Lista gostiju na svadbi

Nakon početnog uzbuđenja oko zaruka i planiranja najma restorana, šatora ili pak nekog drugog prostora, svi se mladenci moraju suočiti s onom možda najmanje zabavnom obavezom oko vjenčanja, a to je stvaranje liste gostiju koji će prisustvovati svadbi.

Dok je u Europi i svijetu često običaj da su neki gosti pozvani samo na obred, ali ne i na svadbeno slavlje, to u Hrvatskoj nije slučaj. Poziv gostiju znači da će oni biti prisutni i na obredu, ali i cijelom svadbenom slavlju, što uključuje plaćanje večera za njih i svega ostaloga što je potrebno.

Prilikom pisanja popisa gostiju na umu treba imati nekoliko stvari, a to su svakako budžet kojim raspolažete, želja o pozivanju samo bliže ili pak i daljnje rodbine, lokacija i mogućnost dolazaka svih gostiju do određene lokacije, ali i dogovor o tome tko će što platiti.

Budžet

Prije nego što se uopće krene o razmišljanje o broju gostiju, morate biti svjesni svog budžeta. Često je slučaj da mladenci znaju da nemaju dovoljno novca, ali računaju da će ga dobiti kao poklon od gostiju. Ipak, to je rizičan potez u koji se ne isplati ulaziti. Nikad ne možete znati što ćete dobiti od gostiju i kolikom ćete količinom novca moći raspolagati, a posebno u današnje recesijsko vrijeme kada si malo gostiju može dozvoliti skupe poklone. Radije se držite budžeta za koji zasigurno znate da na njega možete računati.

Bliža ili daljnja rodbina?

Hrvatska tradicionalna vjenčanja uključivala su velik broj gostiju koji se u prosjeku kretao oko brojke 200, a u Slavoniji čak i do 400. Međutim, uglavnom su takva vremena postala dio prošlosti. Mladi se sve češće odlučuju na manje svadbe koje u prosjeku broje od 50 do 100 gostiju. Dakako, ta brojka ovisi i o budžetu kojim mladenci raspolažu, ali i o osobnim željama. Prilikom odluke o broju gostiju razmislite koga sve želite na svojoj svadbi. Neku rodbinu možda niste vidjeli godinama ni ne osjećate nikakvu bliskost s njima pa tada nema razloga da ih pozovete na vjenčanje. S druge strane, neki upravo u tome vide priliku za okupljanje obitelji i šetnju kroz uspomene. Nekima je važno da pozovu samo ljude s kojima se svakodnevno druže i s kojima su uistinu bliski, dok drugi pozivaju i kolege s posla, djevojke iz teretane, prijateljice iz djetinjstva i slično. Na  vama kao paru jest da odlučite što je više u vašem stilu. O svojim željama porazgovarajte i s roditeljima da ne bi bilo neugodnih iznenađenja. Jasno je da će vaši roditelji vjerojatno htjeti cijelom svijetu objaviti vaše vjenčanje, no ako ne želite veliku svadbu, nego samo ljude s kojima se najbliskiji, objasnite to roditeljima. Ne dopustite da vas oni pritišću ili pak bilo kako utječu na odluku. To je ipak samo dan mladenaca, a ne i njihovih roditelja.

Ako Vaši ili partnerovi roditelji plaćaju vjenčanje, dogovorite se s njima kolika je brojka gostiju maksimalna. Najbolje bi bilo kad bi, ako već roditelji plaćaju, svaka strana platila za svoje goste. Naime, često je slučaj da je s mladenkine ili pak mladoženjine strane svega jedna trećina gostiju, a sa strane drugog partnera svi ostali gosti. U takvim situacijama nije prihvatljivo da samo jedni roditelji plaćaju hranu za sve goste.

Lokacija

Prilikom kreiranja liste gostiju trebate misliti i na odabranu lokaciju. Ako ste lokaciju već unaprijed odredili ili pak o toj određenoj lokaciji razmišljate možda čak i godinama, svakako prije konačne rezervacije provjerite koliko gostiju prostor može primiti. Ako planirate vrlo veliku svadbu, možda je najam šatora najbolje rješenje jer se on u potpunosti može prilagoditi broju željenih gostiju.

Također razmislite i o dostupnosti lokacije. Ona možda nije dostupna svima gostima pa i to imajte na umu. Ako velik broj uzvanika dolazi iz udaljenog kraja, razmislite o najmu autobusa koji će ih sve moći prevesti. Gosti se tako neće morati zamarati problemom dolaska na svadbu te će se zasigurno radije odlučiti na put.

Lista A i lista B

Popisom gostiju ćete se vjerojatno morati baviti u nekoliko navrata, a ako ne možete još odlučiti ili pak još niste ostvarili finalni dogovor oko lokacije, poradite na dvjema listama. Lista A neka bude ona koju uistinu želite, a lista B neka bude pričuvni plan u slučaju da morate pristati na manji budžet ili pak manji prostor od predviđenog.

Raspored sjedenja

Nakon finaliziranja popisa gostiju i slanja pozivnica, trebate se pozabaviti rasporedom sjedenja gostiju. Prije svega se dogovorite sami sa sobom, ali i s vlasnicima restorana ako tamo planirate svadbu, o stolovima koje ćete koristiti. Najčešće možete birati između dvije varijante: četvrtastih i okruglih stolova. Odabir okruglih stolova najčešće se dodatno naplaćuje pa dobro razmisite o tome koje ćete odabrati. Nakon što ste ih odabrali, pozabavite se kreiranjem rasporeda sjedenja. Raspored sjedenja smanjit će gužvu oko stolova, a i gosti će se bez razmišljanja moći uputiti na mjesto predviđeno za njih. Ako je riječ o manjoj svadbi i četvrtastim dužim stolovima, raspored sjedenja možete jednostavno organizirati tako da s primjerice lijeve strane sjednu svi mladenkini gosti, a s desne svi mladoženjini, dok će stol mladenaca biti u sredini. Ako pak želite okrugle stolove, pripazite kako ćete ih rasporediti. Nastojte da goste grupirate tako da se međusobno poznaju, ali i da otprilike budu istog godišta. Ako stavite za isti stol stariji bračni par i tinejdžere, zasigurno se ni jedni od njih neće najbolje zabaviti.  Na samom ulazu u salu, šator ili restoran postavite plan sjedenja kao uputu gostima. Možete napraviti prave male makete stolova i stolica ili pak raspored skicirati kredom na ploču. Također ne zaboravite stolove označiti brojevima. Brojeve možete isprintati i postaviti u elegantne okvire za fotografije  koji će se nadovezivati na temu vjenčanja i postaviti ih u sredinu stola.

 

Prilikom dogovaranja liste gostiju budite realni i uzmite u obzir ne samo svoje želje, nego i mogućnosti. Ako Vam budžet dozvoljava velik broj gostiju, pripazite da svima posvetite jednaku pažnju te se tijekom svadbe barem 2-3 minute zadržite kod svakoga od njih, posebno s gostima sa svoje strane. Oni su ipak izdvojili svoje vrijeme i novac kako bi prisustvovali Vašem velikom danu pa im uzvratite pažnju.

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
preloader