okusom i izgledom, zašto joj ne biste poklonili umanjenu verziju svadbene torte i iznenadili je njome uz čašu vina? Kontaktirajte slastičare koju su radili tortu za svadbeno slavlje, pokažite im fotografiju torte (kojih zasigurno imate na pretek, samo ih potražite) i iznesite im svoju ideju. Vaša će supruga biti oduševljena ovom originalnom idejom.

Započnite kolekciju umjetnina

Ako ste već nekoliko godina u braku i više zaista ne znate što biste poklanjali za godišnjice, porazgovarajte s partnericom o tome da svake godine na taj dan nabavite jednu umjetninu – sliku, fotografiju, skulpturu ili pak neki drugi predmet. Dakako, to ne mora biti skupo. Razmislite o tome da pribavite radove tek nedavno afirmiranih umjetnika. Cijene će biti manje, a jednog će dana mnogo vrijediti. To je posebno dobra ideja ako ste oboje ljubitelji umjetnosti, a svojoj ćete djeci i unucima ujedno moći ostaviti zanimljivo naslijeđe.

Druga je opcija da svake godine sami zajedno napravite svoju umjetninu, bilo da je riječ o skulpturi od gline, crtežu s olovkom ili ugljenim štapićem ili pak o uljanim bojama na platnu. Napravite nešto čega ćete se uvijek rado sjećati, a to je ujedno i idealna prilika da zajedno stvarate nezaboravne uspomene.

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader